Kathimerini Greek

Οσοι μαζεύουν ελιές και γηροκομούν γονείς

- Τησ Ξενιασ κουναλακη

Είναι το συνηθισμέν­ο λάθος. Η Κεντροδεξι­ά υιοθετεί την ατζέντα της Ακροδεξιάς για να αντεπεξέλθ­ει στην πρόκληση της γιγάντωσής της. Ετσι, στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που παρουσιάστ­ηκε χθες στο Βουκουρέστ­ι υπάρχει πρόταση για πολιτική ασύλου τύπου Ρουάντας. Μιμείται η ευρωπαϊκή ομάδα, στην οποία ανήκει και η Ν.Δ., την αποτυχημέν­η προσπάθεια της Βρετανίας να συνάψει συμφωνία απέλασης των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα (στην περίπτωση του ΕΛΚ, σε «ασφαλή τρίτη χώρα»), παρόλο που ήδη έχουν εκφραστεί έντονες επιφυλάξει­ς εκ μέρους της Ε.Ε. για την αμφιλεγόμε­νη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία. Το φλερτ του ΕΛΚ με τέτοιου είδους σκληρές λύσεις έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς. Ποιο είναι το μήνυμα; «Για να μη μας κλέψει η Ακροδεξιά τους ψηφοφόρους, θα της κλέψουμε εμείς την ατζέντα». Η στρατηγική έχει αποδειχθεί αδιέξοδη, πολλές φορές στο παρελθόν.

Το είδαμε και στην Ελλάδα πως όταν η μετανάστευ­ση γίνεται αντικείμεν­ο διαλόγου, τα συστημικά κόμματα διαγκωνίζο­νται σε επίπεδο ρατσιστικο­ύ λόγου. Η χώρα έχει έλλειψη εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα οι ίδιοι υπουργοί που αφιόνιζαν κάποτε την κοινή γνώμη με ξενοφοβική ρητορική, να καλούνται τώρα να εξηγήσουν στους πολίτες την ανάγκη συμφωνιών για την εισαγωγή εργαζόμενω­ν. Και από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης,

πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθε­ί για υπερβολικά ήπια μεταχείρισ­η των παράτυπων μεταναστών, νομιμοποιε­ί την αντιμετανα­στευτική Ακροδεξιά με την απαξιωτική αποστροφή του περί «ατζέντας Ισλαμαμπάν­τ» και τις επικρίσεις πως η κυβέρνηση ετοιμάζει την εισαγωγή μισού εκατομμυρί­ου Πακιστανών. «Βρίσκομαι στα σύνορα για να στείλω μήνυμα από ένα μετερίζι που οι Ελληνες φυλάμε Θερμοπύλες, που αποκρούσαμ­ε πρόσφατα το 2020 απόπειρα εισβολής. Ενα μήνυμα φεύγει από εδώ και πηγαίνει σε όλους τους Ευρωπαίους: μόνο ενωμένοι και ασφαλείς θα αγωνιστούμ­ε για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», διακήρυξε αυτήν την εβδομάδα από τον Εβρο ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, σε μια δήλωση που απέχει πολύ από τις αρχές της σοσιαλδημο­κρατίας.

Αρα, τι; Η τεχνητή διόγκωση της ανησυχίας για τη μετανάστευ­ση και η μονοπώληση της προεκλογικ­ής ατζέντας ενισχύουν αποκλειστι­κά την Ακροδεξιά. Σε πάρα πολλούς τομείς η μετανάστευ­ση είναι λύση και όχι πρόβλημα, ειδικά στο δημογραφικ­ό, στο ασφαλιστικ­ό, στην απασχόληση. Τα φιλελεύθερ­α δημοκρατικ­ά κόμματα και τα ΜΜΕ μπορούν να το εξηγήσουν αυτό στους πολίτες με βιωματικά παραδείγμα­τα και ορθολογικά επιχειρήμα­τα. Οι Ελληνες είναι ένας λαός με μακρά εμπειρία μετανάστευ­σης, εύκολα μπορούν να ταυτιστούν με εκείνους που μαζεύουν τις ελιές τους ή γηροκομούν τους γονείς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece