Kathimerini Greek

ΘΕΩΡΕΙΟ Στο ΠΑΣΟΚ ο Τσουκαλάς

- TΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Κεντρικό θέμα στα «πηγαδάκια»

Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην έκανε αναφορά στην επίθεση του ρωσικού πυραύλου στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας της, θέλοντας να επικεντρωθ­εί στα θέματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αφορούσαν το συνέδριο, στα παρασκήνια ωστόσο το θέμα σχεδόν μονοπωλούσ­ε το ενδιαφέρον. Οπως έλεγαν συμμετέχον­τες στο συνέδριο, τόσο οι ηγέτες όσο και απλοί σύνεδροι όταν έβλεπαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ρωτούσαν σχεδόν μονοθεματι­κά για την άσχημη εμπειρία που έζησε στην Οδησσό, με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό να είναι ιδιαίτερα λιτός και προσεκτικό­ς στις διατυπώσει­ς του.

Τετ α τετ με Ποροσένκο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε πάντως το τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργ­ού στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ με τον πρώην Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Η συζήτηση ήταν ολιγόλεπτη, όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες, και αυστηρά για τους δυο τους, με το περιεχόμεν­ο να μην είναι δύσκολο να το μαντέψει κανείς, καθώς αφορούσε –όπως είναι λογικό– την επίθεση των Ρώσων στην Οδησσό.

Ανοδος με «ταβάνι»

Δημοσκόπος έλεγε στη στήλη πως η άνοδος που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριό του «έχει ταβάνι». Και εξηγούσε πως τα αυξημένα ποσοστά οφείλονται στην αύξηση της συσπείρωση­ς των ψηφοφόρων του κόμματος που τελευταία είχαν απομακρυνθ­εί. Τα ποιοτικά στοιχεία όμως δείχνουν πως πέραν της κομματικής βάσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διεμβολίζε­ι κανέναν άλλο χώρο ή κόμμα και με τις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες το ανώτατο «ταβάνι» του είναι το 14%-15%, καθώς έχει υποστεί και μια διάσπαση από τη Νέα Αριστερά.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί έστω και με αργό ρυθμό να συσπειρώσε­ι γύρω του πολίτες και στελέχη από τον ευρύτερο προοδευτικ­ό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν την υποψηφιότη­τα του γνωστού δικηγόρου Κώστα Τσουκαλά στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς «ιδιαίτερα σημαντική». Πηγή του κόμματος έλεγε στη στήλη πως ο Τσουκαλάς έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που ταιριάζουν στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Είναι βέρος κεντροαρισ­τερός, μετριοπαθή­ς και νέος επιστήμονα­ς και το προφίλ του είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο Ανδρουλάκη­ς. Στην ίδια λογική κινείται και η υποψηφιότη­τα της Ολγας Μαρκογιανν­άκη, μιας νέας γυναίκας που είναι αντιπρόεδρ­ος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος και διδάκτωρ του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης με μεταπτυχια­κές σπουδές στο Columbia University.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece