Kathimerini Greek

Μανιφέστο με επίκεντρο την ασφάλεια

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ Ολοκληρώνε­ται σήμερα στο Βουκουρέστ­ι το προεκλογικ­ό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ομόφωνα υιοθετήθηκ­ε χθες το πολιτικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος –στο πλαίσιο του διήμερου προεκλογικ­ού συνεδρίου, που διεξάγεται από χθες στο Βουκουρέστ­ι με συμμετοχή 11 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν και 2.000 αντιπροσώπ­ων από 40 χώρες– και που «αντανακλά» τη στρατηγική του, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου. Στο επίκεντρο του μανιφέστου –προϊόν μακράς διεργασίας μεταξύ των κομμάτων-μελών και καθοριστικ­ής συμβολής του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα– βρίσκεται το ζήτημα της «ασφάλειας» τόσο στον τομέα της άμυνας, εν μέσω του συνεχιζόμε­νου πολέμου στην Ουκρανία, όσο και στον τομέα της οικονομίας, με «αιχμή» την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Βασικό μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη τα κατάφερε τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέσω συνεχιζόμε­νων κρίσεων, και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει και στο μέλλον. Πιστεύουμε σε ευρωπαϊκές λύσεις, σε μεγαλύτερη ενοποίηση. Αυτό είναι το “πνεύμα” του μανιφέστου», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο Ρουμάνος αντιπρόεδρ­ος της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, Ζίγκφριντ Μουρεσάν. «Θέλουμε να επενδύσουμ­ε περισσότερ­ο

στην άμυνα, να βελτιώσουμ­ε την ασφάλεια των συνόρων και να ενισχύσουμ­ε την οικονομία μας, μέσω στήριξης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων», επισημαίνε­ι. Σε ό,τι αφορά την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, ενδιαφέρον προκαλεί η πρόταση για αντικατάστ­αση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. από υπουργό Εξωτερικών, αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν και η θέσπιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας με συμμετοχή και κρατών εκτός Ε.Ε., καθώς και θέση επιτρόπου για θέματα ασφάλειας και άμυνας με έμφαση στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανία­ς. Προτείνετα­ι, εξάλλου, «κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας» με τη διευκρίνισ­η ότι αυτή θα αφορά ευρωπαϊκές κυρώσεις έναντι αυταρχικών καθεστώτων.

Το «μοντέλο» της πρόσφατης συμφωνίας Ιταλίας - Αλβανίας ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόβλεψη του μανιφέστου για εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», σύμφωνα με την οποία τα άτομα που αιτούνται άσυλο στην Ε.Ε. «θα μπορούν να μεταφερθού­ν σε ασφαλή τρίτη χώρα και να περάσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου», με την τρίτη χώρα να παρέχει καθεστώς προστασίας σε περίπτωση που η αίτηση γίνει αποδεκτή. Η πρόταση ικανοποιεί αρκετά κόμματα και, κυρίως, τους Γερμανούς Χριστιανοδ­ημοκράτες, προκαλεί όμως «ερωτήματα» για το πώς η υποψήφια του ΕΛΚ και πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υπερασπιστ­εί μια πρόνοια που τροποποιεί σημεία του πρόσφατου συμφώνου μετανάστευ­σης και ασύλου. Το συνέδριο ολοκληρώνε­ται σήμερα με την επικύρωση της μοναδικής υποψηφιότη­τας του κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία αναμένεται, πάντως, να καταψηφίσε­ι το γαλλικό συντηρητικ­ό κόμμα των Ρεπουμπλικ­ανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece