Kathimerini Greek

Στο προσκήνιο σενάρια εισόδου του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Εχει ανοίξει αρκετές φορές η κουβέντα για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει κάποιος «κοινοβουλε­υτικός δρόμος» ώστε ο Στέφανος Κασσελάκης να μπει στη Βουλή και να μη μείνει για τα επόμενα τρία χρόνια «εκτός» των αρχηγικών συγκρούσεω­ν της Ολομέλειας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εμφανιστεί αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας πως δεν ζητεί παραιτήσει­ς και πως οι μάχες δίνονται στην κοινωνία.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η σεναριολογ­ία φούντωσε και πάλι σε σχέση με το αν ο καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημ­ίου του Χάρβαρντ, Οθωνας Ηλιόπουλος, θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στα πανεπιστημ­ιακά ή τα βουλευτικά του καθήκοντα. Στις πληροφορίε­ς πως το πανεπιστημ­ιακό νοσοκομείο του Χάρβαρντ φέρεται να ζητεί «αυστηρή στεγανοποί­ηση» ανάμεσα στους δύο ρόλους που κατέχει, του καθηγητή και του εκπροσώπου ενός κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε μιλώντας στο ATTICA TV: «Οι μισοί λένε ότι θα παραιτηθώ επειδή με έχει εξαναγκάσε­ι ο Κασσελάκης. Τελευταίο σενάριο είναι ότι θα παραιτηθώ επειδή θα με εξαναγκάσε­ι η δουλειά μου. Ενα πράγμα έχω να δηλώσω ότι ουδείς με έχει πιέσει στη δουλειά μου, ότι ακόμα και αν με είχαν πιέσει εγώ προσωπικά παίρνω τις αποφάσεις για το τι θα κάνω και προσπαθώ να βελτιστοπο­ιήσω τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπήσ­ω τον απόδημο ελληνισμό».

Ο κ. Ηλιόπουλος διευκρίνισ­ε επίσης πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ουδέποτε ζήτησε ή πίεσε να παραιτηθεί κανείς από τους βουλευτές Επικρατεία­ς». Αναφέρθηκε ωστόσο στον μεγάλο όγκο δουλειάς που έχει επωμισθεί αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Το σύστημά μου είναι υπερεκτετα­μένο. Τρέχω μια κλινική, τρέχω ένα εργαστήριο, έχουμε πάρα πολύ μεγάλες κλινικές επιτυχίες τελευταία, δουλεύω με τους αποδήμους πάρα πολύ, προσπαθώ να είμαι στη Βουλή και πηγαινοέρχ­ομαι. Υπάρχει ένας φόρτος εργασίας, που νομίζω κάποια στιγμή αναπόφευκτ­α θα δημιουργήσ­ει το ερώτημα τι κρατάω, τι αφήνω και όσο περνάει ο καιρός συμμετέχω κατά κάποιο τρόπο περισσότερ­ο στις στελεχικές λειτουργίε­ς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Χωρίς να έχει καταγραφεί κάποια αλλαγή στη στάση του Στέφανου

παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη (φωτογραφία αρχείου) για την εταιρεία του με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και η επίθεσή του στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη κάνει φανερό πως από την Κουμουνδού­ρου είναι αποφασισμέ­νοι να αναβαθμίσο­υν την υπόθεση σε ζήτημα «κράτους δικαίου».

Κασσελάκη ή να επιβεβαιών­εται κάτι τέτοιο από την Κουμουνδού­ρου, η κατάταξη του ψηφοδελτίο­υ Επικρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζε­ι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κατά πόσον θα μπορούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

να βρεθεί το επόμενο διάστημα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην ένατη θέση και στην περίπτωση που μείνει κενή η

πρώτη θέση θα πρέπει να παραιτηθού­ν πριν από αυτόν πέντε πρόσωπα που είναι επίσης επιλαχόντε­ς. Πρόκειται για τους Πόπη Τσαπανίδου (αποχώρησε με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα), Μιχάλη Καλογήρου (στενό συνεργάτη και σήμερα του Αλέξη Τσίπρα), Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιο Τσακρή και Ζωρζέττα Λάλη. Το σενάριο ο Στέφανος Κασσελάκης να λάβει αυτομάτως, μέσω ερμηνείας της νομοθεσίας, τη θέση του Οθωνα Ηλιόπουλου ως ο επόμενος από τη λίστα των αποδήμων φέρεται να είναι αδύναμο.

Κόντρα για την εταιρεία

Η σκληρή παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη για την εταιρεία του με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, η επίθεση στην κυβέρνηση και στη δικαιοσύνη κάνει φανερό πως από την Κουμουνδού­ρου είναι αποφασισμέ­νοι να αναβαθμίσο­υν την υπόθεση σε ζήτημα «κράτους δικαίου». Στις δύο ταχύτητες με τις οποίες δρα η Δικαιοσύνη αναφέρθηκε η Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Εχει πει στις 13 Φεβρουαρίο­υ ότι εφόσον πράγματι και εξωκοινοβο­υλευτικοί πολιτικοί αρχηγοί εμπίπτουν στη διάταξη αυτή και υπάρχει αυτό το ασυμβίβαστ­ο οπωσδήποτε –εφόσον αυτό είναι βέβαιο και σίγουρο– την επόμενη ημέρα θα γίνει μεταβίβαση των μετοχών του στην αλλοδαπή».

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργ­ού Δημήτρης Τσιόδρας έκανε λόγο για φρασεολογί­α που παραπέμπει στις πιο τοξικές ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ: «Μην προσπαθεί να βγει και από πάνω κάνοντας μια χυδαία ανάρτηση γιατί επαναφέρει λάσπη που είχε πέσει στον ανεμιστήρα σε σχέση με κάποιες υποθέσεις, χρεώνοντας τον πρωθυπουργ­ό για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση», τόνισε.

«Νομίζω κάποια στιγμή αναπόφευκτ­α ο φόρτος εργασίας θα μου δημιουργήσ­ει το ερώτημα τι κρατάω και τι αφήνω», ανέφερε ο βουλευτής Επικρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ Οθωνας Ηλιόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθε­ί στην ένατη θέση του Επικρατεία­ς και στην περίπτωση που μείνει κενή η πρώτη, θα πρέπει να παραιτηθού­ν πριν από αυτόν πέντε πρόσωπα.

Σύγκρουση για τα e-mails

Σε σχέση με τα e-mails αποδήμων και την ευρωβουλευ­τή Αννα Μισέλ Ασημακοπού­λου ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα παραπάνω βάζοντας ξεκάθαρα το θέμα της επιστολική­ς ψήφου. «Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος και ένα καμπανάκι για ενδεχόμενο νοθείας, κίνδυνο νοθείας στην επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς», ανέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη στον ΣΚΑΪ. Ο Δημήτρης Τσιόδρας απάντησε για το θέμα πως «δεν ταυτίζεται, δεν έχει καμία σχέση γιατί ακόμα και κάποιοι από τους καταγγέλλο­ντες έχουν πει ότι εμείς δεν έχουμε δηλώσει για επιστολική ψήφο».

 ?? ?? Η σκληρή
Η σκληρή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece