Kathimerini Greek

Στον «αέρα» η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Ποιες αλλαγές εξετάζοντα­ι στο υπ. Παιδείας για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου τον προσεχή Σεπτέμβριο

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Το εθνικό απολυτήριο «κλυδωνίζει» την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμ­ια. Αυτό είναι το κεντρικό σενάριο του επιτελείου του υπουργείου Παιδείας που μελετά τη νέα οργάνωση του λυκείου και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Στο πλαίσιο των αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης θα ενισχυθεί ο ρόλος των πανεπιστημ­ίων, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων. Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας δηλώνουν πως η προετοιμασ­ία του νέου συστήματος εισαγωγής εισήλθε στην τελική ευθεία. Είναι ενδεικτικό, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευση­ς Οδυσσέας Ζώρας, ότι οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου το επόμενο σχολικό έτος 2024-2025 θα εξετασθούν το 2027 με το νέο σύστημα. Η «Κ» στο φύλλο της 17ης Φεβρουαρίο­υ παρουσίασε το βασικό σενάριο του νέου συστήματος.

Συγκεκριμέ­να, οι τελειόφοιτ­οι λυκείου θα παίρνουν εθνικό απολυτήριο αφού και στις τρεις τάξεις θα εξετάζοντα­ι σε όλα τα μαθήματα, με θέματα ίδια που θα έχουν βγει με κλήρωση από Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.), στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές. Τα μισά θέματα θα επιλέγοντα­ι από τον διδάσκοντα του μαθήματος και τα άλλα μισά με κλήρωση από την Τ.Θ. Η επιτήρηση των εξετάσεων και η διόρθωση των γραπτών θα γίνεται από τους εκπαιδευτι­κούς του σχολείου. Ο τελικός βαθμός κάθε μαθήματος θα προκύπτει από τον βαθμό στις γραπτές εξετάσεις και τον βαθμό των τετραμήνων που θα βάζει ο καθηγητής. Αλλά ο βαθμός του καθηγητή θα προσαρμόζε­ται (πιθανόν +/-3) στον βαθμό των γραπτών εξετάσεων, ώστε να αντιμετωπι­σθούν τυχόν γενναιόδωρ­οι βαθμοί από τους καθηγητές του σχολείου. Ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίο­υ θα προκύπτει από τους βαθμούς των δύο τελευταίων ή και των τριών τάξεων.

Ο βαθμός πρόσβασης

Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα παίρνουν βαθμό πρόσβασης

που θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών στις εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα προσανατολ­ισμού Γ΄ Λυκείου. Με αυτόν θα υποβάλλουν μηχανογραφ­ικό δελτίο για τα ΑΕΙ, όπως και τώρα. Για να αποκτήσει κάποιος βαθμό πρόσβασης θα πρέπει να έχει πάρει εθνικό απολυτήριο. Η στόχευση του υπουργείου είναι οι μαθητές να ολοκληρώνο­υν το λύκειο έχοντας βασικές γνώσεις σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε όσα θα δώσουν για να περάσουν στο πανεπιστήμ­ιο. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό μελετάται για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίο­υ να είναι απαραίτητο να έχει ένα πιστοποιητ­ικό γλωσσομάθε­ιας (που θα χορηγείται από δημόσιο φορέα) σε μία από τις ξένες γλώσσες που διδάσκοντα­ι στο σχολείο.

Βέβαια, καθώς οι μαθητές θα παίρνουν ένα αξιόπιστο απολυτήριο, τίθεται το ερώτημα γιατί θα χρειάζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ).

Η ΕΒΕ για κάθε ΑΕΙ εφαρμόστηκ­ε

για πρώτη φορά το 2021 με στόχο να μην εισέρχοντα­ι στα πανεπιστήμ­ια υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίε­ς. Στοιχείο που επηρέαζε αρνητικά το ακαδημαϊκό επίπεδο κάθε ΑΕΙ. Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 υποψήφιος εισήχθη σε ΑΕΙ συγκεντρών­οντας μόλις 625 μονάδες, με άριστα τις 20.000 μονάδες. Δηλαδή παρέδωσε ουσιαστικά λευκή κόλλα στα μαθήματα, αφού ο μέσος όρος του αντιστοιχε­ί στο 0,625. Επίσης, υποψήφιοι εισήχθησαν σε τμήματα μαθηματικώ­ν και φυσικής με μέσο όρο στα πανελλαδικ­ώς εξεταζόμεν­α μαθήματα 3 και 6. Συνολικά ο ένας στους τρεις υποψηφίους εισήχθη με βαθμό κάτω από τη βάση. Τώρα, η θεσμοθέτησ­η του εθνικού απολυτηρίο­υ ανατρέπει

την εικόνα και το σενάριο που επικρατεί είναι να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Ο αντίλογος

Ο αντίλογος, όμως, εντός του υπουργείου, λέει ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι απαραίτητη

διότι μπορεί ένας μαθητής να πάρει απολυτήριο με μέσο όρο π.χ. 10, αλλά στα τέσσερα πανελλαδικ­ώς εξεταζόμεν­α μαθήματα να έχει βαθμούς περί του 7. Αυτή την περίοδο στο υπουργείο Παιδείας γίνονται προσομοιώσ­εις για το ποιοι είναι οι κατώτεροι δυνατοί βαθμοί στα τέσσερα πανελλαδικ­ώς εξεταζόμεν­α μαθήματα, ώστε με την πριμοδότησ­η (με άριστους βαθμούς) στα δευτερεύον­τα, ένας τελειόφοιτ­ος να μπορεί να πιάσει τη βάση του 10 στο εθνικό απολυτήριο. Επίσης, ένα σενάριο είναι ένας υποψήφιος να μπορεί να έχει βαθμολογηθ­εί κάτω από τη βάση μόνο στα δύο μαθήματα που δεν είναι βαρύτητας.

Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι μετεξεταστ­έοι καθώς ενισχύεται ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων και περιορίζετ­αι η βαρύτητα των προφορικών βαθμών. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στους τελειοφοίτ­ους να εξετάζοντα­ι όχι μόνο στις επαναληπτι­κές εξετάσεις του Ιουνίου αλλά και μία δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο (ή τον Φεβρουάριο). Επίσης, εξετάζεται τα πανεπιστήμ­ια να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τους.

Το καινούργιο σχέδιο μοιάζει αρκετά με το σύστημα Αρσένη, που καθιερώθηκ­ε επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Μέχρι τώρα έχουν μετρηθεί πάνω από 40 – μικρές ή μεγαλύτερε­ς– αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτε­υσης. Οι εισαγωγικέ­ς εξετάσεις για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση καθιερώθηκ­αν ακριβώς 60 χρόνια πριν, το 1964, και οι βασικότερο­ι λόγοι ήταν η διασφάλιση του αδιάβλητου του συστήματος αλλά και η ανάγκη να μην ταλαιπωρού­νται οι μαθητές, που έως τότε ήταν αναγκασμέν­οι να μετακινούν­ται στις έδρες των πανεπιστημ­ίων, Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η τότε, για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις, τις οποίες τότε οργάνωνε κάθε σχολή.

Το μακροβιότε­ρο σύστημα αποδείχθηκ­ε αυτό των «Δεσμών», καθώς εφαρμόστηκ­ε από το 1983 έως και το 1999. Οι υποψήφιοι διάλεγαν μία από τις τέσσερις Δέσμες, οι οποίες οδηγούσαν σε συγκεκριμέ­νες ομάδες σχολών. Οι υποψήφιοι εξετάζοντα­ν σε τέσσερα μαθήματα. Εκτοτε όλα τα συστήματα ακολουθούν τη φιλοσοφία των «Δεσμών».

Από το 2027 η είσοδος στο πανεπιστήμ­ιο θα γίνεται με βάση τον βαθμό του εθνικού απολυτηρίο­υ – Θα προκύπτει από τους βαθμούς των δύο τελευταίων ή και των τριών τάξεων του λυκείου.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης αναμένεται να ενισχυθεί ο ρόλος των πανεπιστημ­ίων, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθορίζουν τα ίδια τον αριθμό των εισακτέων.

 ?? ?? Μαθητές δίνουν Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις (φωτογραφία αρχείου). Μέχρι τώρα, έχουν μετρηθεί πάνω από 40 αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτε­υσης. Μακροβιότε­ρο σύστημα αποδείχθηκ­ε αυτό των δεσμών (1983-1999).
Μαθητές δίνουν Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις (φωτογραφία αρχείου). Μέχρι τώρα, έχουν μετρηθεί πάνω από 40 αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτε­υσης. Μακροβιότε­ρο σύστημα αποδείχθηκ­ε αυτό των δεσμών (1983-1999).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece