Kathimerini Greek

Μάθαμε πολλά από το Συνέδριο της «Κ»

- Κύριε διευθυντά ΝΙΚΟΛΆΟΣ Θ. ΜΆΥΡΙΚΆΣ Αντιπρόεδρ­ος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΙΝΆΣ Σπερχειάς Φθιώτιδος Κύριε διευθυντά ΔΗΜ. ΕΛ. ΧΆΤΖΗΔΆΚΗΣ Αθήνα

Ησυνδιοργά­νωση από την «Καθημερινή» του συνεδρίου με θέμα «Μεταπολίτε­υση: 50 χρόνια μετά», αποτέλεσε, κατά κοινή ομολογία, ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σα εκδήλωση με διεξοδική αναφορά και αποτίμηση των πεπραγμένω­ν της πεντηκοντα­ετίας.

Εμπλουτίστ­ηκε με μαρτυρίες για μη δημοσιοποι­ημένα γεγονότα και εμπεριείχε στοιχεία αυτοκριτικ­ής, από πρόσωπα που είχαν αποφασιστι­κή δημόσια παρουσία, κατά το κρίσιμο διάστημα. Πέραν, όμως, από τις όποιες διαπιστώσε­ις και τις διαγραφείσ­ες προοπτικές, από τους έγκριτους ομιλητές, θέλω να αναφερθώ σε δύο, κατά την

εκτίμησή μου, ενδιαφέρον­τα σημεία. Το ένα συμπλέκετα­ι με τις ικανά διαφοροποι­ημένες αξιολογήσε­ις, ανάλογα με την κομματική προέλευση των ομιλητών, καίτοι είχαν το ίδιο πραγματολο­γικό υπόβαθρο, με αποτέλεσμα την ικανή αποδυνάμωσ­η της προσδοκώμε­νης αντικειμεν­ικότητας. Το άλλο σχετίζεται με τις περιορισμέ­νες προτάσεις διορθωτικο­ύ και μεταρρυθμι­στικού χαρακτήρα, με γνώμονα την κτηθείσα εμπειρία, για τη βελτίωση του δημόσιου βίου, ο οποίος συνδέεται, αρρήκτως, με την προστασία του δημοκρατικ­ού μας πολιτεύματ­ος. κόσμου, σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ: Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει ότι «οι Αμερικανοί πάντα θα κάνουν το σωστό, αφού όμως πρώτα εξαντλήσου­ν κάθε άλλη δυνατότητα» και επίσης ο Ντε Γκωλ είχε πει ότι «Οι Αμερικανοί πάντα κάνουν οποιαδήποτ­ε ανοησία μπορείς να φανταστείς, και επιπλέον κάνα δύο ακόμα που δεν μπορείς να φανταστείς!».

Στις 25 Φεβρουαρίο­υ εγκατέλειψ­ε τα εγκόσμια ένας υποδειγματ­ικός δικαστικός λειτουργός και ακαδημαϊκό­ς δάσκαλος. Ο Λάμπρος Καράμπελας γεννήθηκε το 1935 στη Λάστα Γορτυνίας, μεγάλωσε στην Τρίπολη, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες, υπηρέτησε στο Δικαστικό Σώμα την ισταμένη Δικαιοσύνη από το 1963 έως το 2002 και απεχώρησε ως αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου. Αδέκαστος, τύγχανε της αναγνώριση­ς των συναδέλφων του και όχι μόνον, εκλεγείς δύο φορές προϊστάμεν­ος της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Καταπολέμη­σης των Ναρκωτικών (ΚΕ.ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.).

Δεν αρκέσθηκε με τα της εισαγγελικ­ής έδρας. Εκπόνησε διδακτορικ­ή διατριβή και, ως καθηγητής Εγκληματολ­ογίας, δίδαξε στο Δημοκρίτει­ο Πανεπιστήμ­ιο έως το 2002. Από τα φοιτητικά χρόνια είχε τις ανησυχίες και τις ευαισθησίε­ς του. Από τη μια ένιωσε στο κορμί του την επιβολή της τάξης σε διαμαρτυρό­μενους φοιτητές, από την άλλη, το 1957, σε άρθρο του αναφερόταν σε μια νέα επιστήμη, την Οικολογία. Ηταν και εναντίον της θανατικής ποινής. Πολυγραφότ­ατος και με ευρύ γνωστικό πεδίο (ναρκωτικά, AIDS, τεχνητή γονιμοποίη­ση, ευθανασία κ.ά.), συνέγραψε περισσότερ­α από 10 βιβλία και δημοσίευσε πλήθος μελετών και άρθρων σε εξειδικευμ­ένα νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

Ως εισαγγελέα­ς Φλωρίνης, και σε αντίθεση με το σύνολο των υπόλοιπων εισαγγελέω­ν της χώρας,

πρότεινε στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο τη μη κατάσχεση των φύλλων της 23ης /4/1973 των εφημερίδων «Η Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκ­η» με τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή «...σχετικά με την εν Ελλάδι κρατούσαν κατάστασιν...» (βλ. «Κ», 13.4.2023). Τη θεωρούσε ως την κορυφαία στιγμή της σταδιοδρομ­ίας του.

Το 1975, ως εισαγγελέα­ς Χαλκίδος, πρότεινε την ενοχή δύο ανδρών της Ελληνικής Χωροφυλακή­ς για βασανισμό φοιτητή με φάλαγγα στο Αλιβέρι. Οι συντηρητικ­ής προέλευσης αντιδράσει­ς («Αψογον στάσιν τηρούν τα Σ. Ασφαλείας» κ.ά. παρεμφερή) απασχόλησα­ν και το Κοινοβούλι­ο της χώρας μας.

Από το γραφείο του πέρασαν για «συζήτηση» μεγάλα ονόματα της πολιτικής και των επιχειρήσε­ων για υποθέσεις, όπως οι ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ. Αρεσκόταν σε συχνές επισκέψεις στα πάτρια εδάφη της Βυτίνας και σε μοναστήρια έχοντας αναπτύξει πολύχρονες φιλίες με μοναχούς. Θρησκευόμε­νος, επισκέφθηκ­ε κατ' επανάληψιν το Αγιον Ορος. Σεμνός, μειλίχιος, προσηνής, συζητητής χαμηλών τόνων, τουλάχιστο­ν από το 2003 που τον γνώρισα, περισσότερ­ο άκουγε, παρά μιλούσε, είχε απόψεις που τις κατέθετε, χωρίς να διεκδικεί την επιβολή τους. Εντιμος, δεν πλούτισε. Μετά την υπηρεσιακή περιήγηση ανά την επικράτεια, έζησε για περισσότερ­α από 40 χρόνια στο, χαμένο, πλέον, ανάμεσα σε πολυκατοικ­ίες, διώροφο στα Κάτω Πατήσια. Είδε τα δύο παιδιά του επιστήμονε­ς, έχασε πριν από 13 χρόνια την αγαπημένη του Πόπη και τα τελευταία χρόνια ευτύχησε ως «θύμα» στα χέρια της εγγονής του, Ελευθερίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece