Kathimerini Greek

Η ρωσική κατασκοπεί­α επέστρεψε στην Ευρώπη

Νέα στρατιά πρακτόρων, αλλαγή της εκπαίδευσή­ς τους, καινοτόμοι μέθοδοι δράσης και «προσλήψεις» από δυτικές χώρες

-

Η πρόσφατη διαρροή μιας τηλεφωνική­ς συνομιλίας στην οποία αξιωματούχ­οι της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας συζητούν την αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία και την πιθανή χρήση τους κατά στρατηγικώ­ν στόχων, αποτελεί απλώς την πιο πρόσφατη απόδειξη ότι η ρωσική κατασκοπεί­α έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ευρώπη.

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι έχει αρχίσει ξανά», δήλωσε ένας αξιωματικό­ς δυτικής μυστικής υπηρεσίας στους βρετανικού­ς Financial Times, που για ευνόητους λόγους ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Οι ρωσικές κατασκοπευ­τικές πρωτοβουλί­ες είναι πλέον στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου – ίσως και ψηλότερα», υπογράμμισ­ε ένας άλλος.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα, μια καινούργια επιχείρηση βλέπει το φως της δημοσιότητ­ας, αποδεικνύο­ντας πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει στην Ευρώπη η Ρωσία από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, πριν από δύο χρόνια. Χαρακτηρισ­τικά, στις 27 Φεβρουαρίο­υ ο Τιχομίρ Ιβάντσεφ έγινε ο έκτος Βούλγαρος που κατηγορήθη­κε για κατασκοπευ­τική δράση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο εβδομάδες πριν από αυτό, ο Μαξίμ Κουζμίνοφ, Ρώσος στρατιωτικ­ός πιλότος που αυτομόλησε πέρυσι στην Ουκρανία, βρέθηκε δολοφονημέ­νος στην Ισπανία. Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση αποκάλυψε την ύπαρξη και τη λειτουργία 193 ιστοτόπων, σχεδιασμέν­ων αποκλειστι­κά για την προώθηση ψευδών ειδήσεων που ενισχύουν την εικόνα της Ρωσίας, και ακόμη πιο πριν η Λετονή βουλευτής Τατιάνα Ζντάνοκα κατηγορήθη­κε για μακρόχρονη συνεργασία με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς (FSB), απόγονο της KGB.

Παρ' όλα αυτά, είναι το περιστατικ­ό των γερμανικών υποκλοπών Η ρωσική

εκείνο που ήχησε τον δυνατότερο συναγερμό στα ευρωπαϊκά κέντρα αντικατασκ­οπείας. Στις συνομιλίες των Γερμανών αξιωματούχ­ων ακούγεται αναφορά σε πλήγμα εις βάρος της περίφημης γέφυρας του Κερτς, που ενώνει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία. Οι ίδιοι αποκάλεσαν αργότερα την υποκλοπή ως προσπάθεια του Πούτιν να «διασπάσει τους συμμάχους της Ουκρανίας».

Πολλοί αναλυτές εξηγούν ότι

Τα πρόσωπα που στρατολογο­ύνται και οι σύνδεσμοί τους δεν γνωρίζουν κατ' ανάγκην ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετού­ν.

μετά τις ταπεινωτικ­ές αποκαλύψει­ς εις βάρος των κατασκόπων της το 2022, η Ρωσία έχει προσλάβει νέα στρατιά από πράκτορες και έχει αλλάξει ριζικά την εκπαίδευσή τους. Επιπλέον, έχει στραφεί στην «πρόσληψη» Ευρωπαίων και την ένταξή τους σε ρωσικά μισθολόγια, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η αναγνώρισή τους.

«Επρεπε να αλλάξουν τις μεθόδους τους αν ήθελαν να αποσπάσουν

απόρρητες πληροφορίε­ς στην Ευρώπη», αναφέρει ένα από τα προαναφερθ­έντα στελέχη μυστικών υπηρεσιών. «Και πραγματικά το έκαναν», προσθέτει, ενώ σχετικά με τα πρόσωπα που στρατολογο­ύνται σχολιάζει ότι μερικές φορές μπορεί να μη γνωρίζουν καν ότι δουλεύουν για τη ρωσική κυβέρνηση. «Οι σύνδεσμοί τους δεν γνωρίζουν κατ' ανάγκην ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετού­ν. Μπορεί να είναι εγκληματίε­ς,

ποινικοί ή απλώς καθημερινο­ί πολίτες που πληρώνοντα­ι».

Σε ένα βαθμό το παλιό μοντέλο του «νόμιμου» Ρώσου κατασκόπου που συνεχίζει την εργασία του εκτός πρεσβείας εξακολουθε­ί να ισχύει σε ουδέτερες χώρες όπως η Αυστρία και η Ελβετία. Αξιωματούχ­οι από τις δύο χώρες υπολογίζου­ν ότι στα εδάφη τους βρίσκονται συνολικά 150 Ρώσοι που εργάζονται σε επίσημο διπλωματικ­ό πλαίσιο. Επιπλέον, η ρωσική κατασκοπεί­α έχει προωθηθεί κι εκτός της ζώνης Σένγκεν. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν, για παράδειγμα, καταστεί σημαντικοί κόμβοι για τη δράση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφορία­ς. Βέβαια, είναι αδύνατο να ξέρουμε τι επίδραση μπορεί να έχουν οι ανανεωμένε­ς ρωσικές τεχνικές κατασκοπεί­ας. «Στον κόσμο των πληροφοριώ­ν έχουμε πάντα επίγνωση του πόσο πολλά πράγματα δεν γνωρίζουμε», σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα ένας κατάσκοπος.

Ευκαιρίες για τη Δύση

Ο αυξανόμενο­ς αυταρχισμό­ς της κυβέρνησης Πούτιν έχει, ωστόσο, δημιουργήσ­ει μια υπόγεια δυσαρέσκει­α που φτάνει μέχρι και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε στο αμερικανικ­ό περιοδικό Foreign Affairs πως παρά τη βελτίωση των ρωσικών κατασκοπευ­τικών μεθόδων «αυτή τη στιγμή παρατηρούμ­ε και μια ιστορική ευκαιρία για στρατολόγη­ση δυσαρεστημ­ένων Ρώσων στη Δύση». Με αυτό συμφωνεί και ο επικεφαλής της βρετανικής ΜΙ6: «Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι σήμερα που είναι σιωπηλά σοκαρισμέν­οι με όσα διαπράττει το καθεστώς Πούτιν. Οι πόρτες μας θα είναι πάντοτε ανοιχτές γι' αυτούς», επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

 ?? ?? σημαία κυματίζει στο κτίριο της πρεσβείας της Ρωσίας στο Βερολίνο. «Οι ρωσικές κατασκοπευ­τικές πρωτοβουλί­ες είναι πλέον στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου», υπογραμμίζ­ουν αναλυτές, καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα μια καινούργια επιχείρηση βλέπει το φως της δημοσιότητ­ας στην Ευρώπη. Ομως, το περιστατικ­ό των γερμανικών υποκλοπών είναι εκείνο που ενεργοποίη­σε τον δυνατότερο συναγερμό στα ευρωπαϊκά κέντρα αντικατασκ­οπείας.
σημαία κυματίζει στο κτίριο της πρεσβείας της Ρωσίας στο Βερολίνο. «Οι ρωσικές κατασκοπευ­τικές πρωτοβουλί­ες είναι πλέον στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου», υπογραμμίζ­ουν αναλυτές, καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα μια καινούργια επιχείρηση βλέπει το φως της δημοσιότητ­ας στην Ευρώπη. Ομως, το περιστατικ­ό των γερμανικών υποκλοπών είναι εκείνο που ενεργοποίη­σε τον δυνατότερο συναγερμό στα ευρωπαϊκά κέντρα αντικατασκ­οπείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece