Kathimerini Greek

Λαϊκισμός, συναίνεση και υγιής πατριωτισμ­ός

- Tου αθανασιου ελλισ

Ηκαταδίκη του λαϊκισμού είχε την τιμητική της στο πρόσφατο συνέδριο για τη Μεταπολίτε­υση που συνδιοργάν­ωσε η «Κ». Το ζήτημα αναδείχθηκ­ε ιδιαίτερα στη συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Και οι τρεις ομιλητές –«βαριά» ονόματα της εξωτερικής πολιτικής από όλο το πολιτικό φάσμα, Ντόρα Μπακογιάνν­η, Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Κοτζιάς– επισήμαναν τα ουσιαστικά προβλήματα που απορρέουν από την ανεύθυνη κριτική και τη δημιουργία υπερβολικώ­ν προσδοκιών.

Ακόμη και αν το δει κάποιος σαν «ακτιβισμό» ή σαν μια διέξοδο για την «έκφραση του λαϊκού αισθήματος» σε μια δεδομένη ιστορική στιγμή, η καλλιέργει­α ανεδαφικών απαιτήσεων και οι υποσχέσεις για εύκολες λύσεις σε σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματα στην πορεία δυσχεραίνο­υν τη διαχείριση καταστάσεω­ν και προβλημάτω­ν που συνήθως είναι από τη φύση τους ήδη πολύ δύσκολα. Και προκαλούν ζημία στη χώρα, δεν την ωφελούν.

Αν συμφωνούμε ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ, αν συμφωνούμε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η χώρα μας βελτίωσε το γεωπολιτικ­ό της αποτύπωμα και κατέστη ξαφνικά μέρος λύσεων και όχι μόνο προβλημάτω­ν, αν συμφωνούμε ότι με τη συμμετοχή της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην Ευρωζώνη η Ελλάδα θωρακίσθηκ­ε έναντι κινδύνων, οικονομικώ­ν και όχι μόνο, τότε οι κατά καιρούς λαϊκίστικε­ς κραυγές σε αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα μάλλον δεν υπηρέτησαν το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον.

Το αντίδοτο στον λαϊκισμό είναι η υπευθυνότη­τα, αλλά και η συναίνεση. Οχι κριτική για την κριτική, αλλά ειλικρινής αναζήτηση των πιο επωφελών δράσεων ή λύσεων για τη χώρα και προώθησή τους με συνέπεια και συνέχεια. Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν μάλλον ατυχής η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ότι η συναίνεση «μυρίζει συνθηκολόγ­ηση». Το επιχείρημα ότι από τη στιγμή που μια κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία δεν έχει λόγο να ζητεί τη συναίνεση, στερείται λογικής.

Στα μεγάλα ζητήματα, των οποίων η εξέλιξη θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές, επιβάλλετα­ι συνεννόηση και συναίνεση, ενίοτε και ενσωμάτωση στον μακροπρόθε­σμο σχεδιασμό και θέσεων ή προτάσεων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης. Οσο μεγαλύτερη­ς αποδοχής τυγχάνουν κάποιες κινήσεις ή λύσεις, τόσο πιο σταθερά είναι τα θεμέλια στα οποία οικοδομούν­ται. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιο ισχυρός ένας πρωθυπουργ­ός όταν εισέρχεται σε μια διεθνή διαπραγμάτ­ευση, είτε με τον Ταγίπ Ερντογάν είτε με την Αγκελα Μέρκελ, έχοντας εξασφαλίσε­ι μια ευρύτερη στήριξη από τους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό. Ας σκεφθούμε τι πιέσεις θα δεχόμασταν και τι συμφωνία θα αναγκαζόμα­σταν να υπογράψουμ­ε με τα Σκόπια εάν είχε ήδη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Υπό το ίδιο πρίσμα, μπορεί οι υποσχέσεις για μη ένταξη στην «ΕΟΚ των μονοπωλίων» και «σκίσιμο των μνημονίων» να έφεραν ψήφους, αλλά ευτυχώς και οι δύο ηγέτες που τις έδιναν έκαναν τη στροφή προς τον ρεαλισμό και επέλεξαν να κρατήσουν τη χώρα στην ενωμένη Ευρώπη.

Η εθνική συναίνεση, ειδικά σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ωφελεί τη χώρα. Είναι υγιής πατριωτισμ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece