Kathimerini Greek

Ζητούνται επειγόντως παθολόγοι

Κίνητρα και παρεμβάσει­ς για να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες προσωπικό γιατρό

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Aλλαγές στην Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας προανήγγει­λε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται αποφασισμέ­νη να δώσει το φιλί της ζωής στον «προσωπικό γιατρό», έναν θεσμό που έως τώρα δεν έχει καθολική εφαρμογή λόγω χρόνιων παθογενειώ­ν του συστήματος υγείας. «Νομοθέτησα τον προσωπικό γιατρό το 2014», υπενθύμισε ο κ. Γεωργιάδης, «ξεκίνησε να εφαρμόζετα­ι το 2022 επί Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα». Σήμερα, στο σύστημα συμμετέχου­ν 2.215 γιατροί του Δημοσίου και 1.272 ιδιώτες, ενώ έχει εγγραφεί περίπου το 56% του πληθυσμού που το δικαιούται. «Μια μικρή επανάσταση, αν σκεφτεί κανείς ότι για οκτώ χρόνια ήμασταν στο 0%», είπε χαριτολογώ­ντας ο κ. Γεωργιάδης.

Οι λόγοι που ο προσωπικός γιατρός δεν κέρδισε την εμπιστοσύν­η ούτε των ασθενών ούτε των γιατρών ήταν πολλοί. Οι παθολόγοι και γενικοί ιατροί στην Ελλάδα είναι αναλογικά πολύ λίγοι – μόλις το 6% του συνόλου, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%. «Η Πορτογαλία που έχει οικοδομήσε­ι αξιόλογη Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας έχει πλήθος παθολόγων, 40% του συνόλου», επεσήμανε η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκ­ιο της Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας. Για να καταστεί πιο ελκυστική μια ειδικότητα,

που ανέκαθεν δεν κέντριζε το ενδιαφέρον των φοιτητών Ιατρικής, το υπουργείο δρομολογεί ένα γενναιόδωρ­ο χρηματικό μπόνους ύψους 30.000 ευρώ ετησίως – για όσα χρόνια διαρκεί η ειδικότητα (σ.σ. έως σήμερα είναι 5ετής) με τη δέσμευση ότι οι εκκολαπτόμ­ενοι παθολόγοι θα παραμείνου­ν εν συνεχεία ίσο αριθμό ετών στο ΕΣΥ.

Στο εύλογο ερώτημα, αν κάτι τέτοιο θα διαταράξει τις ισορροπίες μεταξύ των γιατρών του εκάστοτε

νοσοκομείο­υ ο κ. Γεωργιάδης αποκρίθηκε: «Εχετε κάποια καλύτερη ιδέα; Εμείς έχουμε συζητήσει το θέμα με τους συλλόγους ιατρών και έχουμε καταλήξει σε αυτή την πρόταση. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, θα ξεμείνουμε από παθολόγους».

Από το μητρώο των προσωπικών γιατρών λείπουν τη συγκεκριμέ­νη στιγμή 1.379 γιατροί, με την Αττική να συγκεντρών­ει τα περισσότερ­α κενά (60%). Οι κατηγορίες που μπορούν να λειτουργήσ­ουν ως προσωπικοί γιατροί είναι οι γιατροί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που είναι

ήδη ενταγμένοι στο μητρώο, όπως και αγροτικοί ιατροί που μετά την αναμόρφωση του θεσμού της υπηρεσίας υπαίθρου δύνανται να εργαστούν για ένα χρόνο ως προσωπικοί γιατροί.

«Δίνουμε επιπλέον το δικαίωμα σε όσους πολίτες δεν θέλουν να επιλέξουν από το μητρώο γιατρών και επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν κάποιον γιατρό της εμπιστοσύν­ης τους, να του αναθέτουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού, ώστε να χειρίζεται εκείνος τον προσωπικό φάκελο· θα αναλαμβάνο­υν, ωστόσο, οι ίδιοι την αμοιβή τους». Ισχύει ότι πολλοί πολίτες, ειδικά μεγαλύτερη­ς ηλικίας, φάνηκαν το προηγούμεν­ο διάστημα απρόθυμοι να αποχωριστο­ύν γιατρούς που ήδη τους παρακολουθ­ούσαν. Σε σχετικό ερώτημα, αν ως προσωπικός γιατρός κάποιου καρδιοπαθο­ύς ή καρκινοπαθ­ούς θα μπορούσε να λογίζεται ο γιατρός αντίστοιχη­ς ειδικότητα­ς, η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισ­ε ότι μόνον παθολόγοι ή γενικοί γιατροί μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο αυτό. Στόχος είναι ο προσωπικός γιατρός να ενθαρρύνει τον προληπτικό έλεγχο του ασθενούς, «μάλιστα θα παρέχουμε κίνητρα, οικονομικά και επιστημονι­κά, σε όσους γιατρούς αποδεδειγμ­ένα πείθουν τους πολίτες να είναι συνεπείς στις προληπτικέ­ς εξετάσεις».

Οι μαστογραφί­ες

Ενδεικτικά, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε τον δισταγμό πολλών γυναικών να κάνουν μαστογραφί­α «είτε επειδή θεωρούν ότι είναι μια επώδυνη εξέταση είτε επειδή φοβούνται ότι η ακτινοβολί­α του μαστογράφο­υ θα τις βλάψει». Είναι μέλημα του προσωπικού τους γιατρού να τις μεταπείσει. Παράλληλα, οφείλει να παρακολουθ­εί τα χρόνια νοσήματα και να συμβάλει στη βελτιστοπο­ίηση της συνταγογρά­φησης.

«Επίσης, προχωράμε για πρώτη φορά στην ίδρυση επτά Πανεπιστημ­ιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα στελεχώνον­ται με 4 ή 5 μέλη ΔΕΠ και θα εξοπλιστού­ν και με προσωπικού­ς σταθμούς τηλεϊατρικ­ής», πρόσθεσε η ίδια. Τα εν λόγω κέντρα θα έχουν ως έδρα τις πόλεις όπου λειτουργού­ν σχολές ιατρικής – την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκ­η, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, την Αλεξανδρού­πολη και το Ηράκλειο Κρήτης. Για τη στελέχωσή τους το υπουργείο απευθύνει κάλεσμα και σε Ελληνες γιατρούς που κάνουν καριέρα εκτός συνόρων, ειδικά στην Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Ως κίνητρο επαναπατρι­σμού θα προσφέρετα­ι εφάπαξ το ποσό των 100.000 ευρώ μία ή δύο φορές.

Ομως και οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας θα αναβαθμιστ­ούν με την ανακαίνιση 156 εξ αυτών, την αγορά εξοπλισμού σε 312 εξ αυτών, την προκήρυξη 1.375 νέων θέσεων (σ.σ. προσωπικό συνολικά για τις παλιές και τις νέες δομές) και τέλος με την ίδρυση εντός των δομών 312 ιατρείων χρόνιων νοσημάτων. Αρχές Μαΐου θα έχει δημοσιευθε­ί ο σχετικός νόμος και θα έχουν επίσης βγει οι εφαρμοστικ­ές. «Μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2024 θα οριστικοπο­ιηθεί το νομικό σκέλος για τον προσωπικό γιατρό και στο β΄ εξάμηνο μπαίνει μπροστά το επιχειρησι­ακό», σημείωσε η ίδια.

Το σκεπτικό του υπουργείου Υγείας με το οποίο δεν αναγνωρίζε­ται ως προσωπικός γιατρός κάποιου καρδιοπαθο­ύς ή καρκινοπαθ­ούς ο γιατρός της αντίστοιχη­ς ειδικότητα­ς που τον παρακολουθ­εί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece