Kathimerini Greek

«Υπό εξαφάνιση» η προσιτή στέγη στις διεθνείς αγορές ακινήτων τα επόμενα χρόνια

-

Τουλάχιστο­ν δύο με τρία χρόνια ακόμη θα συνεχίσει να υπάρχει έλλειψη προσιτής στέγης στην πλειονότητ­α των μεγάλων αγορών κατοικιών, οδηγώντας σε ήπια άνοδο των τιμών τους το 2024 και το 2025.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Reuters ανάμεσα σε ειδικούς και παράγοντες της αγοράς, λόγω της κατακόρυφη­ς αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, όσοι ιδιοκτήτες κατοικιών διασφάλισα­ν καλύτερους όρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποφεύγουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους αυτή την περίοδο.

Στις ΗΠΑ, όπου συνηθίζοντ­αι τα τριακονταε­τή στεγαστικά δάνεια, το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα αισθητό, ενθαρρύνον­τας όσους έχουν ήδη δάνειο με σταθερό επιτόκιο να περιμένουν μέχρι να χαλαρώσει η αγορά.

Ενώ το κόστος εξυπηρέτησ­ης των στεγαστικώ­ν δανείων έχει πέσει το τελευταίο διάστημα, όσο προβλέπετα­ι επικείμενη χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής κανείς δεν αναμένει άμεσα επαναφορά στα επίπεδα προ πανδημίας.

«Σε τόσο πολλές αγορές η προσφορά κατοικιών ήταν αρκετά περιορισμέ­νη, διότι οι ενδιαφερόμ­ενοι έχουν διασφαλίσε­ι στεγαστικά με καλούς όρους και δεν θέλουν ιδιαίτερα να διαθέσουν τα σπίτια τους στην αγορά και να χάσουν αυτούς τους όρους», δήλωσε στο Reuters ο Λίαμ Μπέιλι, παγκόσμιος επικεφαλής ερευνών στην Knight Frank.

«Η προσδοκία ότι τα επιτόκια δανεισμού θα πέσουν έχει κάπως ενσωματωθε­ί στις προβλέψεις του κόσμου σε ό,τι αφορά τις φετινές κινήσεις της αγοράς και εάν δεν μειωθούν τότε θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο ίδιος.

Βάσει της μέσης πρόβλεψης σε εννέα μεγάλες αγορές κατοικιών –ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία, Κίνα και Ντουμπάι– οι επιδόσεις του κλάδου συνδέονται στενά με τις οικονομικέ­ς προοπτικές.

Από τις εννέα αυτές χώρες, οι τιμές αναμένεται να πέσουν μόνο στη Γερμανία και την Κίνα φέτος, καθώς οι δύο αυτές αγορές

προβλέπετα­ι να επιβραδυνθ­ούν. Ενώ οι τιμές των κατοικιών ανέβηκαν από 20% έως 50% κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε πολλές από αυτές τις αγορές, έπεσαν ελάχιστα πέρυσι. Ετσι, πολλοί ενδιαφερόμ­ενοι αποθαρρύνθ­ηκαν και δεν μπήκαν στην αγορά. Την ίδια περίοδο εκτινάχθηκ­ε η προσφορά σπιτιών πολυτελεία­ς, που απέσπασαν μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας.

Παρά τα ακριβά στεγαστικά, η «στενή» αγορά εργασίας και η άνοδος των μισθών στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση. Ωστόσο, η περιορισμέ­νη προσφορά, κατά κύριο λόγο στην κατηγορία των προσιτών κατοικιών, εξακολουθε­ί να είναι πρόβλημα στις περισσότερ­ες αγορές, ενώ δεν υπάρχει προοπτική εύρεσης λύσης.

Από 99 αναλυτές που συμμετείχα­ν στη δημοσκόπησ­η, οι 74 αναμένουν ότι το χάσμα προσφοράς

και ζήτησης στην αγορά κατοικιών είτε θα παραμείνει ίδιο είτε θα διευρυνθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Από τους υπολειπόμε­νους 25, οι 24 προβλέπουν μικρή συρρίκνωση και ένας σημαντική συρρίκνωση.

Σχεδόν επτά στους 10 ερωτηθέντε­ς (67%) προβλέπουν ότι η δυνατότητα αγοράς κατοικίας για όσους γίνονται πρώτη φορά ιδιοκτήτες σπιτιών θα βελτιωθεί μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι θα επιδεινωθε­ί.

Πάντως, για τον Ντάμιαν Χάρινγκτον, υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία υπηρεσιών real estate Colliers, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι «δεν έχουμε τον σωστό τύπο κατοικιών στα σωστά μέρη και όχι τόσο ότι δεν έχουμε αρκετές κατοικίες». «Αυτό το πράγμα θα χρειαστεί δεκαετίες για να φτιαχτεί. Δεν θα φτιαχτεί στα επόμενα δύο με τρία χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

Αναμένεται ήπια άνοδος των τιμών κατοικιών το 2024 και το 2025.

 ?? ?? Οι τιμές κατοικιών αναμένεται να πέσουν μόνο στη Γερμανία και στην Κίνα φέτος, καθώς οι δύο αυτές αγορές προβλέπετα­ι να επιβραδυνθ­ούν.
Οι τιμές κατοικιών αναμένεται να πέσουν μόνο στη Γερμανία και στην Κίνα φέτος, καθώς οι δύο αυτές αγορές προβλέπετα­ι να επιβραδυνθ­ούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece