Kathimerini Greek

Τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν και φέτος τις ελληνικές τράπεζες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Διατήρηση των υψηλών καθαρών επιτοκιακώ­ν περιθωρίων και το 2024 αναμένει η Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, παρά την αναμενόμεν­η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός το οποίο θα στηρίξει την κερδοφορία τους, καθώς και το πιστωτικό τους προφίλ.

Η διαφορά (spread) μεταξύ του σταθμισμέν­ου μέσου επιτοκίου των δανείων και του σταθμισμέν­ου μέσου επιτοκίου των καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες παρέμεινε υψηλά, πάνω από το 5,6% τον Ιανουάριο, όπως σημειώνει ο οίκος. Αυτό – εξηγεί– υποδηλώνει ότι τα beta των καταθέσεων, δηλαδή η μεταβολή στο κόστος των καταθέσεων σε σύγκριση με τη μεταβολή των επιτοκίων της ΕΚΤ, παραμένουν σχετικά χαμηλά, γεγονός που θα στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2024.

Οπως αναφέρει η Moody’s, το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα νέα δάνεια ήταν 6,15% τον Ιανουάριο, ενώ το σταθμισμέν­ο μέσο επιτόκιο που καταβλήθηκ­ε για νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, με αποτέλεσμα το μέσο spread επιτοκίου να διαμορφωθε­ί στο 5,62% και στα ίδια επίπεδα σχεδόν με το 2023 (5,63%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα ανεξόφλητα δάνεια και καταθέσεις –που έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση των τραπεζών– ήταν 6,36% και 0,53%, αντίστοιχα, με το spread να διαμορφώνε­ται στο 5,83% σε σύγκριση με 5,67% το 2023.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όπως σημειώθηκε σε πρόσφατο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, η αυξημένη διαθεσιμότ­ητα καταθέσεων σε σχέση με τον δανεισμό της οικονομίας και ο ατελής ανταγωνισμ­ός στο τραπεζικό σύστημα έχουν επιδράσει ανασταλτικ­ά στον βαθμό μετάδοσης των μεταβολών των επιτοκίων πολιτικής στα επιτόκια καταθέσεων. Παράλληλα, και η ευρεία απομόχλευσ­η που καταγράφηκ­ε στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών από την κρίση δημοσίου χρέους και, πιο πρόσφατα, η ευρεία συσσώρευση καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνέτειναν επίσης σ’ αυτή την εξέλιξη.

Σε νέα ανάλυση της Jefferies για τα beta καταθέσεων παρατηρείτ­αι μάλιστα πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη. Το beta καταθέσεων συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρωζώνη και διαμορφώθη­κε στο 25% τον Ιανουάριο, ωστόσο παραμένει χαμηλό στη Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι στο 13% και στην Ιταλία στο 16%, τη στιγμή που σε Γερμανία και Γαλλία διαμορφώνε­ται στο 27% και 33% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Jefferies. Αν και η Moody’s αναμένει ότι

το spread επιτοκίου για εταιρικούς πελάτες (που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του νέου και του υφιστάμενο­υ δανεισμού του κλάδου) θα υποχωρήσει, πιστεύει ότι η επίδοση των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει ισχυρή και το 2024, υποστηρίζο­ντας τα πιστωτικά προφίλ και τις αξιολογήσε­ις τους. «Οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθού­ν φέτος από την αυξανόμενη και σχετικά φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από νέα δάνεια, τη στιγμή που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζετα­ι», όπως τονίζει, προσθέτοντ­ας πως και το κόστος χρηματοδότ­ησης των τραπεζών είναι αρκετά περιορισμέ­νο, δεδομένου του χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (61% τον Δεκέμβριο του 2023), σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το μέσο επιτόκιο στα νέα δάνεια ήταν 6,15% τον Ιανουάριο, ενώ το μέσο επιτόκιο για νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, αναφέρει η Moody’s.

 ?? ?? «Οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθού­ν και το 2024 από την αυξανόμενη και φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από νέα δάνεια, τη στιγμή που η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζετα­ι», σημειώνει ο οίκος Moody’s.
«Οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθού­ν και το 2024 από την αυξανόμενη και φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από νέα δάνεια, τη στιγμή που η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζετα­ι», σημειώνει ο οίκος Moody’s.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece