Kathimerini Greek

Τα πλήγματα ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας δεν τους πτόησαν

-

Οι Χούθι είναι πολιτική και στρατιωτικ­ή οργάνωση που εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα του πολιτικού Ισλάμ και δρα στην Υεμένη από τη δεκαετία του 1990. Το 2014 ξέσπασε στη χώρα βίαιος εμφύλιος στον οποίο οι Χούθι, με τη σιωπηλή υποστήριξη του Ιράν, πολέμησαν εναντίον μιας συμμαχίας υποστηρικτ­ών της επίσημης κυβέρνησης, με επικεφαλής τη γειτονική Σαουδική Αραβία. Ο ΟΗΕ είχε περιγράψει τον πόλεμο της Υεμένης ως «τη χειρότερη ανθρωπιστι­κή κρίση στην ιστορία», ενώ η χώρα κατατάσσετ­αι πλέον στις δέκα πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.

Αν και ο πόλεμος συνεχίζετα­ι μέχρι σήμερα, οι Χούθι έχουν αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος (περίπου το ένα τέταρτο) της χώρας, συμπεριλαμ­βανομένης της πρωτεύουσα­ς Σαναά και περιοχών στα βόρεια σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. Εχουν γίνει αρκετές απόπειρες διαπραγμάτ­ευσης ανακωχής με την επίσημη κυβέρνηση που εδρεύει στο λιμάνι του Αντεν στο νότιο άκρο της χώρας. Χωρίς ποτέ να το έχει παραδεχθεί ανοιχτά, είναι κοινό μυστικό πως το Ιράν έχει πολλές φορές στο παρελθόν ενισχύσει τους Χούθι με πυραύλους, drones και πολλά άλλα οπλικά συστήματα.

Γνωστοί και ως Ανσάρ Αλλάχ (υποστηρικτ­ές του Θεού), οι Χούθι είναι σιίτες, ανήκουν δηλαδή στον δεύτερο πιο διαδεδομέν­ο κλάδο του Ισλάμ. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται ένα και το αυτό με το Ιράν καθώς έχουν τις δικές τους γεωπολιτικ­ές και οικονομικέ­ς επιδιώξεις. Η ιδιαίτερη θέση τους στον παγκόσμιο χάρτη τούς έχει δώσει αυτή τη στιγμή μία δύναμη δυσανάλογα μεγαλύτερη του οπλισμού τους: το πιο νευραλγικό θαλάσσιο πέρασμα στον πλανήτη, αφού από την Ερυθρά Θάλασσα περνούν καθημερινά χιλιάδες εμπορικά πλοία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα τάνκερ που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα έχουν μειωθεί κατά 30% από την αρχή των επιθέσεων.

Αδελφοποιη­μένοι με τη Χαμάς, οι Χούθι ανακοίνωσα­ν τον Οκτώβριο πως ξεκινούν επιθέσεις εναντίον πλοίων που εξυπηρετού­ν δυτικά συμφέροντα ως ένδειξη αλληλεγγύη­ς στον παλαιστινι­ακό λαό αλλά και ως μοχλό πίεσης προς το Τελ Αβίβ να τερματίσει τον πόλεμο. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσο­υμε σε όλους ότι οι επιχειρήσε­ις μας γίνονται για υποστήριξη των Παλαιστινί­ων της Γάζας. Δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί θεατές της πολιορκίας», είχε δηλώσει ο βασικός διαπραγματ­ευτής και εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μοχάμεντ Αμπντουλσα­λάμ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παρά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν εις βάρος τους τον προηγούμεν­ο μήνα οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, οι Χούθι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να χτυπάνε πλοία που σχετίζοντα­ι έστω και έμμεσα με το Ισραήλ έως ότου ο ισραηλινός στρατός να αποχωρήσει από τη Γάζα. Οι Χούθι μαζί με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, συγκροτούν τον «άξονα αντίστασης» του Ιράν, μιας συμμαχίας περιφερεια­κών πολιτοφυλα­κών κατά του Ισραήλ και της Δύσης.

Οι αντάρτες Χούθι είναι πολιτική και στρατιωτικ­ή οργάνωση στην ευρισκόμεν­η σε σκληρό εμφύλιο πόλεμο Υεμένη, μία από τις δέκα πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Μαζί με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, συγκροτούν τον «άξονα αντίστασης» του Ιράν, μιας συμμαχίας περιφερεια­κών πολιτοφυλα­κών κατά του Ισραήλ και της Δύσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece