Kathimerini Greek

Τα ακίνητα η αγαπημένη επένδυση του mr Nvidia

-

Ο Tζένσεν Χουάνγκ, ο ισχυρός άνδρας της Nvidia και ένας από τους πλουσιότερ­ους ανθρώπους στον κόσμο σήμερα, ενσαρκώνει κατά κάποιον τρόπο το περίφημο «αμερικανικ­ό όνειρο». Γεννήθηκε στην αρχαία πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊνάν, και όταν ήταν μόλις εννέα ετών οι γονείς του τον έστειλαν στις ΗΠΑ για να ζήσει με έναν θείο του στην Τακόμα της Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια έζησε μερικά από τα πιο σημαντικά του χρόνια στο Oneida Baptist Institute στο Κεντάκι, ένα θρησκευτικ­ό σχολείο που ο θείος του λανθασμένα θεώρησε πως ήταν ιδιωτικό. Τα καλοκαίρια καθάριζε τουαλέτες και μερικές φορές έτρωγε μήλα από ένα δέντρο έξω από το παράθυρο του κοιτώνα του, όπως θυμόταν αργότερα. Λίγα χρόνια μετά οι γονείς του ενώθηκαν τελικά με τον ίδιο και τον αδερφό του στις ΗΠΑ και η οικογένεια εγκαταστάθ­ηκε έξω από το Πόρτλαντ του Ορεγκον, όπου ο Χουάνγκ πήγε γυμνάσιο, άρχισε να παίζει τένις και εργάστηκε για λίγο στο ταχυφαγείο Denny's, πλένοντας πιάτα. Απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγ­ου μηχανικού από το Πανεπιστήμ­ιο του Ορεγκον και στη συνέχεια μεταπτυχια­κό στον ίδιο τομέα από το Στάνφορντ, η χρονιά-ορόσημο ωστόσο στη ζωή του παραμένει το 1993. Τότε, μαζί με δύο συναδέλφου­ς σχεδιαστές μικροτσίπ, τους Κρις Μαλατσόφσκ­ι και Κέρτις Πρίεμ, ίδρυσαν τη Nvidia, σε ένα παράρτημα των Denny's, αυτή τη φορά στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια­ς.

Ο Χουάνγκ ήταν τότε 30 ετών και μαζί με τους φίλους και συνοδοιπόρ­ους του είχαν από κοινού μόλις 40.000 δολάρια

στην τράπεζα, αλλά και την απόλυτη επίγνωση για το τι θα ακολουθούσ­ε στον κλάδο της τεχνολογία­ς. «Πιστεύαμε ότι αυτό το μοντέλο υπολογιστώ­ν θα έλυνε προβλήματα που βασικά δεν μπορούσαν να λύσουν οι υπολογιστέ­ς γενικής χρήσης», είχε πει στο Fortune το 2017. «Παρατηρήσα­με επίσης ότι τα βιντεοπαιχ­νίδια ήταν ταυτόχρονα ένα από τα πιο απαιτητικά υπολογιστι­κά προβλήματα και θα είχαν απίστευτα υψηλό όγκο

πωλήσεων. Αυτές οι δύο συνθήκες δεν συμβαίνουν συχνά. Τα βιντεοπαιχ­νίδια μάς απογείωσαν και μας βοήθησαν να φτάσουμε σε μεγάλες αγορές χρηματοδοτ­ώντας τεράστια έρευνα και ανάπτυξη για την επίλυση μαζικών υπολογιστι­κών προβλημάτω­ν».

Σήμερα, ο 61χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού κατασκευής ημιαγωγών είναι ο 21ος πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg και έχει αποκτήσει υπερπολυτε­λή ακίνητα, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Χαβάη. Η χρηματιστη­ριακή αποτίμηση της Nvidia αυξήθηκε πρόσφατα πάνω από 1,9 τρισ. δολάρια, μετά τα κέρδη άνω του 15% στην τιμή της μετοχής της. Ως αποτέλεσμα, η καθαρή περιουσία εκτοξεύτηκ­ε κατά σχεδόν 9 δισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 69 δισ., σύμφωνα με το Forbes. Ο ίδιος ζει κυρίως κοντά στα κεντρικά γραφεία της Nvidia στη Σάντα Κλάρα και από το τέλος της δεκαετίας του '80 έχει ξοδέψει περίπου 55 εκατ. δολάρια σε ακίνητα, μια από τις αγαπημένες του πλέον επενδύσεις. Στο πρώτο έτος των σπουδών του συνάντησε τη μελλοντική του σύζυγο Λόρι Μιλς, συνεργάτη του στο εργαστήριο. Μετά την αποφοίτησή τους εργάστηκαν και οι δύο ως σχεδιαστές μικροτσίπ, εκείνη όμως κέρδιζε περισσότερ­α, όπως είχε παραδεχθεί προτού αφήσει την αγορά εργασίας για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά τους.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, οι σπουδές και η χρονιά-ορόσημο για τον CEO του κολοσσού κατασκευής ημιαγωγών.

 ?? ?? Σήμερα ο Tζένσεν Χουάνγκ είναι ο 21ος πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg, και έχει αποκτήσει υπερπολυτε­λή ακίνητα, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Χαβάη.
Σήμερα ο Tζένσεν Χουάνγκ είναι ο 21ος πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg, και έχει αποκτήσει υπερπολυτε­λή ακίνητα, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Χαβάη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece