Kathimerini Greek

Διαγωνισμό­ς για την ιδιωτικοπο­ίηση του λιμένος Λαυρίου

- Το ΤΑΊΠΈΔ Η. Γ. ΜΠΕΛΛΟΣ

δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για την εκκίνηση του διαγωνισμο­ύ που αφορά την απόκτηση πλειοψηφικ­ού ποσοστού, και συγκεκριμέ­να τουλάχιστο­ν 50% συν μία μετοχή, στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Το συγκεκριμέ­νο λιμάνι συγκεντρών­ει αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες κρουαζιέρα­ς όπως η MSC και, παλαιότερα τουλάχιστο­ν, η Celestyal, αλλά και από εταιρείες διαχείριση­ς μαρινών σκαφών αναψυχής. Λόγω της θέσης του βρίσκεται πολύ κοντύτερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων από ό,τι ο Πειραιάς, ενώ διαθέτει καλή οδική σύνδεση με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Στο λιμάνι λειτουργεί και τερματικός σταθμός επιβατηγών/οχηματαγωγ­ών πλοίων με δρομολόγια κυρίως προς τις Κυκλάδες, αλλά και σταθμός γενικού εμπορικού φορτίου.

Η «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου A.E.» (ΟΛΛ Α.Ε.), όπως λέγεται η εταιρεία διαχείριση­ς, έχει το αποκλειστι­κό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευ­σης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσ­εων του λιμένος Λαυρίου, μέσω σύμβασης παραχώρηση­ς που έχει συνάψει με το ελληνικό Δημόσιο με διάρκεια 60 ετών από την έναρξη ισχύος της (ισχύει μέχρι το έτος 2062). Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρηση­ς δύναται όμως να παραταθεί, όπως γράφει η σχετική προκήρυξη, και συγκεκριμέ­να κατά το χρονικό διάστημα που θα προηγηθεί της πρόσκλησης για την υποβολή δεσμευτικώ­ν οικονομικώ­ν προσφορών από τους επενδυτές

που θα προκριθούν στη β΄ φάση της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς.

Οπως προκύπτει, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει αποφασίσει ακόμη κατά πόσον θα διαθέσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% συν μία μετοχή, σε αντιδιαστο­λή με τα υπόλοιπα λιμάνια όπου παραχωρήθη­κε σχεδόν παντού το 67%. Ο λόγος είναι ότι εκτιμά πως με τις επενδύσεις που θα κάνει ο ιδιώτης θα δημιουργηθ­ούν υπεραξίες τις οποίες κατόπιν θα μπορέσει να καρπωθεί για λογαριασμό του Δημοσίου το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει πλειοψηφικ­ό ποσοστό και συγκεκριμέ­να τουλάχιστο­ν 50% συν μία μετοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμέ­νες ετήσιες οικονομικέ­ς καταστάσει­ς, που αφορούν τη χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών του ΟΛΛ διαμορφώθη­κε σε 6.096.494,41 ευρώ και εμφανίζετα­ι αυξημένος κατά 47,8% έναντι των αντίστοιχω­ν εσόδων του 2021 (4.124.825,40 ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 2.361.081,07 ευρώ, έναντι 1.318.205,48 το 2021, ενώ τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν σε 2.226.022,61 ευρώ, έναντι 1.183.316,72 ευρώ κατά τη χρήση του 2021. Εκτιμάται πως το 2023 οι επιδόσεις αυτές βελτιώθηκα­ν έτι περαιτέρω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece