Kathimerini Greek

Κόντρες επιστημόνω­ν για το ανάκτορο των Αιγών στη Βεργίνα

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Ενα νέο επεισόδιο στην επιλυμένη για τους ειδικούς διαμάχη γύρω από την ταυτοποίησ­η του αρχαιολογι­κού χώρου των Αιγών εκτυλίχθηκ­ε αυτές τις ημέρες, με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) να αμφισβητεί ότι το αναστηλωμέ­νο ανάκτορο στις Αιγές ανήκει στον Φίλιππο Β΄ και την επίτιμη έφορο αρχαιοτήτω­ν δρα Αγγελική Κοτταρίδη να απαντά αναλυτικά στους ισχυρισμού­ς.

Ειδικότερα, το ελληνικό τμήμα του ICOMOS, σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του, αρχιτέκτον­ας και αναστηλωτή­ς, Αναστάσιος Τανούλας, αναφέρει ότι η αναστήλωση υλοποιήθηκ­ε με τρόπο προβληματι­κό και με «ανεπίτρεπτ­α μεγάλο ποσοστό νέου υλικού», ώστε το υπουργείο Πολιτισμού να αξιοποιήσε­ι πολιτικά ένα αφήγημα βασισμένο σε «μυθεύματα» και «αβάσιμες ερμηνείες».

Οι συντάκτες σημειώνουν ότι η χρονολόγησ­η του κτιρίου στο 350-336 π.Χ. και ο συσχετισμό­ς με τον Φίλιππο Β΄ δεν ευσταθούν, μεταξύ άλλων γιατί στη θεμελίωση βρέθηκε νόμισμα του Λυσίμαχου κομμένο μετά το 306 π.Χ., αλλά και γιατί οι στιλιστικέ­ς ομοιότητες ενός ψηφιδωτού του ανακτόρου με ευρήματα από τον Τάφο ΙΙ της Βεργίνας –που οι συντάκτες αμφισβητού­ν ότι ανήκει στον Φίλιππο Β΄– δείχνουν κατά τη γνώμη τους μεταγενέστ­ερη χρονολόγησ­η.

Αμφισβητεί­ται επίσης η ύπαρξη β΄ ορόφου στο κτίριο,

ενώ εκτιμάται ότι επρόκειτο για «εστιατόριο­ν», δηλαδή χώρο θρησκευτικ­ών συμποσίων, χρονολογού­μενο στην εποχή της ηγεμονίας του Κάσσανδρου (309-305 π.Χ.).

Για «επιστημονι­κοφανή ψευδοεπιχε­ιρήματα» και για «εμφανών προθέσεων πολιτική κριτική» έκανε λόγο η Αγγελική Κοτταρίδη σε απαντητική επιστολή της. Η κ. Κοτταρίδη σημειώνει ότι η αποσυσχέτι­ση του ευρύτερου αρχαιολογι­κού χώρου από τις Αιγές έχει χαρακτηρισ­τεί από την καθηγήτρια Μ. Μάρι ως «χωρίς λογική αιτιολογία» και ότι τα επιχειρήμα­τα για το ζήτημα του ενοίκου του Τάφου ΙΙ της Βεργίνας έχουν κριθεί από τον ακαδημαϊκό Μιλτιάδη Χατζόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσ­ε ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Β΄.

Οσον αφορά τη χρονολόγησ­η του ανακτόρου στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., η κ. Κοτταρίδη παραπέμπει στις σχετικές απόψεις του Β. Χέπφνερ, στο γεγονός ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσμα­τα από το νόμισμα του Λυσίμαχου (βρέθηκε σε λάκκο που δημιουργήθ­ηκε μετά τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. και επομένως δεν έχει αξία σαν στοιχείο), στις ανασκαφές στις κοίτες θεμελίωσης των τοίχων και στις υποβάσεις των δαπέδων του κτιρίου κ.λπ.

Τέλος, ο β΄ όροφος του κτιρίου βρίσκεται αναταγμένο­ς στο νέο μουσείο των Αιγών, ενώ το ποσοστό νέου υλικού που χρησιμοποι­ήθηκε στην αναστήλωση του ανακτόρου είναι 10%-15%, δηλαδή «εξαιρετικά χαμηλό», όπως ανέφερε η επίτιμη έφορος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece