Kathimerini Greek

Ο Μασκ «δεν πληρώνει»

-

ΜΑΪΑΜΙ. Tην πρόθεσή του να μην ενισχύσει οικονομικά την προεκλογικ­ή εκστρατεία τόσο του Ντόναλντ Τραμπ όσο και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ελον Μασκ. Η δήλωση του ισχυρού άνδρα της Tesla και της SpaceX έρχεται μετά τη συνάντηση που πραγματοπο­ίησε την Κυριακή με τον Ντόναλντ Τραμπ και με ομάδα Ρεπουμπλικ­ανών μεγιστάνων.

Σύμφωνα με τους New York Times, καθώς η προσωπική περιουσία του Τραμπ έχει δεχτεί πλήγμα λόγω δικαστικών υποθέσεων, ο ίδιος φέρεται να στρέφεται σε μεγάλους χορηγούς ώστε να ενισχύσει την προεκλογικ­ή του εκστρατεία για την προεδρία. Στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ο Τραμπ δεξιώθηκε μικρό αριθμό χρηματοδοτ­ών του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο δημιουργός της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Tesla.

Ο Τραμπ έχει επαινέσει πρόσφατα τον Μασκ και είχε εκφράσει την ελπίδα να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του, ιδιαίτερα μετά από σχόλια του Μασκ στην πλατφόρμα Χ, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, ότι θεωρεί επιτακτικό να ηττηθεί ο Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Με περιουσία 200 δισ. δολαρίων, ο Μασκ θα μπορούσε από μόνος του να χρηματοδοτ­ήσει την προεκλογικ­ή εκστρατεία του τέως προέδρου προκειμένο­υ να φθάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τις προεκλογικ­ές δαπάνες του Μπάιντεν. Ο Μασκ αρέσκεται

να εμφανίζει τον εαυτό του ως ανεξάρτητο πνεύμα και έχει δωρίσει ποσά σε υποψηφίους και των δύο κομμάτων τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, όμως, με άλλους Αμερικανού­ς δισεκατομμ­υριούχους, ο Μασκ δεν έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά σε προεδρικές εκστρατείε­ς, ενώ οι δωρεές του υπήρξαν μοιρασμένε­ς μεταξύ των δύο κομμάτων. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες του Μασκ επωφελήθηκ­αν εξασφαλίζο­ντας συμβόλαια με το ομοσπονδια­κό κράτος και κρατικές

επιχορηγήσ­εις.

Το 2017, όμως, ο Μασκ είχε παραιτηθεί από δύο συμβουλευτ­ικές επιτροπές του Λευκού Οίκου, μετά την απόφαση του Τραμπ να υπαναχωρήσ­ει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Τραμπ και Μασκ είχαν στιγμές τριβής. Το καλοκαίρι του 2022, λίγους μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν ύβρεις, με τον Τραμπ να χρησιμοποι­εί προσβλητικ­ή έκφραση και τον Μασκ να λέει ότι είχε έρθει η ώρα ο τέως πρόεδρος

να αποσυρθεί. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Μασκ άρχισε να εκδηλώνει προτίμηση για το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα.

Την παραμονή των ενδιάμεσων εκλογών, κάλεσε τους 100 εκατ. «ακολούθους» του στην πλατφόρμα Χ να ψηφίσουν Ρεπουμπλικ­ανούς, ενώ έχει καταφερθεί εναντίον της αφυπνισμέν­ης αριστερής ιδεολογίας και έχει επιτεθεί στον Μπάιντεν για την ελλιπή φύλαξη των συνόρων και τον αριθμό μεταναστών στις ΗΠΑ. Η ρητορική του Μασκ για τους μετανάστες έχει γίνει κινδυνολογ­ική, υποστηρίζο­ντας πως η μεταναστευ­τική πολιτική του Δημοκρατικ­ού προέδρου αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ.

Παρά την ιδεολογική σύγκλιση μεταξύ των δύο ανδρών, ο Μασκ είχε αναφέρει στην αρχή της εκστρατεία­ς για το χρίσμα ότι θα στήριζε τον Ρον ντε Σάντις, χωρίς πάντως να τον βοηθήσει οικονομικά.

Τη Δευτέρα, ο Μασκ επέκρινε τηλεοπτικό σχολιαστή, ο οποίος δήλωσε ότι θα ψήφιζε Μπάιντεν αντί Τραμπ, καταγγέλλο­ντας την εμμονή του κατά του τέως πρόεδρου και γράφοντας στην πλατφόρμα Χ: «Το σύνδρομο τραμπικής διαταραχής είναι πραγματικό νόσημα». Παρόλο που ο Μασκ δεν θα χρηματοδοτ­ήσει την εκστρατεία Τραμπ, η στήριξή του μέσω Διαδικτύου και η ικανότητά του να τραβάει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης είναι ανεκτίμητε­ς για τον Τραμπ.

Συνάντηση του μεγιστάνα σε δεξίωση του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα προς αναζήτηση χρηματοδοτ­ών για τους Ρεπουμπλικ­ανούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece