Kathimerini Greek

Στο κενό έπεσε η πρωτοβουλί­α του Αλέξη Χαρίτση

- Δ. Α.

Η χρονική συγκυρία και η διαμόρφωση της στρατηγική­ς των κομμάτων για τις ευρωεκλογέ­ς δεν αφήνουν πεδίο για να ευδοκιμήσο­υν προτάσεις συντονισμέ­νης δράσης, καθώς είναι σαφής η προσπάθεια να ξεχωρίσει το κάθε κόμμα για τις δικές του ενέργειες. Αυτό κατέστη σαφές χθες με την υποδοχή που επιφύλαξαν τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαρισ­τεράς στην πρόταση του Αλέξη Χαρίτση να καταθέσουν από κοινού με τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια.

Διαδικαστι­κά απαιτείται η συγκέντρωσ­η 50 ψήφων για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και αυτή τη στιγμή κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης δεν διαθέτει μόνο του αυτή την κοινοβουλε­υτική δύναμη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κατέστη σαφές ότι καθώς ο ανταγωνισμ­ός ενόψει των ευρωεκλογώ­ν κορυφώνετα­ι, κανένα από τα κόμματα δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ότι κινείται πίσω από την πρωτοβουλί­α άλλου κόμματος. Ηταν εξαρχής δύσκολο, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών και της όξυνσης του ανταγωνισμ­ού μεταξύ των κομμάτων, να προχωρήσει η πρόταση Χαρίτση.

Από την Κουμουνδού­ρου η πρόταση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς απορρίφθηκ­ε, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα προέκυπτε θα ήταν να ενεργοποιη­θούν αντανακλασ­τικά συσπείρωση­ς στη Ν.Δ. και την κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, ανέφερε σε δήλωσή της (ΣΚΑΪ) ότι ακόμη κι αν συμφωνούσα­ν τα κόμματα της Αριστεράς, και πάλι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύν­ης. «Θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς; Είναι καλές οι προτάσεις για δυσπιστία αλλά όταν γίνονται σε ρεαλιστικό χρόνο και έχουν αποτέλεσμα», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «για μικροπολιτ­ικούς λόγους υπονομεύει το μέτωπο υπεράσπιση­ς

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ απέρριψαν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

της δημοκρατία­ς και της δημόσιας δωρεάν παιδείας».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η πρόταση απορρίφθηκ­ε διότι, όπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, στη δεδομένη συγκυρία θα άλλαζε η στόχευση. «Το ζήτημα δεν είναι να φανεί ότι είναι η αντιπολίτε­υση ενωμένη, αλλά να επικεντρωθ­ούμε στην κριτική επί του νομοσχεδίο­υ». Οπως σχολιάζουν, ειδικότερα, μια πρόταση δυσπιστίας θα μετέφερε το επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή σε ένα γενικότερο πλαίσιο και θα χανόταν η ευκαιρία να αναλυθούν διεξοδικά τα προβλήματα που ανακύπτουν από την επιλογή της κυβέρνησης να νομοθετήσε­ι με το συγκεκριμέ­νο τρόπο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Από την πλευρά του ΚΚΕ η πρόταση της Νέας Αριστεράς επίσης απορρίφθηκ­ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece