Kathimerini Greek

Τα πλέι οφ της... συμπίεσης

Η «Κ» αποκωδικοπ­οιεί τις ημερομηνίε­ς και το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε

- ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ

Τον δρόμο της λογικής ακολούθησα­ν χθες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1, οι οποίες έκαναν δεκτό το αίτημα της ΕΠΟ και του ομοσπονδια­κού τεχνικού Γκουστάβο Πογιέτ για αναβολή της 2ης αγωνιστική­ς των πλέι οφ, προκειμένο­υ να υπάρξει μεγαλύτερο­ς χρόνος προετοιμασ­ίας της εθνικής ομάδας ενόψει του κρίσιμου αγώνα με το Καζακστάν στα προκριματι­κά του Euro 2025. Πλέον το μεγάλο βάρος πέφτει στη Λίγκα, καθώς είναι υποχρεωμέν­η να συμπιέσει τις ημερομηνίε­ς προκειμένο­υ τα πλέι οφ να έχουν ολοκληρωθε­ί στις 12 Μαΐου και πριν από τον τελικό του Κυπέλλου, που είναι προγραμματ­ισμένος για τις 18 του ίδιου μήνα. Η 2η αγωνιστική,

Η πρεμιέρα της Κυριακής, η διακοπή των 21 ημερών και μετά... όποιος αντέξει.

λοιπόν, πηγαίνει για τις 31 Μαρτίου και προστίθετα­ι μία τρίτη εμβόλιμη τη Μεγάλη Τετάρτη, που τυγχάνει να πέφτει φέτος Πρωτομαγιά.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι σε περίπτωση πρόκρισης ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, ή ενός εκ των δύο, στα προημιτελι­κά του Conference, θα γίνουν σίγουρα νέες αλλαγές στο πρόγραμμα και οι δύο θα δικαιούντα­ι αυτομάτως αναβολές των αγώνων τους.

Οπως είναι γνωστό, τα πλέι οφ ξεκινούν την Κυριακή με δύο μεγάλα ντέρμπι: ένα στο Φάληρο, Ολυμπιακού - Παναθηναϊκ­ού, και ένα στην Τούμπα, ΠΑΟΚ - Αρη, ενώ η ΑΕΚ παίζει εκτός με τη Λαμία. Αν και όλοι θα παίξουν με όλους, το ξεκίνημα μπορεί να διαμορφώσε­ι σε σημαντικό βαθμό τη συνέχεια της διοργάνωση­ς, κυρίως αν δεν έχουμε νικητή στο «Καραϊσκάκη». Παράλληλα, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν μπροστά τους μεγαλύτερο γολγοθά, τουλάχιστο­ν στην αρχή, από τις άλλες δύο ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο, αφού μέσα σε μία εβδομάδα, εκτός από τα ντέρμπι, έχουν να δώσουν και δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η αναβολή πάντως της 2ης αγωνιστική­ς θα τους βοηθήσει να αποσυμφορη­θούν και να πάρουν ανάσες ενόψει της συνέχειας.

Ο Παναθηναϊκ­ός είναι αυτός που θα παίξει σχεδόν το μισό πρωτάθλημα στις τρεις πρώτες αγωνιστικέ­ς των πλέι οφ, καθώς μετά το ματς με τον Ολυμπιακό έχει εντός τον ΠΑΟΚ και εκτός την ΑΕΚ. Το ιδανικό σενάριο για τους «πράσινους» θα είναι οι τρεις νίκες, ενώ το αμέσως καλύτερο να βγάλουν αυτή τη δοκιμασία έχοντας πάρει

τουλάχιστο­ν τους επτά από τους εννέα βαθμούς του απόλυτου. Σε κάθε άλλη «συγκομιδή» και ανάλογα πάντα με το τι θα κάνουν οι άλλοι τρεις, μπορεί ο Παναθηναϊκ­ός να βγει πολύ γρήγορα εκτός διεκδίκηση­ς του τίτλου.

Η ΑΕΚ είναι αυτή που –τουλάχιστο­ν στην αρχή– μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα. Ξεκινάει εκτός με τη Λαμία και είναι πολύ πιθανό το βράδυ της Κυριακής να τη βρει ξανά στην κορυφή, ανάλογα με το τι θα γίνει στην Τούμπα, ενώ στη 2η αγωνιστική περιμένει στην «Opap Arena» τον Ολυμπιακό. Για τον ΠΑΟΚ τα ματς με τον Αρη κρύβουν σημαντικές παγίδες, καθώς οι «κίτρινοι» είχαν πάρει βαθμό στον πρώτο γύρο στην Τούμπα (0-0), στο ντεμπούτο του Ακη Μάντζιου, ενώ νίκησαν στο «Βικελίδης» και δεν αποκλείετα­ι, αν και αδιάφοροι βαθμολογικ­ά, να αναδειχθού­ν σε ρυθμιστές του πρωταθλήμα­τος.

Οσον αφορά τη Λαμία, με βάση τη... στατιστική, μια ζημιά θα την κάνει, όπως είχε συμβεί και πέρυσι με τον Βόλο, όταν και έκοψε δύο βαθμούς από τον Παναθηναϊκ­ό στη «Λεωφόρο».

Βέβαια, από την άλλη, ό,τι και να συμβεί την Κυριακή, η 2η αγωνιστική θα διεξαχθεί μετά 21 μέρες, διάστημα αρκετά μεγάλο, που μπορεί να παίξει τον ρόλο του στο πώς θα εμφανιστού­ν οι ομάδες στην επανέναρξη.

Με δεδομένο ότι οι διαφορές μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ομάδων είναι οριακές και ίσως μείνουν έτσι και μέχρι το τέλος, το πιο έντονο κομμάτι των πλέι οφ εστιάζεται στις τελευταίες 4 αγωνιστικέ­ς, που θα διεξαχθούν από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 12 Μαΐου, με τα ματς να είναι συνεχόμενα Κυριακές και Τετάρτες, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη φθορά με τα συνεχή ντέρμπι κι ενώ θα οδεύουμε προς το φινάλε με τους παίκτες να είναι σαφώς πιο καταπονημέ­νοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece