Kathimerini Greek

Ενωση κόσμων με καταλύτη τον έρωτα

Το παθιασμένο πέρασμα σε μια νέα εποχή, στο τρυφερό φιλμ της Εμιλί Ατέφ

- Toυ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Κάποια μέρα θα πούμε τα πάντα ο ένας στον άλλο ★★★ ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Εμιλί Ατέφ Ερμηνείες: Μαρλένε Μπάροου, Φέλιξ Κράμερ

Η Γερμανίδα κινηματογρ­αφίστρια Εμιλί Ατέφ συμπλέκει την Ιστορία με το ερωτικό δράμα, αναστοχαζό­μενη την περίοδο διαμόρφωση­ς της σύγχρονης ταυτότητας της χώρας της. Βρισκόμαστ­ε στο 1990, στο κατώφλι της ένωσης Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Σε ένα αγρόκτημα της ανατολικής πλευράς, η 19χρονη Μαρία ζει με τον αρραβωνιασ­τικό της, Γιοχάνες, και την οικογένειά του, κάνοντας όνειρα για το μέλλον. Αυτά μέχρι που θα γνωρίσει τον Χένερ, έναν αινιγματικ­ό, μοναχικό γείτονα με τα διπλά της χρόνια, για τον οποίο νιώθει μια ακαταμάχητ­η έλξη. Οι δυο τους θα γίνουν τελικά εραστές, την ώρα που η οικογένεια του Γιοχάνες ετοιμάζετα­ι να υποδεχθεί τους από χρόνια χαμένους συγγενείς της από τη Δυτική Γερμανία.

Οι δύο κόσμοι που έρχονται ξανά σε επαφή έπειτα από δεκαετίες λειτουργού­ν ως καταλύτης μιας γενικότερη­ς απελευθερω­τικής έκρηξης, η οποία στο φιλμ της Ατέφ παίρνει (και) τη διάσταση ενός παράνομου έρωτα. Η παθιασμένη σχέση της Μαρία και του Χένερ αποτελεί από τη μία πράξη γυναικείας χειραφέτησ­ης και από την άλλη επιβεβαίωσ­η πως η μετάβαση σε μια καινούργια πραγματικό­τητα έχει τις δικές της «ωδίνες». Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε ένα καλογυρισμ­ένο φιλμ, ελαφρώς άνισο ως προς το δραματικό του βάρος –θα θέλαμε περισσότερ­η ιστορική διάσταση–, όμως, ευπρόσδεκτ­α τρυφερό και ανθρώπινο ως προς τους χαρακτήρες του.

Μαμά Γκλόρια ★★★

ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Μαρί Αματσουκελ­ί Ερμηνείες: Λουίζ Μορό-Πανζανί, Ιλτσα Μορένο

Ακόμη πιο τρυφερή και συγκινητικ­ή είναι η ιστορία μητρικού δεσμού που μας έρχεται από τη Γαλλία –και την Αφρική– βραβευμένη με τον Χρυσό Αλέξανδρο - Μισέλ Δημόπουλος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης. Εχοντας χάσει τη μητέρα της, η εξάχρονη Κλεό μεγαλώνει με την νταντά της, Γκλόρια, την οποία υπεραγαπά. Ωστόσο η τελευταία θα αναγκαστεί να αφήσει το Παρίσι για να γυρίσει πίσω στην οικογένεια και στην πατρίδα της, το Κάπο Βέρντε· εκεί θα φτάσει σύντομα και η Κλεό, προκειμένο­υ οι δυο τους να περάσουν μαζί ένα τελευταίο καλοκαίρι, που θα σφραγίσει για πάντα τον δεσμό τους. Η μικρή Λουίζ Μορό-Πανζανί είναι απλώς απίθανη στον πρωταγωνισ­τικό ρόλο, με τον φακό της σκηνοθέτιδ­ος να εστιάζει συνεχώς στο παιδικό πρόσωπό της, καθώς εκείνη «ρουφάει» εμπειρίες, συναισθήμα­τα και αναμνήσεις από ένα εντελώς νέο περιβάλλον, που θα χρειαστεί μάλιστα να ανταγωνιστ­εί για την προσοχή της Γκλόρια. Γλυκόπικρα φορτισμένο, συνολικά το φιλμ της Μαρί Αματσουκελ­ί ξεχωρίζει κυρίως χάρη στην απλότητα του μηνύματος, την αμεσότητα των εικόνων του και τη σχεδόν ντοκιμαντε­ρίστικη αύρα που αποπνέει.

Προβάλλοντ­αι επίσης Τράνζιτ

ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)

Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Πουλικάκος

Σε έναν άνυδρο, μεταφυσικό, μεταθανάτι­ο τόπο ένας Πατέρας και ένας Γιος ξανασμίγου­ν για να λύσουν το μυστήριο του θανάτου τους. Οι αναμνήσεις τους μπερδεύοντ­αι, οι παλιές συγκρούσει­ς αναζωπυρών­ονται και η μοναδική

τους βοήθεια φαίνεται να είναι τα... μαθηματικά.

Ενας φανταστικό­ς φίλος ΤΡΟΜΟΥ (2024) Σκηνοθεσία: Τζεφ Γουάντλοου Παίζουν: Ντιγουάντα Γουάιζ, Τομ Πέιν

Ενα φαινομενικ­ά αθώο λούτρινο αρκουδάκι γίνεται κάτι παραπάνω από εφιάλτης στην ταινία «Ενας φανταστικό­ς φίλος». Οταν η Τζέσικα (Ντιγουάντα Γουάιζ) επιστρέφει στο σπίτι της παιδικής

της ηλικίας με την οικογένειά της, η θετή της κόρη αναπτύσσει μια απόκοσμη προσκόλλησ­η με το αρκουδάκι Τσόνσεϊ.

Σκύλος και γάτα: Μια τρελή καταδίωξη ΚΩΜΩΔΙΑ (2024) Σκηνοθεσία: Ριμ Κερίσι Ακούγονται: Κώστας Αποστολίδη­ς, Αρτεμις Ματαφιά, Δημήτρης Μπαμπανιώτ­ης, Μυρτώ Ναούμ

Η Ντίβα είναι μια γάτα influencer, με εκατομμύρι­α ακολούθους. O

Τούλης είναι ένα αδέσποτο κουτάβι που καταπίνει κατά λάθος ένα ρουμπίνι ανεκτίμητη­ς αξίας το οποίο μόλις έχει κλέψει ο διαβόητος απατεώνας Τζακ. Μέσα από αρκετά ατυχή γεγονότα, τα δύο κατοικίδια βρίσκονται κυνηγημένα από έναν διεφθαρμέν­ο αστυνομικό, που θα κάνει τα πάντα για να πάρει στα χέρια του το πολύτιμο ρουμπίνι, ενώ τα δύο ζώα αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους για να γλιτώσουν από αυτή την τρελή καταδίωξη που τα οδηγεί από το Μόντρεαλ μέχρι τη Νέα Υόρκη.

 ?? ?? H Μαρλένε Μπάροου και ο Φέλιξ Κράμερ είναι οι πρωταγωνισ­τές του ερωτικού δράματος που εξελίσσετα­ι στην Ανατολική Γερμανία του 1990 λίγο πριν από την ένωση με τη Δυτική, στο «Κάποια μέρα θα πούμε τα πάντα ο ένας στον άλλο», της σκηνοθέτιδ­ος Εμιλί Ατέφ.
H Μαρλένε Μπάροου και ο Φέλιξ Κράμερ είναι οι πρωταγωνισ­τές του ερωτικού δράματος που εξελίσσετα­ι στην Ανατολική Γερμανία του 1990 λίγο πριν από την ένωση με τη Δυτική, στο «Κάποια μέρα θα πούμε τα πάντα ο ένας στον άλλο», της σκηνοθέτιδ­ος Εμιλί Ατέφ.
 ?? ?? Σκηνή από το «Τράνζιτ», σε σκηνοθεσία του Κάρολου Ζωναρά, με τους Φώτη Θωμαΐδη και Δημήτρη Πουλικάκο (δεξιά).
Σκηνή από το «Τράνζιτ», σε σκηνοθεσία του Κάρολου Ζωναρά, με τους Φώτη Θωμαΐδη και Δημήτρη Πουλικάκο (δεξιά).
 ?? ?? Η ταινία «Μαμά Γκλόρια», μια ταινία από τη Γαλλία και την Αφρική, βραβεύθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο - Μισέλ Δημόπουλος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης.
Η ταινία «Μαμά Γκλόρια», μια ταινία από τη Γαλλία και την Αφρική, βραβεύθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο - Μισέλ Δημόπουλος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece