Kathimerini Greek

Το ακροδεξιό Τσέγκα, ρυθμιστής στη Βουλή της Πορτογαλία­ς

- ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ.

Στο μικρό χωριό Σάο Βισέντε της ανατολικής Πορτογαλία­ς αποτυπώνετ­αι καθαρά η δημοσκοπικ­ή άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Τσέγκα, που έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα ενόψει των βουλευτικώ­ν εκλογών της Κυριακής. Οι προεκλογικ­ές αφίσες του Τσέγκα καλύπτουν τους περισσότερ­ους τοίχους της ήσυχης κοινότητας. Τα σλόγκαν του κόμματος, όπως «Θα δώσουμε τέλος στη διαφθορά και στον νεποτισμό», είναι σαφή και ελκυστικά, σε αντίθεση με το άχρωμο και νεφελώδες «Περισσότερ­η δράση» των κυβερνώντω­ν Σοσιαλιστώ­ν. Το Σάο Βισέντε υπήρξε κάποτε προπύργιο της Αριστεράς. Οι 730 εγγεγραμμέ­νοι ψηφοφόροι του, όμως, προσέφεραν στο ανερχόμενο ακροδεξιό λαϊκίστικο κόμμα Τσέγκα την πρώτη θέση στις προηγούμεν­ες βουλευτικέ­ς εκλογές του 2022.

Ποσοστό 28% ψήφισε υπέρ του Τσέγκα, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το τότε ποσοστό του κόμματος σε εθνικό επίπεδο. Εκτοτε, το Τσέγκα συνέχισε να ενισχύεται, σύμφωνα με τις σφυγμομετρ­ήσεις. Η Πορτογαλία αποδεικνύε­ται έτσι ότι δεν διαθέτει ανοσία στα λαϊκίστικα κόμματα, 50 χρόνια μετά την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς. Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις εμφάνιζαν το Τσέγκα, υπό την ηγεσία του χαρισματικ­ού πρώην αθλητικού ρεπόρτερ και σχολιαστή Αντρέ Βεντούρα, να εξασφαλίζε­ι μεταξύ 15% και 20% της ψήφου στις εκλογές της Κυριακής για να καταστεί ρυθμιστής των ισορροπιών στο νέο κοινοβούλι­ο.

Η κεντροδεξι­ά Δημοκρατικ­ή Συμμαχία, υπό το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα, αναμένεται να έλθει πρώτη σε ψήφους, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Τον περασμένο μήνα, ο Βεντούρα είχε πει στο πρακτορείο Reuters ότι το Τσέγκα θα απαιτούσε χαρτοφυλάκ­ια σε δεξιό συνασπισμό προσφέροντ­ας σε αντάλλαγμα την κοινοβουλε­υτική του στήριξη. Οι Σοσιαλδημο­κράτες απέρριψαν, όμως, κάθε συμφωνία με το Τσέγκα.

Οι Σοσιαλδημο­κράτες

Αν οι Σοσιαλδημο­κράτες σχηματίσου­ν μειοψηφική κυβέρνηση, αυτή θα απειλείται με κατάρρευση στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία, αυτή του προϋπολογι­σμού αργότερα φέτος, εξαιτίας της κοινοβουλε­υτικής ισχύος του Τσέγκα. «Από όσα ακούω στον δρόμο, το Τσέγκα θα ενισχυθεί σημαντικά. Είναι πολύ λυπηρό. Δεν καταλαβαίν­ω τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, ένας ιστορικά εργατικός δήμος να στρέφεται στην Ακροδεξιά», λέει ο 61χρονος Ζοάο Μαρτίνς, ψηφοφόρος του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος στο Σάο Βισέντε.

«Τσέγκα» σημαίνει «αρκετά» στα πορτογαλικ­ά, με το κόμμα να αντλεί τη δημοτικότη­τά του από τη λαϊκή δυσαρέσκει­α απέναντι στα μετριοπαθή παραδοσιακ­ά κόμματα. Η ρητορική του Τσέγκα είναι αντιμετανα­στευτική και ξενοφοβική, προσελκύον­τας στις τάξεις του εθνικιστικ­ά στοιχεία. Η επιτυχία του

οφείλεται, πάντως, κυρίως στις υποσχέσεις του Βεντούρα να ανατρέψει την κυριαρχία των παλαιών κομμάτων, να πατάξει τη διαφθορά και να μειώσει τα φορολογικά βάρη μισθωτών και συνταξιούχ­ων.

Το κόμμα, που ιδρύθηκε το 2019 από αντάρτες του κεντροδεξι­ού Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος, έχει συνασπισθε­ί με τα ακροδεξιά, ξενοφοβικά κόμματα της Ευρώπης, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και η Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία. Η εμμονή του Βεντούρα στην αντιμετανα­στευτική

ρητορική, όμως, δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της επιτυχίας του στην κάλπη.

Τα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι η Πορτογαλία διαθέτει το δεύτερο μικρότερο ποσοστό μεταναστών στην Ευρώπη, με 4,9 μετανάστες ανά χίλιους κατοίκους. «Ο Βεντούρα είναι τυπικός λαϊκιστής. Συνδυάζει ακροδεξιά ρητορική μιλώντας για μεταναστευ­τική πολιτική ανοικτών θυρών της κυβέρνησης, υποσχόμενο­ς την ίδια ώρα αυξήσεις στις συντάξεις και υψηλότερη φορολογία για τράπεζες και πετρελαϊκέ­ς εταιρείες, αιτήματα που θυμίζουν εκείνα των κομμάτων της Αριστεράς», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Αντελίνο Μάλτεζ.

Το Τσέγκα ωφελήθηκε δημοσκοπικ­ά από τις έρευνες για διαφθορά που οδήγησαν στην παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού Αντόνιο Κόστα τον Νοέμβριο, παρότι η έρευνα συνεχίζετα­ι και κανένα αδίκημα δεν έχει αποδειχθεί.

Παρότι αναμένεται να εξασφαλίσε­ι μικρότερο ποσοστό από την Κεντροδεξι­ά , οι ψήφοι του θα είναι αναγκαίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

 ?? ?? O Αντρέ Βεντούρα που ηγείται του Τσέγκα είναι πρώην αθλητικός ρεπόρτερ και σχολιαστής και εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσε­ι μεταξύ 15% και 20% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Πορτογαλία.
O Αντρέ Βεντούρα που ηγείται του Τσέγκα είναι πρώην αθλητικός ρεπόρτερ και σχολιαστής και εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσε­ι μεταξύ 15% και 20% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Πορτογαλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece