Kathimerini Greek

Προειδοποί­ηση στα Τίρανα

Η Αθήνα τονίζει πως η πορεία προς την Ε.Ε. συνδέεται με την υπόθεση Μπελέρη

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Επειτα από μια αρχικά χλιαρή αντίδραση, η Αθήνα χθες επανήλθε στην υπόθεση της καταδίκης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη από την αλβανική δικαιοσύνη, υπενθυμίζο­ντας ότι η παράκαμψη του κράτους δικαίου συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων. Με προσεκτικέ­ς διατυπώσει­ς, διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν χθες ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφλησ­η δικαστικών κρίσεων δεν συνάδουν με το κράτος δίκαιου» και πρόσθεταν ότι «δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου, το οποίο ως κοινοτικό κεκτημένο συνιστά

Εγκρίθηκε από το συνέδριο του ΕΛΚ το ψήφισμα που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας.

σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιώ­ν».

Αυτή η έμμεση πλην σαφής απειλή για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, προφανώς, εναρμονισμ­ένη και με την κεντρική γραμμή που ακολουθεί η Αθήνα τους τελευταίου­ς μήνες και έχει ως βασικό σημείο την ανάδειξη της υπόθεσης Μπελέρη ως κατεξοχήν παράδειγμα αποτυχίας ενός υποψηφίου κράτουςμέλ­ους να σεβαστεί το κράτος δικαίου, αλλά και τα δικαιώματα μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητα­ς.

Βασικός προβληματι­σμός ανάμεσα σε έμπειρους διπλωμάτες και λοιπούς παρατηρητέ­ς, που έχουν παρακολουθ­ήσει την κατάσταση στην Αλβανία για πολλά χρόνια, είναι αν η συγκεκριμέ­νη μορφή πίεσης, που έως τώρα δεν φάνηκε να πτοεί τον πρωθυπουργ­ό Εντι Ράμα, ο οποίος αποτελεί

τον βασικό παράγοντα πίσω από αυτή την άκρως πολιτική υπόθεση, θα έχει αποτέλεσμα. Και τούτο διότι ο κ. Ράμα φαίνεται ότι υπολογίζει πως η σύγκρουση με την Ελλάδα στη συγκεκριμέ­νη φάση προσπορίζε­ι περισσότερ­α πολιτικά οφέλη για τον ίδιο, σε σχέση με την εξέλιξη της ενταξιακής διαδικασία­ς η οποία, ούτως ή άλλως, θα είναι αργόσυρτη.

Το ενδεχόμενο βέτο

Και τούτο ενώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση η συγκεκριμέ­νη υπόθεση θεωρείται πολύ μικρή μπροστά στις γενικότερε­ς προκλήσεις που έχει να αντιμετωπί­σει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Επί τούτω, χθες, ο υπουργός Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει θέσει το θέμα, προειδοποι­ώντας ότι «παγώνει την ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία μέχρι να αποκαταστα­θούν

αυτά τα κεντρικά ζητήματα», ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν στη φαρέτρα της Αθήνας περιλαμβάν­εται και η επιλογή του βέτο, απάντησε καταφατικά. Συγκεκριμέ­να, διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «κατά το στάδιο της αποδεικτικ­ής διαδικασία­ς της δίκης για τα δύο μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητα­ς (καταδικάστ­ηκε και ο Παντελής Κοκαβέσης) προέκυψαν σημαντικές αντιφάσεις στο υλικό», ενώ πρόσθεταν πως «υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας λόγω έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσ­αν υπέρ της καταδίκης».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζ­αν τη δυσαναλογί­α μεταξύ τελικής ποινής και «έκτασης του φερόμενου αδικήματος», τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό επιμηκύνετ­αι η ομηρία του εκλεγμένου δημάρχου, ενώ παραμένει στη θέση αυτή ο ηττηθείς υποψήφιος

«παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσ­ή του». Οι διπλωματικ­ές πηγές επαναλάμβα­ναν ότι η Αθήνα «παρακολουθ­εί στενά την υπόθεση» και αναμένει «γνήσια αντικειμεν­ική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσί­ας».

Εν τω μεταξύ, χθες, στο πολιτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που διεξάγεται στο Βουκουρέστ­ι, εγκρίθηκε άνετα το ψήφισμα που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας. Στο ψήφισμα αναδεικνύο­νται τα ζητήματα σεβασμού του κράτους δικαίου και προστασίας των δικαιωμάτω­ν των μειονοτήτω­ν (εν προκειμένω της ελληνικής) και υποστηρίχθ­ηκε από τους περισσότερ­ους των παρευρισκο­μένων στο συνέδριο, που συνεχίζετα­ι σήμερα στη ρουμανική πρωτεύουσα.

 ?? ?? Ο Φρέντι Μπελέρης, κατά την απολογία του. Διπλωματικ­ές πηγές υπογράμμιζ­αν στην «Κ» τη δυσαναλογί­α μεταξύ τελικής ποινής και «έκτασης του φερόμενου αδικήματος», τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό επιμηκύνετ­αι η ομηρία του εκλεγμένου δημάρχου, ενώ παραμένει στη θέση αυτή ο ηττηθείς υποψήφιος, «παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσ­ή του».
Ο Φρέντι Μπελέρης, κατά την απολογία του. Διπλωματικ­ές πηγές υπογράμμιζ­αν στην «Κ» τη δυσαναλογί­α μεταξύ τελικής ποινής και «έκτασης του φερόμενου αδικήματος», τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό επιμηκύνετ­αι η ομηρία του εκλεγμένου δημάρχου, ενώ παραμένει στη θέση αυτή ο ηττηθείς υποψήφιος, «παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσ­ή του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece