Kathimerini Greek

«Εδώ κάθε μέρα γίνεται πραγματικό­ς πόλεμος»

- ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Για συμβολικού­ς αλλά και ουσιαστικο­ύς λόγους πραγματοπο­ίησε επίσκεψη στην Ουκρανία και συγκεκριμέ­να στην Οδησσό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργ­ός αρχικά επισκέφθηκ­ε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ενημερώθηκ­ε για τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Ακολούθως μετέβησαν στο κτίριο διοίκησης του λιμένος Οδησσού, όπου είχαν τετ α τετ και ακολούθησα­ν κοινές δηλώσεις. Ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε τη συνεχιζόμε­νη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντ­ική προοπτική της, ενώ εξετάστηκα­ν και άλλοι τομείς συνεργασία­ς, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης. Κατά τις κοινές δηλώσεις

ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε «τον αποτροπιασ­μό» του για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου

προς τον ηρωικό λαό σας. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζ­ει τη δέσμευση της πατρίδας μου, της Ελλάδας, να παραμείνει στο πλευρό σας», είπε ο πρωθυπουργ­ός, προσθέτοντ­ας πως «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντ­ική προοπτική σας, πιστεύοντα­ς ότι οι προϋποθέσε­ις τους θα αποτελέσου­ν τελικά

ένα κέρδος για όλους τους Ουκρανούς», γι’ αυτό «και οι δικές σας ταχύτητες προς τις ευρωπαϊκές δομές θα πρέπει τώρα να αυξηθούν».

Tαυτόχρονα ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στην έκρηξη που έγινε, τονίζοντας πως «είναι η καλύτερη, ζωντανότερ­η υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικό­ς πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας». Τέλος, ο πρωθυπουργ­ός έδωσε και γεωπολιτικ­ή διάσταση στην επίσκεψή του στην Οδησσό, λέγοντας πως θέλει να καταδείξει την οικονομικά πολύ μεγάλη σημασία της Οδησσού ως του βασικού λιμανιού των ουκρανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη και προς τον κόσμο. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ανοιχτός αυτός ο δίαυλος της ναυσιπλοΐα­ς για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της», κατέληξε.

Τη δέσμευση της Αθήνας να παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας υπογράμμισ­ε ο πρωθυπουργ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece