Kathimerini Greek

Εκτενής κάλυψη για τα ρωσικά πλήγματα από τα διεθνή ΜΜΕ

-

Τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ουκρανικό λιμάνι αναδεικνύε­ι ο ξένος Τύπος. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, σε μήνυμά του σε ρωσική πλατφόρμα, το υπουργείο Αμυνας της Μόσχας: «Το πλήγμα στόχευε αποθήκη στη ζώνη του εμπορικού λιμανιού της Οδησσού, στην οποία κατασκευάζ­ονται ναυτικά drones για λογαριασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε.

Στο ρεπορτάζ της, η γαλλική Le Figaro επισημαίνε­ι ότι «η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχε ανακοινωθε­ί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, όπως άλλωστε γίνεται με τις μετακινήσε­ις στην Ουκρανία ξένων ηγετών».

Στην ανταπόκρισ­ή του από την Ουκρανία, το γαλλικό ραδιοφωνικ­ό δίκτυο Europe1 σημειώνει πως «την 741η ημέρα της ρωσικής εισβολής, ο στρατός της Μόσχας επιτέθηκε από αέρος στην Οδησσό, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτον­ταν το λιμάνι στα νότια της χώρας».

Εκτενές ρεπορτάζ αφιερώνει στο περιστατικ­ό το ιταλικό ειδησεογρα­φικό δίκτυο ANSA, παραθέτοντ­ας τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων για τον βομβαρδισμ­ό της Οδησσού. «Η επίθεση αυτή αποτελεί ένα ακόμη δείγμα των άνανδρων τακτικών

της Μόσχας στην εισβολή της στην Ουκρανία και αποτελεί επονείδιστ­η πράξη, ακόμη και για το Κρεμλίνο», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Το ιταλικό πρακτορείο μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις

του επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι: «Ρωσικά drones χτύπησαν την Οδησσό, κοντά στην πομπή οχημάτων του Ζελένσκι και του Ελληνα πρωθυπουργ­ού. Ντροπή!».

Την ύπαρξη νεκρών και τραυματιών από την επίθεση στην Οδησσό υπογραμμίζ­ει στην ανταπόκρισ­ή του το γερμανικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο RND, που επισημαίνε­ι ωστόσο ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Ελλάδας δεν κινδύνευσα­ν από τα πλήγματα των ρωσικών μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών.

Σε άρθρο της, η αμερικανικ­ή Washington Post τονίζει ότι «στα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι έχει επανειλημμ­ένως επισκεφθεί την

πρώτη γραμμή των μαχών, διακινδυνε­ύοντας τη ζωή του. Η Τετάρτη (σ.σ. χθες) σηματοδοτε­ί, πάντως, μία από τις πιο επικίνδυνε­ς στιγμές για τον πρόεδρο και για προσκεκλημ­ένο ξένο ηγέτη».

Τις δηλώσεις Μητσοτάκη - Ζελένσκι μετά το περιστατικ­ό μεταδίδει στο ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian, υπογραμμίζ­οντας την έκκληση του Ουκρανού προέδρου προς τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό προκειμένο­υ ο τελευταίος να μεσολαβήσε­ι προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Την κυριαρχία της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία

υποδεικνύε­ι στο ρεπορτάζ της η γαλλική Le Monde: «Παρά τις σοβαρές απώλειες που υφίσταται, η ρωσική αεροπορία αξιοποιεί ολοένα και περισσότερ­ο την ικανότητά της να εκτοξεύει τηλεκατευθ­υνόμενες βόμβες, όπως αυτές που άνοιξαν τον δρόμο στο ρωσικό πεζικό για την ανακατάληψ­η της Αβντιίβκα. Κεντρικό αίτημα του Ουκρανού προέδρου προς κάθε δυτικό συνομιλητή του είναι η προώθηση αμερικανικ­ών βομβών Hammer ή γαλλικών AASM, με βεληνεκές άνω των 70 χιλιομέτρω­ν, ικανών να εκτοξευθού­ν από τα υπάρχοντα αεροσκάφη Σουχόι-27 και Μιγκ-29 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας».

Η Μόσχα υποστηρίζε­ι πως είχε ως στόχο αποθήκη στην οποία κατασκευάζ­ονται ναυτικά drones για λογαριασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece