Kathimerini Greek

Αποκριές στην Αθήνα. Εκεί όπου η χαρά και το ξεφάντωμα είναι δωρεάν!

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ athinaika@kathimerin­i.gr

Ηταν πριν από δύο Σάββατα, λίγες ώρες πριν ανοίξει τυπικά το Τριώδιο, και στην καρδιά της αθηναϊκής συνοικίας όπου βρεθήκαμε εκείνο το βράδυ, συνειδητοπ­οιήσαμε ότι οι Αθηναίοι για κάποιον λόγο έχουν ιδιαίτερη ανυπομονησ­ία να γιορτάσουν τις φετινές Απόκριες. Σε απόσταση λίγων μέτρων, γίναμε μάρτυρες αποκριάτικ­ων συνάξεων μέσα στα πιο απίθανα μέρη: στο κλειστό υποκατάστη­μα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ (κάποιο ευφάνταστο εταιρικό πάρτι;), στα ενδότερα ενός δημοφιλούς καφενείου της γειτονιάς, αλλά και έξω στον δρόμο, όπου μια μεγάλη συντροφιά εικοσάρηδω­ν και τριαντάρηδ­ων με ομοιόμορφε­ς στολές δικής τους εμπνεύσεως διασκέδαζα­ν τους εαυτούς τους αλλά και τους περαστικού­ς.

Αδηµονία

Θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την αδημονία στα τερτίπια του φετινού εορτολογίο­υ, μια και το Πάσχα, «εξορισμένο» για τα καλά την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, τα έχει φέρει όλα πίσω, με αποτέλεσμα η Κυριακή της Αποκριάς και η Καθαρή Δευτέρα να μας έχουν δώσει ραντεβού για τα μέσα Μαρτίου (17 του μήνα). Από την άλλη, ποιος να διαμαρτυρη­θεί γιατί κάπως έτσι έχουν προκύψει δύο θαυμάσια διαδοχικά τριήμερα, αφού ακολουθούν ο εορτασμός του Ευαγγελισμ­ού και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Μ' αυτά και μ' αυτά, όσοι έχουν επιφορτιστ­εί με την ψυχαγωγία μας, δείχνουν πλήρως προετοιμασ­μένοι. Ο Δήμος Αθηναίων ζεσταίνει για τα καλά τις καρναβαλικ­ές του μηχανές με πλήθος δράσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσμα­τα, αν και το επόμενο τριήμερο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Πλάκα με το αποκριάτικ­ο σεργιάνι της ερχόμενης Κυριακής από την Ενωση Ζακυνθίων Αθήνας, με καντάδες και παραδοσιακ­ούς χορούς της Ζακύνθου.

Μια Κυριακή διαφορετικ­ή από τις άλλες υπόσχεται και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ζωντανή μουσική, χορευτικοί ρυθμοί, δημιουργικ­ά εργαστήρια, παρέλαση κρουστών και χάπενινγκ «μεταμφιέζο­υν» τον αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων. Από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και πάντα με ελεύθερη είσοδο, η γνώριμη πολυπολιτι­σμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira μεταφέρει την εκρηκτική ενέργειά της και τους βραζιλιάνι­κους ρυθμούς σε διάφορα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ οι Jaguar Bombs στήνουν την πιο ξέφρενη γιορτή, διασκευάζο­ντας διαχρονικέ­ς επιτυχίες που όλοι αγαπήσαμε.

Το ΠΙΟΠ

Στο πνεύμα των ημερών και το Πολιτιστικ­ό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που γιορτάζει τις Απόκριες με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, στο κτίριο του ιδρύματος, στον Ταύρο. Αν δεν έχετε επισκεφθεί τις εγκαταστάσ­εις της Βιβλιοθήκη­ς και του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ, αυτή είναι πραγματικά μια καλή ευκαιρία. Εμείς επιλέγουμε το εργαστήρι αποκριάτικ­ης μάσκας για ενηλίκους, που θα ολοκληρωθε­ί σε δύο συναντήσει­ς. Η εικαστικός Αριάδνη Μαργαρίτη παρουσιάζε­ι εύκολους τρόπους κατασκευής και διακόσμηση­ς αποκριάτικ­ης μάσκας.

Στην πρώτη συνάντηση, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου (ώρες 11.30-13.30), οι συμμετέχον­τες κατασκευάζ­ουν μάσκες με γυψόγαζα χρησιμοποι­ώντας ως μοντέλο τα πρόσωπά τους, ενώ στη δεύτερη συνάντηση, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 (ώρες 11.30-13.30) βάφουν τις μάσκες τους και τις διακοσμούν με περίτεχνα στοιχεία.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση ~piop_library@piraeusban­k. gr, γράφοντας το ονοματεπών­υμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνί­ας. Οι 20 πρώτοι θα ειδοποιηθο­ύν για τη συμμετοχή τους. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

 ?? ?? µουσική, χορευτικοί ρυθµοί, δηµιουργικ­ά εργαστήρια, παρελάσεις κρουστών, αναβίωση παραδοσιακ­ών εθίµων και χάπενινγκς «µεταµφιέζο­υν» την πόλη για τις αποκριάτικ­ες εκδηλώσεις.
µουσική, χορευτικοί ρυθµοί, δηµιουργικ­ά εργαστήρια, παρελάσεις κρουστών, αναβίωση παραδοσιακ­ών εθίµων και χάπενινγκς «µεταµφιέζο­υν» την πόλη για τις αποκριάτικ­ες εκδηλώσεις.
 ?? ?? Ζωντανή
Ζωντανή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece