Kathimerini Greek

«Ιερά» αντίποινα

- ΤΗΣ ταΣουΛαΣ ΕΠταΚοιΛΗ

Ηκαθιερώθη­κε σε ανάµνηση της αναστήλωση­ς των εικόνων από την αυτοκράτει­ρα Θεοδώρα το 842. Σήµανε, δηλαδή, το τέλος της Εικονοµαχί­ας, ενός πολιτικοθρ­ησκευτικού «πολέµου» που είχε συνταράξει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορ­ία και είχε απειλήσει τη συνοχή της. Στην Ελλάδα του 2024, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοσ­τής έµελλε να γίνει «εργαλείο» στο πλαίσιο µιας άλλης σφοδρής διαµάχης, της Εκκλησίας και της Πολιτείας, η οποία εξακολουθε­ί να µαίνεται και µετά την ψήφιση από τη Βουλή του νοµοσχεδίο­υ για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών.

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Ενώ, λοιπόν, παραδοσιακ­ά, εδώ και δεκαετίες, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοσ­τής γιορτάζετα­ι µε λαµπρότητα, µε επίσηµη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακή­ς και πολιτικής ηγεσίας, και ακολουθεί γεύµα στο Προεδρικό Μέγαρο στο οποίο παρακάθετα­ι ο Αρχιεπίσκο­πος, φέτος, η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ο εορτασµός στις 10 Μαρτίου να γίνει «σε στενό οικογενεια­κό κύκλο», στη Μονή Πετράκη –ουσιαστικά

για να αποκλειστο­ύν οι... ανεπιθύµητ­οι– και ο Αρχιεπίσκο­πος να µην παραστεί στο γεύµα.

Επίδειξη δύναµης; Εκφραση ενόχλησης απέναντι στην κυβέρνηση, στους 176 βουλευτές που το υπερψήφισα­ν και, φυσικά, στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, η οποία όχι µόνον ήταν σταθερά και ακλόνητα υπέρµαχος του νοµοσχεδίο­υ για την ισότητα στον γάµο, αλλά το γιόρτασε κιόλας το βράδυ της ψήφισής του; Αντίποινα; Και σε ποιον, τελικά; Σε έναν σηµαντικό αριθµό συµπολιτών µας που παρέµεναν επί δεκαετίες «αόρατοι» –όπως και τα παιδιά τους– και τώρα απέκτησαν επιτέλους ορατότητα; Στο µεγάλο κοµµάτι της ελληνικής κοινωνίας που χάρηκε για µια θεσµική αλλαγή µε την οποία ουσιαστικά προστατεύε­ται το δικαίωµά της να εξελίσσετα­ι και να σπάει στεγανά; Ποιον τιµωρεί, λοιπόν, η Εκκλησία µε το να ταµπουρώνε­ται για µία ακόµη φορά πίσω από τα δογµατικά τείχη της; Συνειδητοπ­οιεί ότι ρίχνει νερό στον µύλο της ακροδεξιάς ρητορικής; Οτι διχάζει αντί να ενώνει; «Η Εκκλησία δεν αντιδρά, αγαπάει. ∆εν έχει αλλάξει τίποτα, θα ασχοληθούµ­ε µε όλη αυτή την γκάµα των θεµάτων προσεχώς. Νέοι είστε όλοι, να κάνετε βαπτίσεις, αλλά τέτοιου είδους γάµους δεν σας εύχοµαι», ανέφερε προχθές ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυµος απευθυνόµε­νος σε δηµοσιογρά­φους, στέλνοντας ξεκάθαρα το µήνυµα ότι ο αγώνας συνεχίζετα­ι και θα είναι ανένδοτος.

Θυμάμαι τη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικ­η Καθηµερινή» το 2020, µεσούσης της πανδηµίας. «Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισµ­ούς, ούτε από παλικάρια, έχει ανάγκη από αγίους», είχε πει τότε ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυµος. Πράγµατι, αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία: από µια Εκκλησία που σκύβει µε στοργή και κατανόηση πάνω σε όσους έχουν ανάγκη. Που γίνεται πυλώνας για να κρατηθεί όρθια η χώρα σε περιόδους κρίσεων (κάτι που πολλές φορές έχει κάνει). Που αγαπάει όλους τους ανθρώπους, χωρίς αστερίσκου­ς, χωρίς αποκλεισµο­ύς.

H κοινωνία έχει ανάγκη από μια Εκκλησία που σκύβει με στοργή και κατανόηση πάνω σε όσους έχουν ανάγκη και γίνεται πυλώνας για να κρατηθεί όρθια η χώρα σε περιόδους κρίσεων.

• O Mιχάλης Τσιντσίνης απουσιάζει εκτάκτως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece