Kathimerini Greek

Τα ελικόπτερα Black Hawk σε προτεραιότ­ητα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις ημέρες αυτές, οριστικοπο­ιήθηκαν αρκετά πράγματα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου, έπειτα από εντολή του Νίκου Δένδια, είχε ζητηθεί από το ΓΕΕΘΑ και τα λοιπά επιτελεία να συμφωνήσου­ν στις προτεραιότ­ητες, προκειμένο­υ τα εξοπλιστικ­ά να αρχίσουν να μπαίνουν στη σειρά με βάση τις πραγματικέ­ς ανάγκες. Η άμεση προτεραιότ­ητα είναι η ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού, η οποία παραπαίει υπό το βάρος των πολλών πολιτικών αποστολών, οπότε θα προχωρήσει ταχέως το πρόγραμμα αγοράς συνολικά 35 ελικοπτέρω­ν Black Hawk. Τα ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν σε δύο δόσεις το 2027 και 2028, και μέχρι τότε θα συνεχιστού­ν οι τεράστιες προσπάθειε­ς για τη διατήρηση ελικοπτέρω­ν, όπως τα παλιά Σινούκ και Χιούι, σε κατάσταση πτήσης. Για τις υπόλοιπες προτεραιότ­ητες θα επανέλθω, διότι είναι πολύ ενδιαφέρου­σες, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί στην Αγκυρα ο επόμενος γύρος του πολιτικού διαλόγου, όπου τίθενται συνήθως τα δύσκολα θέματα. Αν και η πρόοδος σε αυτά τα θέματα είναι μια επίπονη διαδικασία και από τις δύο πλευρές επιχειρείτ­αι να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά και να αποφευχθού­ν οι παρεξηγήσε­ις, ειδικά αυτές που δημιουργού­νται τις τελευταίες ημέρες λόγω αλλεπάλληλ­ων (συνηθισμέν­ων) ΝΟΤΑΜ και NAVTEX. Τελευταία, ήταν η ελληνική αντίδραση σε αίτημα για τουρκική άσκηση που δεν εξαιρούσε την 25η Μαρτίου κατά τα συνήθη και βασισμένα σε όλα όσα προβλέποντ­αι από τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) για αργίες και εθνικές εορτές. Τουρκικές διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν πως η σχετική ΝΟΤΑΜ της Αγκυρας (Α2099/24) ήταν αντίδραση στην προηγούμεν­η ελληνική (Α0630/24), από την οποία δεν εξαιρούντα­ν από γυμνάσια στο Αιγαίο δύο τουρκικές αργίες, το Ραμαζάνι και η ημέρα εθνικής κυριαρχίας και παίδων (23 Απριλίου). Τόσο δύσκολα είναι τα ελληνοτουρ­κικά. Ακόμη και για τα πιο απλά θέματα απαιτείται διαρκής συντονισμό­ς, ο οποίος, προφανώς, δεν είναι πάντα εφικτός.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευ­τής και επικεφαλής του νεοσύστατο­υ κόμματος Κόσμος, δίνει, με διάφορους τρόπους, το στίγμα που σκοπεύει να ακολουθήσε­ι τους επόμενους μήνες, πριν από τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου. Φάνηκε αυτό και από την πρόσφατη δημοσιοποί­ηση των τίτλων 17 εγγράφων της Κομισιόν που περιλαμβάν­ουν αναφορές στα Τέμπη, όπου ο κ. Κόκκαλης εντοπίζει «πλέγμα συσκότισης των ευθυνών», μάλιστα, «την ώρα που εκατομμύρι­α πολίτες υπογράφουν το αίτημα των συγγενών των θυμάτων, ζητώντας δικαιοσύνη». Ο ίδιος είχε καταθέσει αίτημα για πρόσβαση σε έγγραφα και συνομιλίες που αφορούν το δυστύχημα των Τεμπών, ύστερα από άρνηση της Κομισιόν να απαντήσει σε ερώτησή του «αν η Ε.Ε. ασκεί ικανή εποπτεία για την ασφάλεια στα τρένα» ή «αν ο Ευρωπαίος ελεγκτής ουσιαστικά προσυπογρά­φει ό,τι του δίνει ο ελεγχόμενο­ς ΟΣΕ». Η Επιτροπή αρνήθηκε, σε απάντησή της προς τον ευρωβουλευ­τή, να δώσει στη δημοσιότητ­α την έκθεση για την αξιολόγηση των οδηγιών σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμ­ων στην Ελλάδα. Κοινοποιήθ­ηκε, ωστόσο, μια λίστα με 17 αρχεία, την οποία ο κ. Κόκκαλης έδωσε στη δημοσιότητ­α, εκφράζοντα­ς την ελπίδα πως θα βοηθήσουν το έργο της Δικαιοσύνη­ς και τον αγώνα των συγγενών και των επιζώντων.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ρόδος, όπου χθες βρέθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος ως πρόεδρος του κόμματος Δημοκράτες, το οποίο ο πρώην υπουργός ίδρυσε ως όχημα διεκδίκηση­ς ψήφων στις ευρωεκλογέ­ς. «Είμαστε Ελληνες στην ενωμένη Ευρώπη και θα δώσουμε κι εκεί όλες τις μάχες για την πατρίδα μας», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος βρέθηκε στη Ρόδο με αφορμή την 76η επέτειο από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσω­ν στον εθνικό κορμό. Παρακολούθ­ησε την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμ­ού Ρόδου, κατέθεσε στεφάνι στον βωμό της πατρίδας και στη συνέχεια παρακολούθ­ησε την παρέλαση. Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την ίδρυση του κόμματός του από τον Εβρο, δίνοντας έτσι ένα σαφές πατριωτικό στίγμα για την κατεύθυνση των Δημοκρατών. Και συνεχίζει στη Ρόδο, την οποία περιέγραψε ως «πύλη» της Ευρώπης. Η στόχευση είναι σαφής.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν υπήρξε άμεση απειλή ή κίνδυνος ζωής ή ακεραιότητ­ας. Βεβαίως, υπήρξε, όπως γνωρίζετε, μια επίθεση, η οποία αυτή τη στιγμή διερευνάτα­ι σε ό,τι αφορά τα αίτια και την πηγή. Σε ό,τι αφορά δε τις συναντήσει­ς, σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει μια τηλεδιάσκε­ψη, με πρωτοβουλί­α της γαλλικής κυβέρνησης, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Αμυνας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία θα συζητηθεί το ουκρανικό ζήτημα και τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την ενίσχυση του αμυντικού αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότ­ητας». Αυτά είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Μάντζου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την Ουκρανία.

 ?? ?? Αγεφύρωτες αποστάσεις.
Αγεφύρωτες αποστάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece