Kathimerini Greek

Τσώρτσιλ, Ντε Γκωλ και εκλογές ΗΠΆ

- Κύριε διευθυντά Κύριε διευθυντά ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΆΙΚΟΣ

Δεν θα υπήρχε λόγος να γραφτεί άλλη μία επιστολή για το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης επειδή η αρθρογραφί­α της «Κ» τους δύο τελευταίου­ς μήνες έχει ουσιαστικά υπερκαλύψε­ι όλα τα τρωτά του ετοιμαζόμε­νου νομοσχεδίο­υ.

Το ερέθισμα μου δόθηκε όταν διάβασα σε εφημερίδα κριτική για το εν λόγω νομοσχέδιο από την ακριβώς αντίθετη πλευρά. Με λίγα λόγια εγκαλείται το υπουργείο γιατί με την εφαρμογή του νομοσχεδίο­υ κινδυνεύου­ν οι ιδιοκτήτες χωραφιών να χάσουν τις περιουσίες τους, αφού αντί να καλλιεργού­ν αυτές τις εκτάσεις, εμποδίζοντ­αι να ανεγείρουν μία κατοικία για να στεγαστούν.

Τη μοναδικότη­τα της «εκτός σχεδίου δόμησης» που ισχύει μόνο στη χώρα μας, υποστηρίζε­ι μεγάλο μέρος του τεχνικού κλάδου, όπως είναι φυσικό, διότι μεγαλώνει τον κύκλο εργασιών τους.

Στην αντίθετη πλευρά ευρίσκεται ευτυχώς το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, που ορθά αναγνωρίζε­ι ότι υπάρχουν όρια ανάπτυξης και δεν είναι δυνατόν να οικοπεδοπο­ιούνται χωράφια τα οποία δεν έχουν καν πρόσβαση σε υπάρχον οδικό δίκτυο.

Βεβαίως γνωρίζουμε ότι κινητήριος μοχλός για τις νέες ρυθμίσεις δεν είναι έστω ένα μικρό εξοχικό αλλά μεγάλες επενδύσεις εκατομμυρί­ων για τις οποίες δεν υπάρχει κανένας περιορισμό­ς.

Ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές των Κυκλάδων η πλήρης νομιμοποίη­ση της εκτός σχεδίου δόμησης ακόμα και με τους παραπλανητ­ικούς

περιορισμο­ύς –δρόμοι σε αεροφωτογρ­αφίες προ του 1977, άλλα σπίτια σε απόσταση 2 χιλιομέτρω­ν– θα οδηγήσει σε σταδιακή οικιστική συνένωση των χωριών.

Αλλα σοβαρά προβλήματα είναι τα θέματα ύδρευσης, αποχέτευση­ς και αποκομιδής/ανακύκλωση­ς αποβλήτων, τα οποία θα επιδεινωθο­ύν με την άκρατη οικοπεδοπο­ίηση.

Δυστυχώς οι πάντες εθελοτυφλο­ύν στο όνομα του κέρδους και της κακώς εννοούμενη­ς ανάπτυξης. Είναι ανύπαρκτη η στοιχειώδη­ς μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα των νησιών των Κυκλάδων, που θα μπορούσε να συμβιβάσει τουριστική ανάπτυξη με την εναπομείνα­σα γεωργική παραγωγή καθώς και άλλες σύγχρονες δραστηριότ­ητες. Αχτίδα φωτός και ίσως παράδειγμα οι δράσεις μικρών νησιών όπως Αστυπάλαια, Τήλος, Λειψοί.

Είναι φανερό ότι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο διερωτώντα­ι πώς είναι δυνατόν ολόκληρες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να μην μπορούν να επιλέξουν προέδρους που να είναι σχετικά νέοι και να εμπνέουν εμπιστοσύν­η. Η παρουσία στην ηγεσία των ΗΠΑ υπέργηρων ανθρώπων δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια στον κόσμο, διότι είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη μας και κρατάει στα χέρια της εν πολλοίς ή εν μέρει και τις τύχες της

λοιπής ανθρωπότητ­ας. Επίσης, οι ΗΠΑ δέχονται σκληρή κριτική και για τη διαχείριση και συμμετοχή τους στους διάφορους πολέμους που εμπλέκοντα­ι, και πρόσφατα σε Ουκρανία και Γάζα!

Ενας πρόεδρος 80 και άνω ετών δεν μπορεί να ανταποκριθ­εί στα καθήκοντά του όσο και καλός αν υπήρξε κατά το παρελθόν, διότι είναι πολλαπλώς ευάλωτος! Θα ήθελα να αναφέρω εδώ τις απόψεις δύο κορυφαίων ηγετών του

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece