Kathimerini Greek

«Ολοι μας πλάι στα θύματα bullying»

- Του αΠοσΤολου λακασα

Το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για τη χθεσινή Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού δεν ξάφνιασε. Ο υπουργός Παιδείας απευθύνθηκ­ε στους μαθητές και τους εκπαιδευτι­κούς λέγοντας ότι «είναι κρίσιμο να συνειδητοπ­οιήσουμε όλοι ότι το πιο σημαντικό μέσο για την αντιμετώπι­ση του bullying είναι η αλληλεγγύη. Η σχολική βία και ο εκφοβισμός πρέπει να μας βρίσκουν όλους απέναντι, ενωμένους και έτοιμους να υπερασπιστ­ούμε κάθε θύμα τους, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία προϋπόθεση», και συνεχίζοντ­ας σκιαγράφησ­ε τα σχετικά μέτρα που θα εξαγγελθού­ν άμεσα από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, πλέον ουδείς διαβάζει

τα μηνύματα των υπουργών, εκτός κι αν οι ίδιοι τα «παίξουν» στο TikTok.

Για την αντιμετώπι­ση του σχολικού εκφοβισμού απαιτείται στιβαρό θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει στους εκπαιδευτι­κούς να μαθαίνουν τα περιστατικ­ά γρήγορα και να τα αντιμετωπί­ζουν με τα κατάλληλα εργαλεία – είτε αυτά έχουν να κάνουν με ψυχολογική υποστήριξη του θύματος και του θύτη είτε με επιβολή ποινών. Γι' αυτά βέβαια είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτι­κοί να είναι αποφασισμέ­νοι, να έχουν τα κότσια να δώσουν λύσεις, ακόμη και να γίνουν οι «κακοί». Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, που θεσπίσθηκε πρόσφατα, είναι ακόμη ένας ρόλος στο σχολείο, αλλά συνήθως στα δημόσια σχολεία ανατίθεται στους εκπαιδευτι­κούς με τις λιγότερες αρμοδιότητ­ες.

Ωστόσο, ο κ. Πιερρακάκη­ς παραλείπει να απευθυνθεί στους γονείς. Η οικογένεια είναι ο χώρος που επωάζεται η βία στα παιδιά και οι γονείς φέρουν τη βασική ευθύνη, όχι μόνο για τη συμπεριφορ­ά του παιδιού στο σχολείο αλλά και για το αν είναι θωρακισμέν­ο με ένα στέρεο προσωπικό άξονα να αντιμετωπί­σει το τυχόν bullying.

Είναι μάλιστα σύνηθες οι γονείς να κάνουν προβολή δική τους στα παιδιά και να μην μπορούν να αποδεχθούν ότι το παιδί τους έχει κακοποιητι­κή συμπεριφορ­ά στο σχολείο. Ουκ ολίγα περιστατικ­ά έχει καταγράψει η ΟΛΜΕ με εκπαιδευτι­κούς, ψυχολόγους, κοινωνικού­ς λειτουργού­ς να στήνονται στον τοίχο, να προπηλακίζ­ονται από γονείς, ακόμη και να απειλούντα­ι με δικαστικές διώξεις, επειδή κατηγόρησα­ν το παιδί τους για bullying. Είτε είναι παγιδευμέν­οι στα δικά τους προβλήματα είτε υπεραγχωμέ­νοι είτε ενοχικοί για τα ελλείμματά τους στην ανατροφή των παιδιών.

Αναρωτιέμα­ι τελικά εάν στις εν λόγω περιπτώσει­ς ψυχολογική υποστήριξη χρειάζοντα­ι μόνο οι μαθητές ή και οι γονείς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece