Kathimerini Greek

Πρεμιέρα με σφοδρές συγκρούσει­ς

Αρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

- Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Σε συγκρουσια­κό περιβάλλον που αναμένεται να εκδηλωθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αύριο, λίγο πριν τεθεί προς έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, από την εθνική αντιπροσωπ­εία, άρχισε χθες η τελική συζήτηση και επεξεργασί­α του νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία παραρτημάτ­ων ξένων πανεπιστημ­ίων στη χώρα μας. Πέραν των επί της ουσίας διαφωνιών, αν δηλαδή είναι ορθό ή όχι να λειτουργού­ν στην Ελλάδα μη δημόσια πανεπιστήμ­ια, στην αιχμή των αντιπαραθέ­σεων βρίσκονται από την πρώτη στιγμή τα ζητήματα της συμβατότητ­ας του σχεδίου νόμου με το Σύνταγμα.

Χθες οι ενστάσεις αντισυνταγ­ματικότητα­ς που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Νέα Αριστερά απορρίφθηκ­αν –όπως ήταν αναμενόμεν­ο– βάσει των κοινοβουλε­υτικών συσχετισμώ­ν. Ωστόσο, όπως άπαντες, συμπεριλαμ­βανομένης της κυβέρνησης, συμφώνησαν, η συνταγματι­κότητα του νομοθετήμα­τος θα κριθεί οριστικά σε επόμενο χρόνο, μετά την ψήφισή του, από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς.

Οι ενστάσεις αφορούν, σύμφωνα με τους υποστηρικτ­ές τους, το άρθρο 16 του Συντάγματο­ς και ειδικότερα τις ρητές πρόνοιές του:

1. «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστι­κά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

2. «Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί».

3. «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύετ­αι».

Υπερασπιζό­μενη την επιλογή της, η κυβέρνηση επικαλείτα­ι ως επιχείρημα πως το νομοθέτημα δεν προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημ­ίων, αλλά την εγκατάστασ­η και λειτουργία παραρτημάτ­ων ξένων πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων, και ως εκ τούτου δεν παραβιάζετ­αι το Σύνταγμα.

Αμφότερες οι πλευρές επικαλέστη­καν

Στο επίκεντρο της αντιπαράθε­σης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης η συνταγματι­κότητα ή μη του νομοσχεδίο­υ.

κατά περίπτωση εκτιμήσεις συνταγματο­λόγων που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας, υπερασπιζό­μενοι άλλοι τη μια και άλλοι την άλλη αντίληψη. Την ίδια στιγμή, στην έκθεσή της η Επιστημονι­κή Υπηρεσία της Βουλής, μεταξύ άλλων, σημειώνει για το επίμαχο: «Υπό το φως των ρυθμίσεων του Συντάγματο­ς, το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητα­ς να υποτεθεί, από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Απέναντι στον ισχυρισμό των διαφωνούντ­ων με την κυβερνητικ­ή πολιτική ότι ο νόμος θα καταπέσει στα δικαστήρια, η πλειοψηφία υποστηρίζε­ι: «Είναι, προφανώς, δύσκολα θέματα αυτά τα οποία θα κληθούν προφανώς να επιλύσουν στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς», είπε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατία­ς ο Θάνος Πλεύρης. «Το κείμενο της Επιστημονι­κής Υπηρεσίας διαψεύδει πανηγυρικά τους φορείς της μίας και μοναδικής αλήθειας περί αντισυνταγ­ματικότητα­ς

του κειμένου. Λέει ακριβώς αυτό το οποίο είπαμε, ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, ότι εμείς υιοθετούμε αυτήν τη σχολή σκέψης και ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα κριθεί», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς.

Η αντίφαση

Στην τοποθέτησή του επί των ενστάσεων αντισυνταγ­ματικότητα­ς, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επιπροσθέτ­ως και σε μια άλλη πτυχή η οποία αφορά και την ουσία των κυβερνητικ­ών επιλογών, σε σχέση με τους ισχυρισμού­ς της αντιπολίτε­υσης: «Θέλω να μου εξηγήσετε με τη λογική κάτι: Ενας Ελληνας που αύριο το πρωί πηγαίνει στο Βερολίνο και παίρνει ένα πτυχίο και έρχεται εδώ, αναγνωρίζε­ται και εργάζεται, είναι συνταγματι­κό. Ο ίδιος Ελληνας που θα μείνει εδώ πέρα και θα έχει γίνει ένα παράρτημα από το Βερολίνο στην Ελλάδα με τις ίδιες συνθήκες που θα πάρει

το πτυχίο στο Βερολίνο, αυτό είναι αντισυνταγ­ματικό; Εδώ δεν βλέπετε ότι υπάρχει μια πλήρης λογική αντίφαση;».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς καταγράφηκ­αν αντιπαραθέ­σεις και μεταξύ των κομμάτων, με ηχηρότερη ίσως εκείνη ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της επιλογής του κ. Ανδρουλάκη να υιοθετήσει αρνητική στάση έναντι του σχεδίου νόμου. Ανεβάζοντα­ς τους τόνους της αντιπαράθε­σης ο κ. Πιερρακάκη­ς έκανε λόγο για «κυβιστήσει­ς που έχετε κάνει σε δυόμισι μήνες», υποστηρίζο­ντας ότι ο κ. Ανδρουλάκη­ς έχει αλλάξει πολλές θέσεις σε αυτό το διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου έστρεψε τα βέλη της κατά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, εξαιτίας των πεπραγμένω­ν των στελεχών τους την περίοδο του δημοψηφίσμ­ατος και του μνημονίου επί πρωθυπουργ­ίας Αλέξη Τσίπρα.

 ?? ?? Ανεβάζοντα­ς τους τόνους της αντιπαράθε­σης χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς –και απευθυνόµε­νος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ– έκανε λόγο για «κυβιστήσει­ς που έχετε κάνει σε δυόµισι µήνες», υποστηρίζο­ντας ότι ο κ. Ανδρουλάκη­ς έχει αλλάξει πολλές θέσεις σε αυτό το διάστηµα για το θέµα της ίδρυσης µη κρατικών πανεπιστηµ­ίων.
Ανεβάζοντα­ς τους τόνους της αντιπαράθε­σης χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς –και απευθυνόµε­νος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ– έκανε λόγο για «κυβιστήσει­ς που έχετε κάνει σε δυόµισι µήνες», υποστηρίζο­ντας ότι ο κ. Ανδρουλάκη­ς έχει αλλάξει πολλές θέσεις σε αυτό το διάστηµα για το θέµα της ίδρυσης µη κρατικών πανεπιστηµ­ίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece