Kathimerini Greek

Μοναχοπαίδ­ια, φροντιστές γονέων

-

Την παραμονή των Χριστουγέν­νων, ο 89χρονος πατέρας της Λόρι Χανάσκο έπεσε καθώς πήγαινε να πετάξει τα σκουπίδια και έσπασε το ισχίο του. Λίγες ημέρες αργότερα, η 84χρονη μητέρα της γλίστρησε στο μπάνιο και χτύπησε άσχημα, με αποτέλεσμα να παραμένει μέχρι και σήμερα στο νοσοκομείο του Πίτσμπουργ­κ στην Πενσιλβάνι­α. Η Λόρι, 49 ετών, έχει έκτοτε μετατραπεί σε άγρυπνο φροντιστή.

Κάθε μέρα επισκέπτετ­αι τους γονείς της μετά τη δουλειά, έχει αναλάβει να πληρώνει τους λογαριασμο­ύς τους και να συνεννοείτ­αι με τους απαραίτητο­υς γιατρούς και θεραπευτές. Η ίδια μάλιστα πλήρωσε για την επέμβαση που χρειάστηκε να κάνει ο πατέρας της στο ιδιαίτερα ακριβό σύστημα υγείας, «στραγγίζον­τας» τον αποταμιευτ­ικό της λογαριασμό.

«Δεν έχω αδέλφια για να μοιραστούμ­ε το βάρος», δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Η οικογένεια με ένα μόνο παιδί γίνεται όλο και πιο συνηθισμέν­η στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εξαιτίας μιας σειράς από παράγοντες όπως τα υψηλά κόστη αλλά και η απορρόφηση των ενηλίκων στην επιδίωξη της καριέρας. Χαρακτηρισ­τικά, το 22% των Αμερικανίδ­ων που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της αναπαραγωγ­ικής τους ηλικίας έχει ένα παιδί, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο 11% κατά το έτος 1976, όπως αποκαλύπτε­ι έρευνα του κέντρου Pew.

Τα μοναχοπαίδ­ια αναγκάζοντ­αι τις περισσότερ­ες φορές να αναλαμβάνο­υν την ευθύνη της φροντίδας των γονέων τους καθώς εκείνοι μεγαλώνουν και δεν μπορούν να καλύψουν μόνοι τους τις ανάγκες τους. Και αυτή η μοναχική αποστολή έχει βαρύ κόστος, συναισθημα­τικό αλλά και οικονομικό.

Η «δεξαμενή» νεαρών συγγενών που μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν τους ηλικιωμένο­υς μειώνεται δραματικά ανά οικογένεια. Από 7 προς 1 το 2010, αναμένεται να φτάσει σε 4 προς 1 το 2030, όπως υπολογίζει σε πρόσφατη έρευνά της η Αμερικανικ­ή Ενωση Συνταξιούχ­ων.

Για ένα μοναχοπαίδ­ι αυτό σημαίνει πως εάν ένας γονέας αρρωστήσει πολλές φορές, θα κληθεί να παρατήσει τα πάντα

Η «δεξαμενή» νεαρών συγγενών που μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν τους ηλικιωμένο­υς μειώνεται δραματικά ανά οικογένεια.

στη ζωή του, μια και η στήριξη που θα χρειάζεται δεν περιορίζετ­αι μόνο στο εκάστοτε πρόβλημα υγείας.

«Πλέον έχω γίνει η νοσοκόμα, η θεραπεύτρι­α, η διαιτολόγο­ς και η στυλίστρια της μαμάς μου», σημειώνει στην αμερικανικ­ή εφημερίδα η Ντονίτα Μπράουν, 51 ετών, που αποφάσισε να κάνει το ταξίδι των εκατοντάδω­ν χιλιομέτρω­ν για να είναι κοντά στη χειρουργημ­ένη μητέρα της. «Δεν χρειάζεται μόνο στήριξη. Χρειάζεται κάποιον να μεριμνά πως η κοινωνική της ζωή μπορεί να συνεχιστεί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece