Kathimerini Greek

Σε επίπεδα-ρεκόρ η τιμή του χρυσού και του bitcoin

Οι επενδυτές κυνηγούν το γρήγορο κέρδος, λένε οι αναλυτές

-

Ενα εκ πρώτης όψεως παράδοξο καταγράφετ­αι τελευταία στις αγορές, με τους επενδυτές να παρουσιάζο­υν μεγάλη προθυμία για ανάληψη ρίσκου αλλά την ίδια στιγμή να οδηγούν στα ύψη αφενός μεν τον χρυσό, ο οποίος ανέκαθεν εθεωρείτο ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους αστάθειας, και αφετέρου το bitcoin, το οποίο εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζεται από πολλούς ως ιδιαίτερα ριψοκίνδυν­ο περιουσιακ­ό στοιχείο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο δείκτες φτάνουν ταυτόχρονα σε επίπεδο ρεκόρ. Και όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν τις κινήσεις του καθενός είναι διαφορετικ­οί. Ο χρυσός λειτουργεί ως μέσο αποθήκευση­ς αξίας σε περιόδους κρίσεων, ενώ ο ρόλος του bitcoin πέραν της κερδοσκοπί­ας αμφισβητεί­ται έντονα από τους παράγοντες του παραδοσιακ­ού χρηματοοικ­ονομικού κλάδου.

Από την αρχή του έτους, το bitcoin καταγράφει κέρδη τουλάχιστο­ν 50%, εν μέρει χάρη στην έγκριση του πρώτου διαπραγματ­εύσιμου αμοιβαίου (ETF) από την αμερικανικ­ή επιτροπή κεφαλαιαγο­ράς, το οποίο οδήγησε σε νέες εισροές. Και οι επενδυτές τοποθετούν, έτσι, συνεχώς κεφάλαια στα διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία των μεγάλων αμερικανικ­ών επενδυτικώ­ν. Το ETF της BlackRock έχει συγκεντρώσ­ει ήδη 10 δισ. δολ. και είναι η πρώτη φορά που ένα ETF φτάνει σε αυτό το ύψος τόσο γρήγορα, μόλις στις 11 Ιανουαρίου. Και το ETF της Fidelity έχει τίτλους αξίας 6 δισ. δολ και είναι ήδη το τρίτο μεγαλύτερο της εν λόγω επενδυτική­ς. Τα funds αυτά δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράζουν τους ψηφιακούς τίτλους χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθού­ν σε κάποιο χρηματιστή­ριο κρυπτογραφ­ημένων αξιών.

Σε ό,τι αφορά, αντιθέτως, την άνοδο του χρυσού είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αμυντικής τοποθέτηση­ς των επενδυτών, οι οποίοι ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση των παγκόσμιων γεωπολιτικ­ών εντάσεων ή για «φούσκα» στις διεθνείς αγορές. Εχοντας σημειώσει άνοδο 5% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσε­ις, ο χρυσός βρίσκεται πλέον κοντά στα 1.136 δολ. η ουγγιά έχοντας πλησιάσει νωρίτερα και

Από την αρχή του έτους το ψηφιακό νόμισμα καταγράφει κέρδη 50% – Ανοδο 5% σημειώνει ο χρυσός στις τελευταίες πέντε συνεδριάσε­ις.

στα 1.142 δολ η ουγγιά. Ο Κρις Γουέστον, επικεφαλής ερευνών της αυστραλιαν­ής χρηματιστη­ριακής Pepperston­e Group, θεωρεί πως μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές κυνηγούν το γρήγορο κέρδος και έτσι τοποθετούν κεφάλαιά τους όπου υπάρχει δυναμική. «Ο χρυσός διαπραγματ­εύεται σε μεγάλο βαθμό εντός μιας ημέρας, ο όγκος των συναλλαγών είναι

τεράστιος – πολλοί πελάτες με πήραν τηλέφωνο ρωτώντας τι συμβαίνει», δήλωσε ο ίδιος στο Bloomberg. Οι επενδυτές που κυνηγούν το γρήγορο χρήμα «αγοράζουν όταν οι αξίες κινούνται ανοδικά και αυτό είναι που βλέπουμε και στο bitcoin», σχολίασε. Πάντως, και το bitcoin και ο χρυσός έχουν ευνοηθεί από τις προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής στις ΗΠΑ και αλλού. Οι αγορές swaps δείχνουν 62% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου δανεισμού από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Το bitcoin εκτινάχθηκ­ε σε επίπεδο ρεκόρ την Τρίτη, αγγίζοντας τα 69.191,95 δολάρια προτού υποχωρήσει στα 66.500 δολάρια την Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμεν­ο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2021, όταν εφαρμόζοντ­αν νέα υγειονομικ­ά μέτρα

ανά τον κόσμο για την πανδημία.

Ο χρυσός άγγιξε τα 2.141,79 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντα­ς το ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσε­ις, ο χρυσός έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 5%.

«Η ιστορία των κρυπτονομι­σμάτων μπορεί να συνδυαστεί με αυτό που συμβαίνει στα χρηματιστή­ρια και γενικότερα με την ανάληψη ρίσκου», τόνισε στο Bloomberg ο Κάιλ Ρόντα, υψηλόβαθμο­ς αναλυτής αγοράς στην πλατφόρμα διαπραγμάτ­ευσης τίτλων Capital.Com. «Βλέπουμε να επανέρχετα­ι μια παράλογη συμπεριφορ­ά ανάληψης ρίσκου – το οποίο εναρμονίζε­ται με αυτό που συμβαίνει σε ορισμένους τομείς των χρηματιστη­ρίων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 ?? ?? Το bitcoin άγγιξε την Τρίτη τα 69.191,95 δολάρια προτού υποχωρήσει στα 66.500 δολάρια, την Τετάρτη. Ο χρυσός έφτασε τα 2.141,79 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντα­ς το ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου.
Το bitcoin άγγιξε την Τρίτη τα 69.191,95 δολάρια προτού υποχωρήσει στα 66.500 δολάρια, την Τετάρτη. Ο χρυσός έφτασε τα 2.141,79 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντα­ς το ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece