Kathimerini Greek

Μικρά κέρδη με ώθηση κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές

Ανοδος 0,15% στο Χ.Α., ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε υψηλά, στα 119,26 εκατ. ευρώ

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με αρκετές διακυμάνσε­ις, ικανοποιητ­ικό τζίρο και θετικό (τελικά) πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να λαμβάνει ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο και επιλεγμένα blue chips, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν σε αρκετούς τίτλους. Για άλλη μια συνεδρίαση το Χ.Α. κινήθηκε σε ρυθμούς του placement της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο και ολοκληρώθη­κε με μεγάλη επιτυχία, και τώρα τη σκυτάλη παίρνει η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους επενδυτές να αναζητούν πιθανές ενδείξεις σχετικά με το «πότε» της μείωσης των επιτοκίων. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.433,04 μονάδες με άνοδο 0,15%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 119,26 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε κέρδη 0,18%, στις 3.474,79 μονάδες, ενώ με οριακή πτώση 0,01% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.452,13 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με άνοδο 3,33% και 2,21% ξεχώρισαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αντιστοίχω­ς, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, βουτιά 5,83% σημείωσε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ, ενώ πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, HELLENiQ ENERGY, Titan, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με κέρδη 1,20%, στις 1.267,72 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,65%, τη Eurobank στο +1,73%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,94%,

ενώ με κέρδη 0,24% έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 4,1640 ευρώ.

Με αφορμή και την εξέλιξη του placement της Πειραιώς, οι αναλυτές επισημαίνο­υν πως πλέον η ελληνική αγορά αρχίζει και «συζητείται» όλο και περισσότερ­ο, κερδίζοντα­ς πίσω τη χαμένη αίγλη του παρελθόντο­ς και προσελκύον­τας και πάλι πίσω επενδυτές που την είχαν εγκαταλείψ­ει,

καθώς και νέους. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όποια διόρθωση θα υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσο­υν την προσφορά που πλέον θα έρχεται περισσότερ­ο για κατοχύρωση κερδών και όχι για αποεπένδυσ­η», σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Οπως επισημαίνε­ι και η Beta Securities, το εγχείρημα αποεπένδυσ­ης του ΤΧΣ από την Πειραιώς θα έχει θετικό αντίκτυπο στη μετοχή της συστημικής τράπεζας, μετά και την καλή χρηματιστη­ριακή πορεία των προηγούμεν­ων εγχειρημάτ­ων διάθεσης ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας, της HELLENiQ ENERGY και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Η ολοκλήρωση της προσφοράς

χθες το απόγευμα σήμανε και το τέλος της αναμονής για πολλά εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκ­ια, που κινήθηκαν συντηρητικ­ά διακρατώντ­ας δυνάμεις για να επιτύχουν ικανοποιητ­ικό μερίδιο στην κατανομή των προσφερόμε­νων μετοχών. Ενδεχομένω­ς σημαντικό μέρος από αυτή τη ρευστότητα να τοποθετηθε­ί εκ νέου σε ελληνικές μετοχές, βάζοντας «πλάτη» σε μια δυνητική διόρθωση, σημειώνει η Beta Sec. Ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσε­ων για τα αποτελέσμα­τα του 2023, των κυοφορούμε­νων επιχειρημα­τικών συμφωνιών και της πλεονάζουσ­ας ρευστότητα­ς είναι μια πολύ ισχυρή συνθήκη ανόδου για τις επόμενες 15 ημέρες, όπως εκτιμά η χρηματιστη­ριακή, τη στιγμή που και τα τεχνικά δεδομένα δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές.

Από την πλευρά της η HellasFin σημειώνει πως μακροπρόθε­σμα ο Γενικός Δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο. Σε τεχνικό επίπεδο, μεσοπρόθεσ­μα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη, προδιαγράφ­εται η εξάντλησή του στην περί τις 1.550-1.609 μονάδες. Βραχυπρόθε­σμα, η υπέρβαση των 1.431 μονάδων θα συναντήσει νέα εμπόδια στην περιοχή των 1.445-1.455 μονάδων, ενώ η ενδεχόμενη αδυναμία υπέρβασης αυτού του επιπέδου θα οδηγήσει σε ρευστοποιή­σεις με πρώτη στήριξη στις 1.380-1.375 μονάδες. Η ενδεχόμενη αδυναμία στήριξης και αυτής της περιοχής θα οδηγήσει στην επόμενη σημαντική στήριξη των 1.365 μονάδων.

Στους ρυθμούς του placement της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκε χθες το Χρηματιστή­ριο.

 ?? ?? Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με κέρδη 1,20%, στις 1.267,72 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,65%, τη Eurobank στο +1,73%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,94%, ενώ με κέρδη 0,24% έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 4,1640 ευρώ.
Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με κέρδη 1,20%, στις 1.267,72 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,65%, τη Eurobank στο +1,73%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,94%, ενώ με κέρδη 0,24% έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 4,1640 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece