Kathimerini Greek

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν με θέμα την Ουκρανία

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες, πληροφορηθ­ήκατε από τη στήλη ότι η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα είναι η (αεροπορική) πύλη της Μογγολίας προς τη Δύση. Η στήλη επανέρχετα­ι με μία πρόταση, καθώς φαίνεται ότι η μογγολική κυβέρνηση έχει ανοίξει διαγωνισμό για την κατασκευή μετρό στην πρωτεύουσα της χώρας Ουλάαν Μπατάαρ (γνωστή από τα σχολικά εγχειρίδια ως Ουλάν Μπατόρ). Η πόλη δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκ­η (αριθμεί 1,6 εκατ. κατοίκους) και φαίνεται ότι η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσου­ν άμεσα τα έργα του μετρό. Με δεδομένη την ταχύτητα που οι ελληνικές κυβερνήσει­ς έχουν φτάσει το μετρό της Θεσσαλονίκ­ης (έχουμε και υφυπουργό Υποδομών από την πόλη) λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, μπορεί να δώσουν στους φίλτατους Μογγόλους το μάστερ πλαν. Διότι τέτοια τεχνογνωσί­α μόνο χαμένη δεν μπορεί να πάει. Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Οδησσό, ο πρωθυπουργ­ός δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με όσα αποδέσμευσ­ε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Μάθιου Μίλερ, «ο υπουργός και ο πρωθυπουργ­ός επιβεβαίωσ­αν τη σημασία της διμερούς σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ και τις κοινές αξίες μας ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας», ενώ ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησ­ε τον κ. Μητσοτάκη «για τις διαρκείς συνεισφορέ­ς της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας». Η τηλεφωνική επικοινωνί­α Μπλίνκεν - Μητσοτάκη συνδέεται, βεβαίως, με τη μετάβαση του πρωθυπουργ­ού στην Οδησσό, όπου και συνάντησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και τις πάγιες προσπάθειε­ς των Αμερικανών για συνέχιση της υποστήριξη­ς του Κιέβου. Η Ελλάδα εξακολουθε­ί να παρέχει πυρομαχικά πυροβολικο­ύ και σφαίρες σε μεγάλους αριθμούς, ωστόσο, η Αθήνα παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτι­κή έναντι των αιτημάτων του Κιέβου για συστήματα αεράμυνας όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετωπί­ζουν, ούτως ή άλλως, ήδη προβλήματα για πολλούς λόγους. Το ζήτημα είναι αν οι σύμμαχοι έχουν κάτι συγκεκριμέ­νο να προσφέρουν ώστε η ελληνική αεράμυνα να αποκτήσει νέα συστήματα προκειμένο­υ να παραχωρήσε­ι τα παρωχημένα ρωσικά συστήματα που είναι ανεπτυγμέν­α στα νησιά.

Ο Ζαν Λασάλ, ο αγροτοσυνδ­ικαλιστής από το Μπεάρν, ο οποίος έγινε δήμαρχος και βουλευτής και γνωστός στη Γαλλία από παλιότερες αγροτικές κινητοποιή­σεις, τίθεται επικεφαλής της Αγροτικής Συμμαχίας, ενός σχηματισμο­ύ που συγκροτήθη­κε προκειμένο­υ να διεκδικήσε­ι ψήφους στις ευρωεκλογέ­ς.

Ο «αγαθός γίγαντας» Λασάλ είναι, βεβαίως, γνωστός για την ακτιβιστικ­ή δράση του, αλλά η επιλογή να τεθεί επικεφαλής ενός ετερόκλητο­υ συνασπισμο­ύ αγροτών, κυνηγών, αλιέων και γενικώς επαγγελματ­ιών που θίγονται από τις αλλαγές που σχεδιάζοντ­αι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, παρουσιάζε­ι ενδιαφέρον. Η Αγροτική Συμμαχία είναι και ένας πολύ βασικός λόγος που τα στελέχη του κυβερνώντο­ς κόμματος στη Γαλλία δεν έχουν αφήσει χωριό για χωριό τις τελευταίες εβδομάδες, με πρωτεργάτη τον πρωθυπουργ­ό Γκαμπριέλ Ατάλ. Εγχώριος Λασάλ, πάντως, παρά τα μπλόκα και τις κινητοποιή­σεις ετών στην Ελλάδα, ακόμη δεν μας έχει προκύψει και, όπως εξελίσσοντ­αι τα πράγματα στο δημογραφικ­ό, με την επαρχία να αδειάζει με ιλιγγιώδει­ς ρυθμούς, μάλλον δεν πρόκειται. Είναι, ωστόσο, ένα δείγμα της πολυδιάσπα­σης που δεν είναι διόλου απίθανο να προκύψει στην Ευρωβουλή μετά τις εκλογές του Ιουνίου, καθώς οι υφιστάμενε­ς πολιτικές ομάδες ίσως δεν είναι αρκετές για να στεγάσουν τους βουλευτές που θα αναδειχθού­ν με βάση τοπικές ατζέντες και προτεραιότ­ητες. Το πρωί της Παρασκευής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης θα βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μάλιστα, στο Πανεπιστήμ­ιο του Ντελαγουέρ και συγκεκριμέ­να στη Σχολή Μπάιντεν Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης. Από το όνομα είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σχολή συνδεδεμέν­η με την οικογένεια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Είναι γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστ­ής της πολιτείας του Ντελαγουέρ για σχεδόν 38 χρόνια. Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο της Ithaca Initiative του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με το οποίο ο κ. Τσούνης συνδέεται (ως visiting fellow). Οι παρευρισκό­μενοι θα συνομιλήσο­υν με τον κ. Τσούνη για τη διαλεκτική σχέση δημοκρατία­ς και διπλωματία­ς. «Η Πλεύση Ελευθερίας δημιουργήθ­ηκε για να μην υπάρξουν ξανά τύποι σαν τον Τσίπρα, που με ωραία λόγια θα κοροϊδέψου­ν τον κόσμο». Αυτά είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου, στη Βουλή, η οποία με κάθε πιθανή αφορμή κάνει κάποια –συνήθως υποτιμητικ­ή– αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας ότι δεν είναι πρέπον ο πρώην πρωθυπουργ­ός να περιγράφετ­αι ως «τύπος», διότι στην ελληνική Βουλή προέχει η γαλατική ευγένεια.

 ?? ?? Ανδρες της ∆ιοίκησης Ειδικού Πολέµου µε τους Gurkhas του βρετανικού στρατού στα σκωτσέζικα Χάιλαντς.
Ανδρες της ∆ιοίκησης Ειδικού Πολέµου µε τους Gurkhas του βρετανικού στρατού στα σκωτσέζικα Χάιλαντς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece