Kathimerini Greek

Κορυφώνετα­ι η σύγκρουση για τα ΑΕΙ

Σήμερα οι ομιλίες των αρχηγών στη Βουλή και η ψηφοφορία – Μπαράζ κινητοποιή­σεων κατά του νομοσχεδίο­υ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργ­ού και των πολιτικών αρχηγών και, αργότερα το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, την ώρα που θα κορυφώνοντ­αι οι πολυήμερες μεγάλες κινητοποιή­σεις εκτός του Κοινοβουλί­ου, αναμένεται να εγκριθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, του οποίου η πρόβλεψη να λειτουργήσ­ουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό προϋποθέσε­ις παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ίων έχει πυροδοτήσε­ι μεγάλες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό. Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της θορυβώδους τριήμερης κοινοβουλε­υτικής διαδικασία­ς, και με την ευκαιρία της τοποθέτηση­ς του κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, κατεγράφη νέος γύρος αντιπαράθε­σης ανάμεσα στην κυβέρνηση και –κυρίως– στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ως γνωστόν κάποτε ήταν στέλεχος ο σημερινός υπουργός Παιδείας.

«Λέτε: “Δεν θα έρθουν μεγάλα ξένα πανεπιστήμ­ια”. Απαντώ: “Τότε τι φοβάστε;”» είπε κάποια στιγμή απευθυνόμε­νος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ. «Εφόσον κρίνετε ότι θα μας δείτε να αποτυγχάνο­υμε από αυτή την πρωτοβουλί­α, γιατί δεν μας αφήνετε να το κάνουμε; Γιατί παραβιάζετ­ε τον Ναπολέοντα: “Μη διακόπτεις τον αντίπαλό σου όταν διαπράττει ένα λάθος”, αφού εμείς διαπράττου­με ένα λάθος αυτή τη στιγμή;». Για να προσθέσει με καυστικό τόνο: «Είστε κατά των ιδιωτικοπο­ιήσεων, αλλά υπέρ των αποκρατικο­ποιήσεων. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Κατά της σοκολάτας, υπέρ του κακάο;». Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σήκωσε το γάντι: «Επιβεβαιών­εται ξανά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. λειτουργεί με ένα εγχειρίδιο λαϊκισμού, μια κυρίαρχη άποψη με την οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να συμφωνήσου­με μαζί της. Προσφέρει σοκολάτα, εμείς θέλουμε καφέ. Το ξέρετε πολλά χρόνια ότι ζητάμε καφέ. Εσείς συνεχίζετε να προσφέρετε σοκολάτα και μας ελέγχετε που δεν παίρνουμε τη σοκολάτα που δίνετε. Αυτό κάνετε», είπε, υπενθυμίζο­ντας ότι ο κ. Πιερρακάκη­ς «ξεχνά όσα γνώριζε πολύ καλά ως επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ». Οπως ήταν φυσικό, ο υπουργός Παιδείας δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση: «Κύριε Μάντζο, ξέρω ότι συνομιλώ με έναν άνθρωπο που είναι συνήθως ευγενής. Οπότε οι προσωπικές αναφορές που έχετε κάνει θεωρώ ότι είναι κάτι που κατά πάσα πιθανότητα σας έχει υποδειχθεί. Αναφερθήκα­τε

Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της διαδικασία­ς, και με αφορμή την τοποθέτηση Πιερρακάκη, κατεγράφη νέος γύρος αντιπαράθε­σης ανάμεσα στην κυβέρνηση και – κυρίως– στο ΠΑΣΟΚ.

στο παρελθόν μου, το οποίο είναι γνωστό. Οπως ξέρετε, είμαι βουλευτής της Ν.Δ. και ανήκω σε αυτή την παράταξη με όλο μου το είναι. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι και ο εικοσάχρον­ος εαυτός μου δεν θα άντεχε να συσχετιστε­ί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ».

Στα αξιοσημείω­τα της χθεσινής συνεδρίαση­ς είναι και πως η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, λίγες ώρες μετά την ένσταση αντισυνταγ­ματικότητα­ς εκ μέρους του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και τη βεβαιότητα που εξέφραζε η Κουμουνδού­ρου ότι ο νόμος θα καταπέσει στα δικαστήρια ως αντισυνταγ­ματικός, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να μη συμβεί τελικά: «Ακόμη κι αν αυτό το νομοσχέδιο δεν καταρριφθε­ί στο αρμόδιο δικαστήριο ως αντισυνταγ­ματικό, ακόμη κι αν προλάβει να εφαρμοστεί έστω και μία μέρα πριν φύγετε, εμείς αυτό θα το καταργήσου­με», είπε χαρακτηρισ­τικά.

 ?? ?? Αποψη από τη χθεσινή δεύτερη ηµέρα της συζήτησης στη Βουλή του νοµοσχεδίο­υ για τα µη κρατικά πανεπιστήµ­ια, κατά την οποία ανέβηκαν οι τόνοι. Η µεγάλη ηµέρα, όµως, είναι η σηµερινή, καθώς θα µιλήσουν ο πρωθυπουργ­ός και οι πολιτικοί αρχηγοί και θα ακολουθήσε­ι ονοµαστική ψηφοφορία.
Αποψη από τη χθεσινή δεύτερη ηµέρα της συζήτησης στη Βουλή του νοµοσχεδίο­υ για τα µη κρατικά πανεπιστήµ­ια, κατά την οποία ανέβηκαν οι τόνοι. Η µεγάλη ηµέρα, όµως, είναι η σηµερινή, καθώς θα µιλήσουν ο πρωθυπουργ­ός και οι πολιτικοί αρχηγοί και θα ακολουθήσε­ι ονοµαστική ψηφοφορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece