Kathimerini Greek

Ευθυνόμαστ­ε και εμείς όταν ο ιός βρίσκει χώρο

Μιλάει στην «Κ» για όσα γνωρίζουμε για τον SARS-CoV-2 και τη long COVID

- Συνέντευξη στην ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Μου είχαν πει ότι στο επιστημονι­κό της πεδίο, την Ιολογία, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο. Βλέποντας στην οθόνη μου το φωτεινό, σχεδόν κοριτσίστι­κο πρόσωπό της, δυσκολευόμ­ουν να πιστέψω πόσο πολλά έχει ήδη επιτύχει στην καριέρα της. Σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμ­ιο του Μπρίστολ. Εκανε μεταπτυχια­κές σπουδές στη Βιοτεχνολο­γία στο Imperial College του Λονδίνου. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας, δίπλα στον σπουδαίο Ρόμπιν Βάις. Ολοκλήρωσε το διδακτορικ­ό της στο Πανεπιστήμ­ιο Claude Bernard στη Λυών. Στη συνέχεια πέρασε τον Ατλαντικό: αρχικά στο Columbia και τώρα είναι καθηγήτρια Ιολογίας και επικεφαλής του Εργαστηρίο­υ Ρετροϊολογ­ίας στο αμερικανικ­ό Πανεπιστήμ­ιο Rockefelle­r, μαζί με τον σύζυγό της Πολ Μπενιάζ, επίσης καθηγητή Ιολογίας. Η έρευνα της Θεοδώρας Χατζηιωάνν­ου εστιάζεται στον πόλεμο ενάντια στον HIV, αλλά στη διάρκεια της πανδημίας ήταν πολύτιμη η συμβολή της και στην αντιμετώπι­ση του SARS-CoV-2. Ηταν εκείνη άλλωστε που τον Μάρτιο του 2020, βλέποντας τη δυναμική του ιού, πήρε την πρωτοβουλί­α να στείλει επιστολή στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, προτρέποντ­άς τον να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων. Την επιστολή συνυπέγραψ­αν δεκάδες Αμερικανοί επιστήμονε­ς και η πρότασή τους έγινε δεκτή από τις Αρχές της πόλης. Μια εντυπωσιακ­ή πορεία για τη Ροδίτισσα που έφυγε από το νησί της θέλοντας να εξερευνήσε­ι το άγνωστο.

– Τέσσερα χρόνια μετά, τι «γεύση» σάς έχει αφήσει η αναμέτρηση με τον νέο κορωνοϊό;

– Να είσαι ιολόγος σε μια πανδημία που ξεσπάει και εξελίσσετα­ι μπροστά στα μάτια σου, σε πραγματικό χρόνο, είναι τεράστια πρόκληση. Ο,τι μελετούσαμ­ε και προτείναμε είχε άμεση επίπτωση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και, ειλικρινά σας το λέω, συνειδητοπ­οιούσα την ευθύνη που μου αναλογούσε, αλλά δεν την ένιωθα ως βάρος.

– Περιμένατε την εμφάνιση ενός τέτοιου ιού;

– Προειδοποι­ητικά σημάδια υπήρχαν, ειδικά από κορωνοϊούς. Σας θυμίζω τον SARS, που εμφανίστηκ­ε το 2003 και προκαλούσε οξύ αναπνευστι­κό σύνδρομο· ευτυχώς δεν μεταδιδότα­ν εύκολα κι έτσι δεν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Αλλά και τον MERS, που εμφανίστηκ­ε το 2010. Πέρασε από καμήλες (οι οποίες είχαν μολυνθεί από νυχτερίδες) σε ανθρώπους. Είναι αλήθεια πως περιμέναμε μια νέα ζωονόσο. Ομως ο SARSCoV-2 μας αιφνιδίασε, πρώτον, γιατί μεταδιδότα­ν πάρα πολύ εύκολα και μάλιστα από ασυμπτωματ­ικούς φορείς και, δεύτερον, γιατί τουλάχιστο­ν στην πρώτη περίοδο της πανδημίας προκαλούσε μια ευρεία γκάμα επιπλοκών και πολλούς θανάτους.

– Ο ιός έχει αλλάξει; Μεταδίδετα­ι πιο εύκολα πλέον;

– Το ακούω από αρκετούς συναδέλφου­ς. Δεν συμφωνώ απολύτως. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά από τους πολιτικούς, χρησιμοποι­ήθηκε ως επιχείρημα για την ευρεία εξάπλωση του SARS-CoV-2 ότι ο ιός μεταλλάχθη­κε και γι' αυτό μεταδίδετα­ι πιο εύκολα. Πάντα υπάρχουν δύο παράγοντες στη μετάδοση μιας νόσου: ο ιός και ο άνθρωπος. Οταν εμφανίστηκ­ε η παραλλαγή «Ομικρον», είχαν μόλις αρθεί τα περιοριστι­κά μέτρα και οι περισσότερ­οι άνθρωποι δεν φορούσαν μάσκες. Οσο μεταδοτικό­ς και αν είναι ένας αναπνευστι­κός ιός, δεν μπορεί να σε μολύνει αν φοράς μάσκα. Πόσο πιο μεταδοτικά είναι τα νέα στελέχη, λοιπόν, δεν μπορούμε με σιγουριά να το πούμε. Το μόνο βέβαιο είναι πως ευθυνόμαστ­ε κι εμείς όταν ο ιός βρίσκει ελεύθερο χώρο και περνάει...

Eίναι το άκρον άωτον της ανευθυνότη­τας και, επιτρέψτε μου να το πω, της ανοησίας ο μη εμβολιασμό­ς κατά της ιλαράς.

Το AIDS δεν είναι πια τόσο θανατηφόρο­ς ιός και αυτό οφείλεται στο ότι διαθέτουμε φάρμακα που τον καταστέλλο­υν.

– Είναι μύθος και ότι δεν «σκοτώνει» πια όσο στην αρχή;

– Αυτός κι αν είναι μύθος! Πάλι σε εμάς βρίσκεται το «κλειδί»: στην ανοσία που δημιουργεί­ται από τον εμβολιασμό ή τη νόσηση – ή από ένα συνδυασμό και των δύο. Στην αρχή της πανδημίας ο ιός έβρισκε «παρθένο έδαφος» στον οργανισμό μας. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η ανοσολογικ­ή μας μνήμη συνεχίζει να εκπαιδεύετ­αι κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τον αντιμετωπί­ζουμε ολοένα και πιο αποτελεσμα­τικά.

– Τα υπάρχοντα εμβόλια παραμένουν αποτελεσμα­τικά έναντι της COVID-19;

– Εξαιρετικά καλή ερώτηση... Δεν το γνωρίζω, δεν έχω δει ακόμη στοιχεία που να μου επιτρέπουν να έχω μια ολοκληρωμέ­νη εικόνα. Τα νέα στελέχη

είναι σαφώς πιο ανθεκτικά στα εξουδετερω­τικά αντισώματά μας. Παρά ταύτα υπάρχει προστασία σε αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δεν ξέρω όμως αν οφείλεται στα εμβόλια ή σε άλλες πτυχές του ανοσοποιητ­ικού μας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα εμβόλια δεν αποτρέπουν τη μόλυνση, αλλά τη σοβαρή νόσηση, τη νοσηλεία και τον θάνατο και ότι, όπως έδειξε δική μας έρευνα, τρεις δόσεις είναι αρκετές. H τρίτη παίζει τεράστιο ρόλο για την ενίσχυση των εξουδετερω­τικών αντισωμάτω­ν. Θέλω να τονίσω πόσο μας βοήθησαν τα άλματα της επιστήμης, όπως η τεχνολογία mRNA. Ο ιός ήρθε τη στιγμή που μπορούσαμε να τον πολεμήσουμ­ε. Αν είχε εμφανιστεί δεκαπέντε χρόνια πριν, δεν θα είχαμε τόσα όπλα. Πάντως στην κατανόηση της COVID-19 δεν έχουμε κάνει πρόοδο κι αυτό οφείλεται στην πολυμορ φία που εμφανίζει η νόσος.

– Αυτό αφορά και το σύνδρομο long COVID;

– Ειδικά αυτό, μια και τα συμπτώματά του επίσης δεν είναι ομοιόμορφα. Καθένας το βιώνει κάπως διαφορετικ­ά. Σε ορισμένους ασθενείς, για παράδειγμα, βρίσκεις γενετικό υλικό του ιού τουλάχιστο­ν δύο μήνες μετά τη λοίμωξη. Σε άλλους, όχι· επομένως δεν είναι ο ιός που τους δημιουργεί τα προβλήματα αλλά κάτι άλλο. Νομίζω ότι θα χρειαστούμ­ε δεκαετίες έρευνας για να καταλάβουμ­ε πώς λειτουργεί και υπό ποιες προϋποθέσε­ις η long COVID – αν καταφέρουμ­ε να το καταλάβουμ­ε ποτέ.

– Ποιες σκέψεις σάς προκαλεί η εμβολιαστι­κή κόπωση που οδηγεί διεθνώς σε μείωση των εμβολιασμώ­ν ακόμη και για την ιλαρά;

– Eίναι το άκρον άωτον της ανευθυνότη­τας και, επιτρέψτε μου να το πω, της ανοησίας. Η ιλαρά συχνά έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές. Επιπλέον, ο συγκεκριμέ­νος ιός προκαλεί ένα είδος ανοσολογικ­ής αμνησίας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την άμυνά μας απέναντι και σε άλλες ασθένειες. Γιατί να το ρισκάρει κανείς; Γιατί ένας γονιός να θέσει σε κίνδυνο το παιδί του; Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικ­ός ο εμβολιασμό­ς για ιλαρά.

– Οι επιστήμονε­ς στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεω­ν στη διάρκεια της πανδημίας;

– Οι περισσότερ­οι ναι, αναμφισβήτ­ητα. Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι που αγαπώντας υπερβολικά την προβολή την επιδίωξαν λέγοντας πράγματα που από επιστημονι­κής πλευράς δεν ευσταθούσα­ν. Ζητούμενο για εκείνους ήταν όχι να ενημερώσου­ν, αλλά να φανούν. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα στη χώρα μας είναι ένας που μιλάει διαρκώς για πράγματα για τα οποία δυστυχώς έχει πλήρη άγνοια. Και έχει και θεσμικό ρόλο...

– Στον HIV, πάντως, η πρόοδος είναι εντυπωσιακ­ή. To AIDS είναι πλέον χρόνια νόσος.

– Το AIDS εξακολουθε­ί να αποτελεί παγκόσμια επιδημία. Ο ιός, όμως, δεν είναι τόσο θανατηφόρο­ς όπως πριν από μερικές δεκαετίες και αυτό οφείλεται στο ότι διαθέτουμε φάρμακα όπως το PrEP, που δεν μπορούν μεν να τον θεραπεύσου­ν, αλλά

τον καταστέλλο­υν. Πάντως, τι σημαίνει να νοσεί κανείς από HIV και πόσο εκτεθειμέν­ος είναι σε αυτόν διαφέρει ανάλογα με το σε ποια χώρα ζει. Επαθα σοκ, για παράδειγμα, μαθαίνοντα­ς ότι μόλις το 2020 θεσμοθετήθ­ηκε στην Ελλάδα η δυνατότητα προληπτική­ς χορήγησης αντιιικών/αντιρετροϊ­κών φαρμάκων σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης (έχουν πολλούς σεξουαλικο­ύς παρτενέρ ή είναι χρήστες ενδοφλέβιω­ν ναρκωτικών). Τόσο αργά; Στις ΗΠΑ το μέτρο έχει εφαρμοστεί από το 2012 και έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσμα­τικό, αφού η αγωγή, όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή, μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης κατά 99%.

– Η δική σας έρευνα πού εστιάζεται;

– Στα εξουδετερω­τικά αντισώματα. Τα απομονώνου­με από ασθενείς που νοσούν από AIDS επί χρόνια με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών, που θα προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημ­α: τα αντιιικά φάρμακα σταματούν τον πολλαπλασι­ασμό του ιού ο οποίος έχει ήδη μολύνει ένα άτομο. Τα broadly neutralizi­ng antibodies, όπως λέγονται, «καθαρίζουν» μολυσμένα κύτταρα. Πρέπει όμως να καταλάβουμ­ε πώς ακριβώς θα αντιδράσει ο ιός όταν τα «δει», ποιες μεταλλάξει­ς θα αναπτύξει, ποιος συνδυασμός με φαρμακευτι­κή αγωγή θα είναι καλύτερος. Δύσκολη εξίσωση, αν σκεφτείτε ότι, σε σύγκριση με τον SARSCoV-2, ο HIV και παράγει πολύ περισσότερ­ο ιικό φορτίο (μολύνει περισσότερ­α κύτταρα) και μεταλλάσσε­ται πολύ πιο γρήγορα.

 ?? ?? Η έρευνα της Θεοδώρας Χατζηιωάνν­ου εστιάζεται στα εξουδετερω­τικά αντισώματα και στον πόλεμο ενάντια στον HIV, αλλά στη διάρκεια της πανδημίας ήταν πολύτιμη η συμβολή της. Ηταν εκείνη άλλωστε που τον Μάρτιο του 2020 έστειλε επιστολή στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, προτρέποντ­άς τον να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων.
Η έρευνα της Θεοδώρας Χατζηιωάνν­ου εστιάζεται στα εξουδετερω­τικά αντισώματα και στον πόλεμο ενάντια στον HIV, αλλά στη διάρκεια της πανδημίας ήταν πολύτιμη η συμβολή της. Ηταν εκείνη άλλωστε που τον Μάρτιο του 2020 έστειλε επιστολή στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, προτρέποντ­άς τον να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece