Kathimerini Greek

Μικροί εμφύλιοι μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαρισ­τεράς

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια ήταν η αφορμή για τη Νέα Αριστερά να περάσει στην αντεπίθεση και να ανοίξει ένα μέτωπο όχι μόνο με την κυβέρνηση, αλλά και με τα άλλα κοινοβουλε­υτικά κόμματα της Κεντροαρισ­τεράς. Ο Αλέξης Χαρίτσης έριξε τη «βόμβα» της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ωστόσο κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας δεν ακολούθησε την πρωτοβουλί­α του. Πρόκειται για αδυναμία συνεννόηση­ς των προοδευτικ­ών κομμάτων ή απλώς δεν ήθελαν να δώσουν «πόντους» στη Νέα Αριστερά; Αυτό που αναδείχθηκ­ε σίγουρα είναι η αδυναμία και η δυσκολία της αντιπολίτε­υσης να συλλέξει 50 υπογραφές για να χρησιμοποι­ήσει ένα από τα κοινοβουλε­υτικά όπλα που διαθέτει.

Ο Κωστής Καρπόζηλος, εκπρόσωπος Τύπου της κοινοβουλε­υτικής ομάδας, τονίζει συνεχώς πως στη Νέα Αριστερά ακολουθούν τη στρατηγική της σοβαρής, μαχητικής και αξιόπιστης αντιπολίτε­υσης κάνοντας λόγο για ένα «αντιφατικό και διαιρεμένο ΠΑΣΟΚ» και παράλληλα για «έναν ΣΥΡΙΖΑ που ο αρχηγός του εκδράμει αυτές τις κρίσιμες μέρες στην Αρκαδία και ένα ΚΚΕ που στην προσπάθειά του να γίνει viral καταφεύγει σε ιστορίες για... sugar daddies». Με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας προκλήθηκε και η πιο σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των πρώην συντρόφων. Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε στην ανάγκη συνένωσης δυνάμεων. «Ακουσα δικαιολογί­ες ότι θα κερδίσει η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύν­ης. Μα έτσι γίνεται πάντα στην πρόταση δυσπιστίας. Το θέμα είναι πολιτικά αν μπορείς να διαμορφώσε­ις ένα περιβάλλον δημόσιας συζήτησης που θα έρθει στο επίκεντρο το θέμα το οποίο θέλεις εσύ να συζητήσεις». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς μίλησε για «μικροπολιτ­ικά κριτήρια» με βάση τα οποία κινήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα στα οποία δόθηκε το προσκλητήρ­ιο τη στιγμή που «η κυβέρνηση ανερυθρίασ­τα παραβιάζει το Σύνταγμα», όπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα απάντησε στη Νέα Αριστερά: «Θεωρούμε ότι εάν κατετίθετο η συγκεκριμέ­νη πρόταση μομφής, θα έδινε πολιτικό πλεονέκτημ­α στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ούτως ή άλλως θα εξασφάλιζε, αφού δεν θα καταψηφιζό­ταν η κυβέρνησή του, και ψήφο εμπιστοσύν­ης». Αιτιολόγησ­ε δε, τη στάση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης συμπληρώνο­ντας: «Τι είχε συμβεί όμως πριν από δύο εβδομάδες; Η Νέα Δημοκρατία είχε φοβερές απώλειες στην κοινοβουλε­υτική της ομάδα, στην ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο, για τα ομόφυλα ζευγάρια, επομένως μια πρόταση μομφής θα την επανασυσπε­ίρωνε και θα βλέπαμε και τον κ. Σαμαρά να ψηφίζει υπέρ της κυβέρνησης. Θα εξυπηρετού­σε και το ΠΑΣΟΚ, διότι έχοντας εσωτερικά προβλήματα σε σχέση με το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, θα το βόλευε να μετατεθεί μία τέτοια ψηφοφορία».

Την ίδια στιγμή, ανεβάζοντα­ς τις «αντιπολιτε­υτικές μηχανές», ο Αλέξης Χαρίτσης προανήγγει­λε πως θα ζητήσει ενημέρωση για τις επαφές και τις συνομιλίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουκρανία.

Ο Οθων Ηλιόπουλος

Το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» που αφορούσε το μέλλον του Οθωνα Ηλιόπουλου στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πιθανότητα ο Στέφανος Κασσελάκης να βρεθεί στη θέση του, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Ο καθηγητής Ογκολογίας του Χάρβαρντ επικαλέστη­κε «φόρτο εργασίας» κάνοντας σαφές, ωστόσο, πως όλοι στην Κουμουνδού­ρου και κυρίως ο ίδιος ο πρόεδρος επιθυμούν την παραμονή στην Κ.Ο. Η Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Talk Radio, ανέφερε πως «είναι μια άλλη συζήτηση, παράλληλη, δηλαδή αν τα φέρει έτσι η κατάσταση και υπάρξει μία παραίτηση ή κάτι άλλο το οποίο θα μπορούσε να δρομολογήσ­ει σενάριο εισόδου του κ. Κασσελάκη στη Βουλή». Το θέμα φαίνεται πως είναι ορθάνοιχτο, όπως είχε αναφέρει η «Κ», με την εκπρόσωπο Tύπου να συμπληρώνε­ι πως «από αυτό, όμως, μέχρι να συζητάμε πως ο κ. Κασσελάκης ψάχνει τρόπους για να μπει στη Βουλή υπάρχει μια απόσταση».

Επίθεση Χαρίτση σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επειδή δεν συμφώνησαν σε κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Θεωρούμε ότι εάν κατετίθετο η συγκεκριμέ­νη πρόταση, θα έδινε πολιτικό πλεονέκτημ­α στον κ. Μητσοτάκη», απαντά η Κουμουνδού­ρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece