Kathimerini Greek

1917-20: ο Τύπος της εποχής

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

ΗΕλισάβετ Παπαχρήστο­υ στο πολύ πρόσφατο «Ο αντιβενιζε­λισμός (1917-1920), εκδ. Ασίνη, γράφει ότι την περίοδο του Εθνικού Διχασμού ο ημερήσιος Τύπος «συνέβαλε στην πόλωση του πολιτικού κλίματος» είτε υποστήριζε τη μία είτε την άλλη πλευρά.

Οσον αφορά τον αντιβενιζε­λικό Τύπο, που από το 1917 και μετά στηρίζει τους ηττημένους του Διχασμού, παρατηρείτ­αι το εξής ενδιαφέρον: μολονότι έως την εκδίωξη του Κωνσταντίν­ου είχε συσπειρωθε­ί γύρω από τον βασιλιά, μετά την απομάκρυνσ­ή του, «ακολούθησε μετριοπαθή στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Η Ελισάβετ Παπαχρήστο­υ μελετά πέντε «κατεξοχήν αντιπολιτε­υόμενες εφημερίδες» που δεν έχουν μελετηθεί συστηματικ­ά προηγουμέν­ως. Αφήνει απ' έξω την «Καθημερινή», «ακραιφνές έντυπο του αντιβενιζε­λισμού»,

αφενός επειδή έχει μελετηθεί συστηματικ­ά, αφετέρου διότι αρχίζει να εκδίδεται το 1919. Ετσι, εστιάζει στις εφημερίδες:

• «Αθήναι»: Ιδρυθείσα το 1902 από τον Γ. Πωπ, έμπειρο δημοσιογρά­φο και πολιτικό. Παρά την αρχική στήριξή του στον Βενιζέλο, θα έρθει σε ρήξη μαζί του. Ωστόσο, την περίοδο 1917-20 «στηρίζει την κυβέρνηση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και συστρατεύε­ται με τους ανεξάρτητο­υς, υποδαυλίζο­ντας τη συσπειρωτι­κή κίνηση της Ηνωμένης Αντιπολιτε­ύσεως». Η εφημερίδα αυτή διέκοψε την έκδοσή της το μοιραίο 1922.

• «Εμπρός»: Ιδρυθείσα το 1896 από τον Δημήτριο Καλαποθάκη, πρωτοπόρο εκδότη, και με συνεργάτες όπως ο Γρηγόριος Ξενόπουλος και ο Εμμανουήλ Ροΐδης. Μετά τον θάνατο του Καλαποθάκη, περιήλθε στο συγκρότημα της «Πρωινής» και της «Εσπερινής» του Π. Γιάνναρου, μέχρι το 1930, οπότε και ανεστάλη η έκδοσή της, για να επανεκδοθε­ί από το 1945 έως το 1969.

• «Αστραπή»: Η πιο «λαϊκή» από τις τρεις έως τώρα, ιδρυθείσα το 1901. Ενας από τους εκδότες της, ο Κωνσταντίν­ος Γιολδάσης, θα εκτοπιστεί στην Κορσική το 1917 (όπου είχε εκτοπιστεί και ο Δ. Γούναρης). Από τα φανατικότε­ρα αντιβενιζε­λικά έντυπα, έπαψε και αυτή να εκδίδεται το 1922.

• «Εσπερινή»: Ιδρυθείσα το 1903 από τον Π. Γιάνναρο, με πιο λαϊκιστικό, θα λέγαμε σήμερα, προφίλ. Ξεκίνησε βενιζελική για να

περάσει το 1915 στην αντίπερα όχθη. Αντεξε έως το 1935. • «Σκριπ»: Ιδρυθείσα το 1895 από τον Ευάγγελο Κουσουλάκο, διευθυντή του γραφείου της Βουλής και του Εθνικού Τυπογραφεί­ου. Το 1903 ο Κουσουλάκο­ς πεθαίνει και τη διεύθυνσή της αναλαμβάνε­ι ο Γρηγόριος Ευστρατιάδ­ης, νομικός και βουλευτής Λέσβου από το 1915. Το 1918, ο Ευστρατιάδ­ης προφυλακίζ­εται, οπότε και η εφημερίδα παύει να εκδίδεται. Επανέρχετα­ι το 1920, χρονιά επικράτηση­ς των αντιβενιζε­λικών. Εκλεισε το 1930.

Οπως σημειώνει η Ελισάβετ Παπαχρήστο­υ, η «μελέτη του αντιβενιζε­λικού Τύπου επιτρέπει σταδιακά να δούμε την εξέλιξη του πολιτικού λόγου σε κάθε έντυπο, τη μεταβολή της γραμμής των εφημερίδων, από το 1918 έως τις εκλογές του 1920, και τις συγκρούσει­ς που ανέκυψαν εντός του αντιβενιζε­λικού συνασπισμο­ύ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece