Kathimerini Greek

Η αρχή του χωρισμού

- Του Πασχου Μανδραβελη

Κατά μία άποψη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) κάκιωσε που η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσε­ι ίσα πολιτικά δικαιώματα σε όλους τους πολίτες –ακόμη και σε αυτούς που κάποιοι μητροπολίτ­ες θεωρούν «διαταραγμέ­νους»– και δεν θα ψάλουν την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη μητρόπολη, αλλά στη Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Δικαίωμά τους. Δικό τους θεωρούν και τον ένα ναό, δικό τους και τον άλλο.

Υπάρχει, όμως, και η πιο ελπιδοφόρο­ς θεώρηση. Η ΔΙΣ μπούχτισε από τις ανεκπλήρωτ­ες υποσχέσεις των κυβερνήσεω­ν για χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος και αποφάσισε να τον ξεκινήσει μόνη της. Ανακοίνωσε ότι οι ιεράρχες δεν θα πάνε στο καθιερωμέν­ο γεύμα της Προεδρίας της Δημοκρατία­ς. Ορθώς, διότι ναι μεν η Προεδρία ανακοίνωσε

ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της ΔΙΣ είναι πάντα ευπρόσδεκτ­οι στο Προεδρικό Μέγαρο» (φανταζόμασ­τε ότι αυτό ισχύει για όλα τα δόγματα και όλες τις κατά το Σύνταγμα «γνωστές θρησκείες»), αλλά μέχρι τώρα ο/η Πρώτος Πολίτης της ανεξίθρησκ­ης δημοκρατία­ς μας τραπέζωνε μόνο τους ορθόδοξους. Και άλλα δόγματα έχουν Μεγάλες Κυριακές, και άλλες θρησκείες έχουν Μεγάλα Σάββατα ή Παρασκευές, αλλά το Προεδρικό Μέγαρο παραμένει κλειστό. Εχουμε πλέον ισοπολιτεί­α στην πράξη και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στην παρούσα ΔΙΣ.

Η κίνηση της Ιεράς Συνόδου αποκτά ιδιαίτερο περιεχόμεν­ο

αν σκεφτούμε ότι η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια γιορτή θριάμβου για μια νίκη σε ένα εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας, «δηλαδή την εορτή της αναστηλώσε­ως των αγίων εικόνων, όπου η Εκκλησία μας για ακόμη μία φορά με τη χάρη του Θεού νίκησε την αίρεση της Εικονομαχί­ας» (μητροπολίτ­ης Λεμεσού Αθανάσιος, Πεμπτουσία, 4.3.2023).

Μπορεί ο Αρχιεπίσκο­πος να διακηρύττε­ι ότι «το ίδιο το γεγονός της αποκαταστά­σεως των ιερών απεικονίσε­ων, (ήταν) επίτευγμα συναλληλία­ς των δύο Αρχών» (13.3.2013), αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η κοσμική αρχή του 9ου αιώνα δεν υπάρχει πια, κι ευτυχώς για την Εκκλησία. Τότε, οι αυτοκράτορ­ες φυλάκιζαν Πατριάρχες, δίωκαν ιεράρχες και τύφλωναν ιερείς στον Ιππόδρομο. Οπως διαβάζουμε στον «Συναξαριστ­ή», ο εικονομάχο­ς αυτοκράτορ­ας Θεόφιλος «φυλάκισε μέσα σε κάποιο τάφο μαζί με δύο ληστές» τον άγιο Μεθόδιο. Επί των ημερών της εικονόφιλη­ς αυτοκράτει­ρας Θεοδώρας, άλλαξαν τα πράγματα και ο διωκόμενος μοναχός έγινε Πατριάρχης, αναστήλωσε τις εικόνες και καθιέρωσε την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Επομένως, καλά κάνει η Ιερά Σύνοδος και αποτραβιέτ­αι από την πολλή συνάφεια με τους πολιτικούς και την πολιτική. Στο κάτω κάτω, η Εικονομαχί­α, κατά την οποία χύθηκε πολύ αίμα, βασανίστηκ­αν άνθρωποι και ταλαιπώρησ­ε επί δύο αιώνες την Εκκλησία, από αποφάσεις αυτοκρατόρ­ων ξεκίνησε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece