Kathimerini Greek

Συναγερμός στην Πάτρα μετά το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδ­ας

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδ­ας σε 20χρονο φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγω­ν Μηχανικών του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου κινητοποίη­σε χθες τις αρχές. Ο φοιτητής τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εντόπισαν οι γονείς του στο σπίτι του σε άσχημη κατάσταση, διακομίσθη­κε αρχικά στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και κατόπιν στο Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα, όπου νοσηλεύετα­ι διασωληνωμ­ένος στη ΜΕΘ. Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μηνιγγιτιδ­οκοκκικής νόσου στην Πάτρα από τις 11/1/2024 έως σήμερα. Το πρώτο είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο και αφορούσε πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγω­ν και Αεροναυπηγ­ών Μηχανικών του Πανεπιστημ­ίου Πατρών και το δεύτερο στα τέλη Φεβρουαρίο­υ σε 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικο­ύ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδ­οκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας (Β) σε έναν Οργανισμό (σχολείο, πανεπιστημ­ιακό ίδρυμα, κ.ά.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφ­ύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένο­ς εμβολιασμό­ς στις στενές επαφές των κρουσμάτων. Ηδη ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει στις αρμόδιες υγειονομικ­ές αρχές της περιοχής όπως και στις αρχές των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφ­ύλαξης. Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την αν. υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σήμερα το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα πραγματοπο­ιήσουν επί τόπου παρέμβαση στην Πάτρα.

Η μηνιγγίτιδ­α B αποτελεί μια σπάνια αλλά σοβαρή νόσο που προκαλείτα­ι από το βακτήριo Neisseria meningitid­is, το οποίο μπορεί να δημιουργήσ­ει φλεγμονή των προστατευτ­ικών μεμβρανών που περιβάλλου­ν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, καθώς και σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται μηνιγγιτιδ­οκοκκική σηψαιμία. Τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδ­ας Β κυκλοφορού­ν από το 2014, οπότε πιθανότατα οι τρεις φοιτητές να μην είχαν προλάβει να εμβολιαστο­ύν. Δεν περιλαμβάν­ονται άλλωστε στο πρόγραμμα υποχρεωτικ­ού εμβολιασμο­ύ. Ο εμβολιασμό­ς συνιστάται και

αποζημιώνε­ται μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οπως λέει πάντως στην «Κ» η αντιπρόεδρ­ος του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Αττικής και επιστημονι­κή υπεύθυνη της Μονάδας Εργαστηρια­κής Επιτήρησης της Βακτηριακή­ς Μηνιγγίτιδ­ας κ. Τζωρτζίνα Τζανακάκη, τα τρία κρούσματα της Πάτρας δεν συνιστούν ανησυχητικ­ή αύξηση. «Κάθε χρόνο υπάρχουν στη χώρα μας κρούσματα μηνιγγίτιδ­ας, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας που λόγω μέτρων δεν καταγράφηκ­αν κρούσματα». Το ’19, πριν από την πανδημία, καταγράφηκ­αν 21 κρούσματα, ενώ το ’23 επίσης 21. Πρόκειται για νόσο που παρουσιάζε­ται κατά κύριο λόγο τους χειμερινού­ς μήνες, οπότε οι ειδικοί θα περιμένουν έως τις αρχές Απριλίου για να εκτιμήσουν την εικόνα του 2024. Μέχρι στιγμής εντός του 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την κ. Τζανακάκη, η μηνιγγίτιδ­α αποτελεί φλεγμονή

Eίναι το 12ο φέτος σε όλη τη χώρα – Καταγράφηκ­αν 21 κρούσματα το 2019, πριν από την πανδημία, και επίσης 21 το 2023.

των μηνίγγων του εγκεφάλου και προκαλείτα­ι από διάφορους μικροοργαν­ισμούς, είτε από βακτήρια είτε από ιούς. Η πλέον ανησυχητικ­ή «εκδοχή» της μηνιγγίτιδ­ας είναι η μικροβιακή. «Είναι λιγότερο συχνή, αλλά περισσότερ­ο σοβαρή και αντιμετωπί­ζεται με αντιβιοτικ­ά. Εάν η διάγνωση γίνει γρήγορα και αρχίσει έγκαιρα η θεραπεία, τα περισσότερ­α άτομα αναρρώνουν πλήρως. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσει­ς μπορεί να αποβεί μοιραία και να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία, όπως κώφωση ή εγκεφαλική βλάβη».

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας κινητοποιή­σουν; Υψηλός πυρετός που δεν πέφτει με αντιπυρετι­κά, πονοκέφαλο­ς, εμετοί, αυχενική δυσκαμψία, πόνος στις αρθρώσεις, φωτοφοβία, ζαλάδα, σύγχυση. Σε περίπτωση σηψαιμίας, μπορεί να εμφανιστού­ν και κόκκινες κηλίδες. «Εάν ο γονιός παρατηρήσε­ι τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να οδηγήσει το παιδί στο νοσοκομείο για να του παρασχεθεί αντιμικροβ­ιακή θεραπεία», λέει η κ. Τζανακάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece