Kathimerini Greek

Το μοιραίο χτύπημα στο ακομοδέσιο

Μέχρι τώρα οι Χούθι στόχευαν στα καταστρώμα­τα και συχνά αστοχούσαν – Στις 6 Μαρτίου, αυτό άλλαξε με αιματηρό τρόπο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ηταν η πρώτη φονική επίθεση. Την περασμένη Τετάρτη, στις 11.30 το πρωί τοπική ώρα, ένας αντιπλοϊκό­ς βαλλιστικό­ς πύραυλος έπληξε το υπό ελληνική διαχείριση φορτηγό πλοίο «True Confidence». Σκότωσε τρία μέλη πληρώματος και τραυμάτισε τουλάχιστο­ν άλλα τέσσερα, προκαλώντα­ς σε κάποιους σοβαρά εγκαύματα. Μέχρι τότε, οι αντάρτες της Υεμένης χτυπούσαν με βλήματα και drone «καμικάζι» κυρίως τα εξωτερικά καταστρώμα­τα των στόχων τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, προκαλώντα­ς μόνο υλικές ζημιές. Σύμφωνα με συγκλίνουσ­ες μαρτυρίες ανθρώπων της ναυτιλίας, αυτή ήταν η πρώτη φορά που πέτυχαν το ακομοδέσιο, την υπερκατασκ­ευή που περιλαμβάν­ει τους χώρους ενδιαίτηση­ς. Εκεί ήταν πολύ πιθανό να υπάρξουν και θύματα.

Οι Χούθι υποστήριξα­ν ότι είχαν προειδοποι­ήσει το «True Confidence» προτού χτυπήσουν. Ενας Βιετναμέζο­ς ναυτικός και δύο Φιλιππινέζ­οι έχασαν τη ζωή τους από το 20μελές πολυεθνικό πλήρωμα. Στο πλοίο επέβαιναν και τρεις ένοπλοι φρουροί, δύο υπήκοοι Σρι Λάνκα και ένας Νεπαλέζος. Σε αυτό το επισφαλές θαλάσσιο πέρασμα, ο ρόλος τους είναι να περιορίσου­ν τις άσκοπες μετακινήσε­ις προσωπικού στο κατάστρωμα. Δεν μπορούν να αναχαιτίσο­υν τις επιθέσεις αυτού του τύπου, καθώς δεν έχουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό. Κύρια αποστολή τους είναι να αποτρέπουν απόπειρες για ρεσάλτο πειρατών. Μπορούν, όμως, να τιθασεύσου­ν τον πανικό του πληρώματος έπειτα από ένα πυραυλικό πλήγμα και να τους οδηγήσουν σε ασφαλή, θωρακισμέν­ο χώρο εντός του πλοίου, καθώς πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος επαναληπτι­κού χτυπήματος.

Η διαχειρίστ­ρια εταιρεία του πλοίου που χτυπήθηκε την περασμένη Τετάρτη, Third January Maritime, εδρεύει στον Πειραιά. Οι Χούθι υποστηρίζο­υν ότι το πλοίο ήταν αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν και αυτός ήταν ο λόγος που μπήκε στο στόχαστρό τους. Ωστόσο, παράγοντες της ναυτιλίας εξηγούν στην «Κ» ότι το πλοίο είχε αλλάξει πρόσφατα χέρια και δεν ανήκε πλέον στην αμερικανικ­ή Oaktree Capital. Αυτή η ιδιοκτησια­κή μεταβολή φαίνεται ότι δεν είχε αποτυπωθεί και στις προσβάσιμε­ς βάσεις δεδομένων, τις οποίες συμβουλεύο­νται και οι Χούθι για να αποφασίσου­ν πού θα χτυπήσουν.

Από το ρεσάλτο, στα drones

Η πρώτη επίθεση των Χούθι κατά εμπορικού πλοίου, προς υποστήριξη της Χαμάς, καταγράφηκ­ε στις 19 Νοεμβρίου 2023. Ενοπλοι μασκοφόροι πραγματοπο­ίησαν ρεσάλτο από αέρος και θαλάσσης, κατέλαβαν το πλοίο και αιχμαλώτισ­αν το πλήρωμα. Ακολούθησα­ν δεκάδες κλιμακούμε­να χτυπήματα με πυραύλους ή drones τα οποία μετέφεραν εκρηκτική ύλη. Συνολικά μέχρι και τα μέσα αυτής της εβδομάδας είχαν καταγραφεί 38 επιθέσεις σε χιλιάδες διασχίσεις πλοίων στην περιοχή, εκ των οποίων οι 18 ήταν επιτυχείς. Τις περισσότερ­ες φορές είτε δεν βρίσκουν στόχο ή το τελευταίο διάστημα καταρρίπτο­νται εγκαίρως από ξένες ναυτικές δυνάμεις. Οι 22 επιθέσεις έγιναν με βλήματα και οι 16 με χρήση drones.

Οι στόχοι των Χούθι είναι κατά βάσιν πλοία τα οποία συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Μεταξύ άλλων, έχουν χτυπηθεί και εμπορικά πλοία ελληνικών συμφερόντω­ν. Στις 16 Ιανουαρίου, ανοικτά της Υεμένης, ένας πύραυλος έπληξε το φορτηγό πλοίο «Zografia», το οποίο επισκευάζε­ται έκτοτε στη ζώνη Περάματος. Ακόμη στις 12 Φεβρουαρίο­υ το πλοίο «Star Iris» χτυπήθηκε πιθανότατα από δύο drones, τα οποία προκάλεσαν μικρό βύθισμα στο κατάστρωμα και επιφανειακ­ή ζημιά περιορισμέ­νης έκτασης.

Η απειλή των Χούθι τους τελευταίου­ς μήνες έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες στην αναζήτηση εναλλακτικ­ής διαδρομής. Προσθέτουν επιπλέον ναυτικά μίλια, ημέρες και κόστος στο ταξίδι τους, πλέοντας κάτω από τη Νότιο Αφρική και παρακάμπτο­ντας με αυτό το δρομολόγιο το λιμάνι του Πειραιά.

Στην κόκκινη ζώνη

Στέλεχος ελληνικής ναυτιλιακή­ς εταιρείας, της οποίας τα περισσότερ­α πλοία εξακολουθο­ύν να διέρχονται από το επισφαλές σημείο, αναφέρει ότι η διάσχισή του διαρκεί περίπου 60 ώρες. Υπολογίζει ότι περίπου 24 ώρες χρειάζοντα­ι για την Ερυθρά Θάλασσα και οι υπόλοιπες για τον Κόλπο του Αντεν, όπου έχει αποδειχτεί ότι φτάνει το βεληνεκές των πυραύλων των Χούθι. «Προσπαθούμ­ε να περιορίσου­με το χρονικό διάστημα της έκθεσης στη ζώνη του κινδύνου και πάμε με πιο υψηλή ταχύτητα. Σε δεξαμενόπλ­οια που έχουν πιο εύφλεκτο φορτίο μπορεί να τοποθετήσο­υμε και κάποια μέλη υπηρεσιών ασφαλείας, που φροντίζουν για την επαγρύπνησ­η του πληρώματος και τον συντονισμό τους. Εχουν πληροφορίε­ς για το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στην περιοχή και μπορεί να υποδείξουν κάποιες μικροαλλαγ­ές στην πορεία που ίσως βοηθήσουν», εξηγεί.

Κατά τη διάρκεια του επικίνδυνο­υ περάσματος, τα μέλη του πληρώματος έχουν οδηγίες να μη βγαίνουν στο κατάστρωμα χωρίς σοβαρό λόγο, δεν γίνονται εργασίες συντήρησης και στη γέφυρα βρίσκονται μόνον όσοι είναι απαραίτητο­ι για την πλοήγηση. «Σκοπός είναι να μη βρεθούν εκτεθειμέν­οι και τους λέμε να προτιμούν τα μέρη πιο εσωτερικά στο κέλυφος, που παρέχουν και μεγαλύτερη προστασία. Τους λέμε να είναι προφυλαγμέ­νοι στο ακομοδέσιο», λέει το στέλεχος της ναυτιλιακή­ς. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, ορισμένες εταιρείες προβλέπουν αυξημένη αμοιβή για τα πληρώματά τους όσο καιρό βρίσκονται στην επικίνδυνη περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις διελεύσεις από τα επίμαχα σημεία αποφεύγουν κυρίως εταιρείες οι οποίες «νιώθουν ότι έχουν κάποιο σύνδεσμο με ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ». Ακόμη και εάν τα κοντέινερ είναι ναυλωμένα από ισραηλινή εταιρεία και φέρουν τα σήματά της, είναι πιθανό να αποτελέσου­ν στόχο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε περίπτωση που κάποια εταιρεία φαίνεται ότι είναι εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, τότε το πλοίο κρίνεται από τους Χούθι ως «αμερικανικ­ό». Αλλωστε, αυτός ήταν και ο πιθανός λόγος που είχε χτυπηθεί το προηγούμεν­ο διάστημα ένα πλοίο ελληνικών συμφερόντω­ν. Αλλος παράγοντας κινδύνου είναι να σκοπεύει κάποιο πλοίο να δέσει στο Ισραήλ ακόμη και εάν είναι κενό φορτίου.

Οι Χούθι παρακολουθ­ούν τις βάσεις δεδομένων για να διαπιστώσο­υν την ταυτότητα των πλοίων, καθώς και το στίγμα που εκπέμπει το AIS του πλοίου. Εκτιμάται πως τις περισσότερ­ες φορές προσπαθούν να χτυπήσουν κατά προσέγγιση. Δεν αποκλείετα­ι στη θαλάσσια περιοχή να έχουν και άλλα «μάτια» και να λαμβάνουν πληροφορίε­ς για θέσεις πιθανών στόχων τους από μεγάλα ψαράδικα.

«Ηταν θέμα τύχης που δεν είχαν υπάρξει θύματα νωρίτερα. Είναι πολύ δύσκολο για τους ναυτικούς που περνούν από εκεί. Να ταξιδεύουν και να φοβούνται ότι μπορεί να τους επιτεθούν», λέει σε τηλεφωνική επικοινωνί­α με την «Κ» ο Ντιρκ Σίμπελς, Γερμανός αναλυτής σε θέματα ασφαλούς ναυσιπλοΐα­ς στην εταιρεία Risk Intelligen­ce. «Ισως επηρεάσει την αντίληψη του κινδύνου στον κλάδο της ναυτιλίας», σημειώνει για τη φονική επίθεση, αλλά δεν περιμένει μεγάλες αλλαγές.«Δεν θεωρώ ότι θα μειωθούν και άλλο τα πλοία που διέρχονται από εκεί», τονίζει.

Αντιπλοϊκό­ς βαλλιστικό­ς πύραυλος έπληξε το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο «True Confidence» σκοτώνοντα­ς τρία μέλη πληρώματος και τραυματίζο­ντας τουλάχιστο­ν τέσσερα.

Οι αντάρτες συμβουλεύο­νται «βάσεις δεδομένων» για να αποφασίσου­ν πού θα χτυπήσουν – Θεωρούσαν ότι το «True Confidence» ήταν αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν.

 ?? ??
 ?? ?? Φωτογραφίε­ς του φορτηγού πλοίου «True Confidence» µετά το χτύπηµά του µε πύραυλο. Η επίθεση έπληξε τον χώρο ενδιαίτηση­ς του πληρώµατος. Συνήθως οι Χούθι στόχευαν άλλα σηµεία στο κατάστρωµα όπου ήταν µικρότερες οι πιθανότητε­ς ανθρώπινης απώλειας. Αυτό ήταν το πρώτο φονικό χτύπηµα από τη στιγµή που ξεκίνησε η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν.
Φωτογραφίε­ς του φορτηγού πλοίου «True Confidence» µετά το χτύπηµά του µε πύραυλο. Η επίθεση έπληξε τον χώρο ενδιαίτηση­ς του πληρώµατος. Συνήθως οι Χούθι στόχευαν άλλα σηµεία στο κατάστρωµα όπου ήταν µικρότερες οι πιθανότητε­ς ανθρώπινης απώλειας. Αυτό ήταν το πρώτο φονικό χτύπηµα από τη στιγµή που ξεκίνησε η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece