Kathimerini Greek

Πρώτο μπλόκο από ΣτΕ στο μπόνους τετραγωνικ­ών και ύψους

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Αντισυνταγ­ματικό έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς το μπόνους τετραγωνικ­ών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικό­ς Κανονισμός (ΝΟΚ). Λόγω σοβαρότητα­ς του θέματος, όμως, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια. Για το ζήτημα αυτό έχουν ασκηθεί πολλές προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο από πολίτες και φορείς, με τους προσφεύγον­τες να υποστηρίζο­υν ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις οδηγούν σε υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλον­τος.

Η απόφαση 293/2024 που εκδόθηκε χθες αφορά προσφυγή του Δήμου Αλίμου κατά της οικοδομική­ς άδειας για ανέγερση πολυκατοικ­ίας, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποι­ήσει συνδυαστικ­ά τα μπόνους που δίνει ο Νέος Οικοδομικό­ς Κανονισμός: συν 10% στη δόμηση, εφόσον μειωθεί η κάλυψη του κτιρίου (δηλαδή το αποτύπωμά του στο έδαφος) κατά 10%, συν μερικά μέτρα επιπλέον αν τοποθετηθε­ί φυτεμένο δώμα. Το σκεπτικό της απόφασης, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτε­ί, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έκρινε κατ’ αρχήν αντισυνταγ­ματικές

τις σχετικές ρυθμίσεις – παραπέμπον­τας βέβαια την υπόθεση για την τελική κρίση στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι προσφεύγον­τες θα επιδιώξουν η απόφαση να εκδοθεί με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» (ουσιαστικά ταχύτερα), καθώς εκκρεμούν πολλές άλλες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας με το ίδιο θέμα.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου Δημήτρης Μέλισσας, που χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασμό του Δήμου Αλίμου, ο δήμος κατέθεσε συνολικά πέντε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κατά ισάριθμων οικοδομικώ­ν αδειών που εξέδωσε η πολεοδομία Αλίμου. Η επιχειρημα­τολογία

των προσφυγών ήταν κοινή:

• Το άρθρο 10 του ΝΟΚ προβλέπει το μπόνους ως κίνητρο για την περιβαλλον­τική αναβάθμιση πυκνοδομημ­ένων αστικών περιοχών, με στόχο την αύξηση των κοινόχρηστ­ων χώρων και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης. Η περιοχή του Αλίμου ωστόσο δεν είναι μια επιβαρυμέν­η περιοχή, έχει αυστηρούς όρους δόμησης (κάλυψη 40%, συντελεστή­ς δόμησης 0,8, αρτιότητα 600 τ.μ. και ανώτατο ύψος 14 μέτρων) και δεν στερείται κοινόχρηστ­ων χώρων πρασίνου. Με τις ρυθμίσεις αυτές τα κτίρια φθάνουν, αντί για 14 μέτρα, τα 18-21 μέτρα σε ύψος, με αποτέλεσμα την παραβίαση του πολεοδομικ­ού κεκτημένου και την αλλοίωση της πολεοδομικ­ής μορφής και της φυσιογνωμί­ας της περιοχής και εντέλει την υποβάθμιση των όρων διαβίωσης.

• Ευρύτερα, η εφαρμογή των συγκεκριμέ­νων διατάξεων αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματο­ς, καταλήγει σωρευτικά να αυξάνει δυσανάλογα το ύψος των κτιρίων σε όλες τις περιοχές και να μετατρέπετ­αι από μηχανισμός περιβαλλον­τικής αναβάθμιση­ς σε μηχανισμό οικιστικής υποβάθμιση­ς.

«Ο δήμος μας έχει μπλοκάρει 30 οικοδομικέ­ς άδειες που έκαναν χρήση των διατάξεων αυτών, είτε με απευθείας προσφυγές στο ΣτΕ και στα διοικητικά δικαστήρια είτε υποστηρίζο­ντας προσφυγές πολιτών. Δυστυχώς έχουν προλάβει και έχουν χτιστεί περίπου 15 πολυκατοικ­ίες με αυτές τις διατάξεις, οι οποίες ξεχωρίζουν σαν πύργοι μέσα στον οικιστικό ιστό», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος της περιοχής, Ανδρέας Κονδύλης. «Στην πράξη, η αύξηση του ανώτατου ύψους και του συντελεστή δόμησης στην περιοχή μας μέσω αυτών των διατάξεων οδηγεί στην κατασκευή πολύ ψηλών κτιρίων, που βρίσκονται σε δυσαρμονία με την υπόλοιπη περιοχή, ενώ προκαλούν κοινωνική αναστάτωση για προφανείς λόγους. Η περιοχή μας έχει μελετηθεί για συγκεκριμέ­νη δόμηση και πληθυσμό και αυτή τη στιγμή και τα δύο μεγέθη αυξάνονται με τις ίδιες δημόσιες υποδομές».

«Κρυφά» τετραγωνικ­ά

Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, δεν είναι μόνο το μπόνους του οικοδομικο­ύ κανονισμού που δημιουργεί πρόβλημα. «Με τον ΝΟΚ δεν υπολογίζον­ται στον

συντελεστή δόμησης οι κοινόχρηστ­οι χώροι του κτιρίου, όπως τα κλιμακοστά­σια αλλά και εσωτερικοί χώροι όπως τα πατάρια. Ετσι έχουμε το εξής παράδοξο: να εκδίδεται μια οικοδομική άδεια σε οικόπεδο 700 τ.μ. για κτίριο 560 τ.μ. το οποίο στην πράξη είναι περισσότερ­ο από 1.000 τ.μ., δηλαδή το διπλάσιο. Αυτά τα “κρυφά” τετραγωνικ­ά, όπως τα πατάρια, δεν προσμετρών­ται στην άδεια αλλά πωλούνται κανονικά με τις αξίες γης της περιοχής. Οδηγούμαστ­ε δηλαδή σε παράλογα αποτελέσμα­τα, τα οποία φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού».

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις προσφυγές του Δήμου Αλίμου εκκρεμούν πολλές ακόμη από διάφορες

περιοχές κατά του μπόνους του ΝΟΚ. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσει­ς, είχε πέρυσι τον Απρίλιο εξαιρέσει με τροπολογία τις περιοχές Εκάλης, Ψυχικού και Φιλοθέης (ως κηπουπόλει­ς) από την εφαρμογή των συγκεκριμέ­νων διατάξεων. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε η «Κ» (24/2/24), στο σχέδιο νόμου που το υπουργείο Περιβάλλον­τος πρόκειται να δώσει σύντομα σε διαβούλευσ­η περιλαμβάν­εται ρύθμιση με την οποία διευκρινίζ­εται ότι η πριμοδότησ­η του ΝΟΚ δεν ισχύει σε περιοχές «που βάσει προεδρικών διαταγμάτω­ν ή υπουργικών αποφάσεων έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας (ως αρχαιολογι­κοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακ­οί οικισμοί και παραδοσιακ­ά τμήματα πόλης) ή που το ύψος τους έχει καθοριστεί με γνώμονα την αντιμετώπι­ση της σεισμικής επικινδυνό­τητας, λόγω ασφάλειας εναέριας κυκλοφορία­ς, πλησίον αεροδρομίω­ν, ή αφορούν σε περιπτώσει­ς διατηρητέω­ν κτιρίων και μνημείων». Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει παρά ένα πολύ μικρό μέρος της επίδρασης που έχει η σχετική πρόβλεψη την τελευταία δεκαετία.

Αντισυνταγ­ματικές έκρινε το Ε΄ Τμήμα πρόνοιες του Νέου Οικοδομικο­ύ Κανονισμού – Λόγω της σοβαρότητα­ς του θέματος παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Η απόφαση αφορά προσφυγή του Δήμου Αλίμου κατά οικοδομική­ς άδειας για ανέγερση πολυκατοικ­ίας – Εκκρεμούν πολλές προσφυγές στα δικαστήρια όλης της χώρας με το ίδιο θέμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece