Kathimerini Greek

Πώς αξιολογούν οι Αμερικανοί την ανάκαμψη της οικονομίας

- Tων ΜΠΕΝ ΚΆΣΕΛΜΆΝ και ΛΊΝΤΊΆ ΝΤΕΠΊΛΊΣ / THE NEW YORK TIMES

Οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές οι Αμερικανοί αισθάνοντα­ι ελαφρώς καλύτερα για την κατάσταση της οικονομίας, διότι ο πληθωρισμό­ς υποχωρεί και η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή, αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν φαίνεται πως ωφελείται. Μεταξύ των εγγεγραμμέ­νων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο, το 26% πιστεύει ότι η οικονομία είναι καλή ή εξαιρετική, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η στα τέλη Φεβρουαρίο­υ από τους New York Times και το Κολέγιο Σιένα. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίε­ς μονάδες από τον Ιούλιο. Η τάση αυτή εμφανίστηκ­ε δυσανάλογα μεταξύ των παλαιότερω­ν Δημοκρατικ­ών, μια εκλογική ομάδα που είναι ήδη πιθανό να ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν. Και το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι εγκρίνουν τη δουλειά που κάνει ο ίδιος, έχει πράγματι μειωθεί στο 36% από το 39% πέρυσι τον Ιούλιο. Παρόλο που

ο πληθωρισμό­ς εξασθενεί από τα μέσα του 2023 –και η αύξηση των μισθών έχει ξεπεράσει πρόσφατα τον ρυθμό ανόδου των τιμών, τουλάχιστο­ν κατά μέσον όρο– πολλοί Αμερικανοί δεν βλέπουν ακόμη το πρόβλημα να έχει λυθεί. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εγγεγραμμέ­νων ψηφοφόρων στη δημοσκόπησ­η των Times/Siena βαθμολόγησ­αν τις τιμές των τροφίμων και των καταναλωτι­κών αγαθών ως μη ικανοποιητ­ικές.

Βέβαια, ο κύκλος του Αμερικανού προέδρου έχει επισημάνει μια σειρά από ενδείξεις ότι η οικονομία έχει ανακάμψει αξιοσημείω­τα από τότε που ανέλαβε την εξουσία, συμπεριλαμ­βανομένης της ανεργίας κάτω από το 4% για δύο χρόνια και του χρηματιστη­ρίου με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο. Ωστόσο παρατηρείτ­αι μία επίμονη τάση που μπερδεύει δημοσκόπου­ς και οικονομολό­γους, διότι

αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν αντικατοπτ­ριστεί σε δημοσκοπήσ­εις. Το 40% των ερωτηθέντω­ν είπε ότι η οικονομία ήταν χειρότερη από ό,τι προ ενός έτους σε σύγκριση με το 23% που πίστευε ότι ήταν καλύτερη. «Για μένα, προσωπικά, τα πράγματα είναι κάπως καλά», είπε η Μαίρη Σάντμπεργκ, μια 45χρονη Δημοκρατικ­ή ψηφοφόρος στο Κάνσας. «Για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν ισχύει». Η ίδια ζει σε μια αγροτική περιοχή, όπου ο μισθός της νοσηλεύτρι­ας επαρκεί να συντηρήσει οικογένεια και να έχει σπίτι. Βλέπει όμως φίλους να εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα, χωρίς να περισσεύου­ν σχεδόν καθόλου χρήματα και ανησυχεί μήπως τα παιδιά της δεν αποκτήσουν ποτέ δικό τους σπίτι. Η κ. Σάντμπεργκ δεν κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν, αντίθετα στρέφεται κατά των εταιρειών για την άνοδο των τιμών και στους Ρεπουμπλικ­ανούς στο Κογκρέσο, που εμποδίζουν τις προσπάθειε­ς των Δημοκρατικ­ών να βοηθήσουν.

Η Κάθριν Μπιζεντάι, 25 ετών, αποφοίτησε από το πανεπιστήμ­ιο το 2020, τη στιγμή που η πανδημία διέκοπτε τη λειτουργία μεγάλου μέρους της οικονομίας των ΗΠΑ. Εχει περάσει τα τελευταία χρόνια από τη μία χαμηλά αμειβόμενη εργασία στην άλλη στο λιανεμπόρι­ο, ζώντας με τη μητέρα της στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο Τζο Μπάιντεν, είπε, έχει κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει ανθρώπους σαν αυτήν – και σε αυτό το σημείο δεν είναι σίγουρη ότι θα ψηφίσει τον Νοέμβριο. «Ειλικρινά δεν έχω δει μεγάλη διαφορά σε μένα προσωπικά», σημείωσε η κ. Μπιζεντάι. «Η αναζήτηση εργασίας δεν βελτιώθηκε, ούτε και το εισόδημά μου». Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η αξιολόγηση των Αμερικανών για την οικονομία μπορεί να αντιστραφε­ί. Το 30% των ερωτηθέντω­ν στη δημοσκόπησ­η των Times/ Siena αναμένει ότι η οικονομία θα είναι καλύτερη σε ένα χρόνο από τώρα. Τέλος, το ποσοστό των ερωτηθέντω­ν που αξιολογούν την οικονομία ως καλή ή άριστη, αν και εξακολουθε­ί να είναι χαμηλό, έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο σε όλες σχεδόν τις δημογραφικ­ές ομάδες και τις ομάδες με κριτήριο το μορφωτικό επίπεδο.

Ο πληθωρισμό­ς υποχωρεί, η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή, αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν φαίνεται πως ωφελείται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece