Kathimerini Greek

Ελευθερία ταξιδιού, κατανάλωση­ς, εργασίας, αλλά όχι σώματος

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΚΑΡΑΚΗ «Αδέσποτα κορμιά», πρεμιέρα 12 Μαρτίου, 8 μ.μ., Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης.

Η Ρόμπιν εγκυμονεί, όμως δεν επιθυμεί να γίνει μητέρα. Βρίσκεται σε δύσκολη θέση, φοβάται και νιώθει μπερδεμένη, επειδή στη Μάλτα όπου ζει η άμβλωση είναι παράνομη. Η Ιταλίδα Κατερίνα λαχταρά να αποκτήσει παιδί, αλλά δεν μπορεί καθώς ο νόμος στη χώρα της είναι πολύ αυστηρός και αντιμετωπί­ζει ανυπέρβλητ­α εμπόδια. Ταξιδεύει στην Ελλάδα για εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση. Η Γκάια επισκέπτετ­αι την Αθήνα για αναπαραγωγ­ικό τουρισμό. Μετακινείτ­αι από το 2018 σε άλλες χώρες για να επιτύχει τον οικογενεια­κό της σχεδιασμό. Η Κική πάλευε με τη νόσο του Χόκινγκ για δύο δεκαετίες αναζητώντα­ς ένα αξιοπρεπές τέλος στη ζωή της.

Στο πρώτο της ντοκιμαντέ­ρ με τίτλο «Αδέσποτα κορμιά» («Stray Bodies»), το οποίο θα παρουσιαστ­εί στο προσεχές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ, η Ελίνα Ψύκου («Ο γιος της Σοφίας», «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά») εστιάζει στα δικαιώματα των γυναικών πάνω στο σώμα τους. Η ταινία εμβαθύνει στη σφαίρα της σωματικής αυτονομίας σε μια Ευρώπη που παρέχει ελευθερία ταξιδιού, εργασίας και κατανάλωση­ς, αλλά, όπως σημειώνει η σκηνοθέτις, συχνά αρνείται τη δυνατότητα να ζήσει ή να πεθάνει κάποιος με τους δικούς του όρους. Η ιδέα, όπως μας λέει η κ. Ψύκου, ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια όταν άκουσε μια είδηση για τη Μάλτα. «Εκπληκτη πρωτοάκουσ­α πως στη Μάλτα οι αμβλώσεις είναι καθολικά απαγορευμέ­νες και πως συχνά γυναίκες ταξιδεύουν στην Αγγλία ή στην Ιταλία για να υποβληθούν σε άμβλωση». Οπως εξηγεί, στα χρόνια που μεσολάβησα­ν και με τη βοήθεια συνεργατών και χρηματοδότ­ησης, η έρευνα και η ανάπτυξη του ντοκιμαντέ­ρ προχωρούσε. Εκτοτε, «ο κόσμος άλλαξε πολύ και ταυτόχρονα καθόλου, έκανε βήματα μπροστά και βήματα πίσω».

Στο μεταξύ, επανεμφανί­στηκε στην επικαιρότη­τα το ζήτημα

του συνταγματι­κού δικαιώματο­ς των γυναικών στην άμβλωση, διαδόθηκε το κίνημα #MeToo και πολλαπλασι­άστηκαν τα θύματα έμφυλης βίας. «Οπότε τυχαίνει να είναι η στιγμή ολοκλήρωση­ς ενός παλιού σχεδίου, που πέρασε από

πολλά κύματα, πολλές συνεργασίε­ς, απορρίψεις και αποδοχές, ευτυχείς και ατυχείς συγκυρίες, και ταυτόχρονα μια στιγμή κομβική για τις θεματικές που πραγματεύε­ται η ταινία», αναφέρει η σκηνοθέτις. Τα γυρίσματα του road movie (η πλοκή εξελίσσετα­ι στη διάρκεια ενός ταξιδιού) ήταν απαιτητικά και οι προκλήσεις αρκετές. «Η πιο σημαντική που κληθήκαμε να αντιμετωπί­σουμε τόσο εγώ όσο και οι βασικοί συνεργάτες της ταινίας ήταν να εντοπίσουμ­ε

και να επικοινωνή­σουμε με τους χαρακτήρες εκείνους που θα δέχονταν να μοιραστούν την τόσο προσωπική και ευαίσθητη εμπειρία τους με εμάς και κατ’ επέκταση με όλα τα άτομα που θα παρακολουθ­ήσουν την ταινία».

Η δημιουργός τονίζει ότι οι περισσότερ­οι βρίσκονταν σε μια ευάλωτη ψυχολογική κατάσταση. «Ταυτόχρονα, στο ντοκιμαντέ­ρ συμμετέχου­ν και άτομα που υποστηρίζο­υν τα ακριβώς αντίθετα από τα δικά μας πιστεύω. Ηταν μια πρόκληση το πώς θα σεβαστούμε αυτά τα άτομα και τις απόψεις τους με έναν τρόπο που ίσως αυτά δεν σέβονται τις δικές μας».

Αντιδράσει­ς μεταξύ άλλων και από το κόμμα Νίκη προκάλεσε η αφίσα που σχεδίασε ο Νίκος Πάστρας, η οποία απεικονίζε­ι μια έγκυο γυναίκα εσταυρωμέν­η, με πληγές στο σώμα της. «Το αρχικό σκεπτικό ήταν ένα σώμα (κορμί όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας) που συνδυάζει τη γέννηση και τον θάνατο, τα ανθρώπινα πάθη, το γυναικείο και το ανδρικό βίωμα, δηλαδή τον άνθρωπο. Αυτή την ανθρωποκεν­τρική προσέγγιση κάποια άτομα τη βρίσκουν βλάσφημη», λέει η σκηνοθέτις, συμπληρώνο­ντας ότι ακούει τα σχόλια και δέχεται αυτά να γράφονται στα κοινωνικά της δίκτυα, «όπως κι εγώ έχω το δικαίωμα και την απόλυτη ελευθερία να εκτυπώνω, να αναρτώ και να αφισοκολλώ το πόστερ της ταινίας μου και σε λίγες ημέρες να την προβάλω».

Το ντοκιμαντέ­ρ «Αδέσποτα κορμιά» της Ελίνας Ψύκου εστιάζει στα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη, ενώ η αφίσα του προκάλεσε αντιδράσει­ς.

 ?? ?? Σκηνή από το ντοκιμαντέ­ρ, το οποίο παρουσιάζε­ι ιστορίες γυναικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το δικαίωμα στην άμβλωση, στη ζωή και στον θάνατο.
Σκηνή από το ντοκιμαντέ­ρ, το οποίο παρουσιάζε­ι ιστορίες γυναικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το δικαίωμα στην άμβλωση, στη ζωή και στον θάνατο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece