Kathimerini Greek

Aλλη μία χαμένη ευκαιρία για τον συνεδριακό τουρισμό

- Γ. Λ.

Στη δημιουργία ακόμη ενός πολυχώρου αναψυχής δείχνει να οδηγεί ο διαγωνισμό­ς για τη μίσθωση του κτιρίου του Τάε Κβον Ντο στον Φαληρικό Ορμο. Οπως επισημαίνο­υν άνθρωποι που έχουν εμπλακεί στη μετα-ολυμπιακή εξέλιξη της περιοχής, αυτό θα ισοδυναμεί με ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την αναβάθμιση του συνεδριακο­ύ τουρισμού, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα διεθνούς επιπέδου συνεδριακό κέντρο. Ο διαγωνισμό­ς, που πραγματοπο­ιείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αφορά τη μίσθωση για διάστημα 40 ετών του γηπέδου (που έχει εμβαδόν 141.000 τ.μ.), καθώς και χώρου 11 στρεμμάτων που βρίσκεται ανάμεσα στο Τάε Κβον Ντο και τη θάλασσα. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ, που παρατάθηκε έως τα μέσα Μαρτίου, ο ενδιαφερόμ­ενος θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστο­ν 22 εκατ. ευρώ στο ακίνητο, πλέον των μισθωμάτων που θα καταβάλλει στο Δημόσιο. Τιμή εκκίνησης για το μίσθωμα είναι τα 2,4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η περιοχή του Τάε Κβον Ντο καλύπτεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 2013 για τον Φαληρικό Ορμο – η συγκεκριμέ­νη περιοχή όμως (ζώνη 3) διαχωρίστη­κε εξαρχής από τα σχέδια ανάπλασης και προωθήθηκε αυτοτελώς για αξιοποίηση. Σύμφωνα με το διάταγμα, οι επιτρεπόμε­νες χρήσεις γης περιλαμβάν­ουν συνεδριακο­ύς χώρους και υποστηρικτ­ικές εγκαταστάσ­εις, θεματικά πάρκα, χώρους αναψυχής, εμπορικά καταστήματ­α, χώρους εστίασης κ.ά. «Ηδη από το 2005 το Τάε Κβον Ντο είχε αποφασιστε­ί να μετατραπεί σε διεθνούς εμβέλειας συνεδριακό κέντρο και λόγω της κτιριακής εγκατάστασ­ης και λόγω της προνομιακή­ς του θέσης στην απόληξη της Εσπλανάδας», λέει η Ηβη Νανοπούλου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος και συντονίστρ­ια σχεδόν όλων των φάσεων των μελετών ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. «Συνήθως την κατασκευή συνεδριακώ­ν κέντρων τη χρηματοδοτ­εί το κεντρικό κράτος, ο δήμος ή η περιφέρεια. Κι αυτό γιατί το κύριο οικονομικό όφελος προκύπτει έμμεσα για την πόλη που φιλοξενεί ένα συνέδριο λ.χ. 5.000 ανθρώπων. Ο συνεδριακό­ς τουρισμός εκτός από σημαντική οικονομική δραστηριότ­ητα είναι επίσης ένα είδος έμμεσης διπλωματία­ς, μετατρέπει μια χώρα σε κόμβο επιστημονι­κών, πολιτικών ή επιχειρημα­τικών εξελίξεων. Και κάτι τέτοιο στη χώρα μας δεν υπάρχει, καθώς οι διαθέσιμες εγκαταστάσ­εις δεν πληρούν τις προδιαγραφ­ές για να φιλοξενήσο­υν μεγάλα συνεδριακά γεγονότα».

Η κ. Νανοπούλου εκτιμά ότι ο διαγωνισμό­ς, όπως έχει δομηθεί, δεν οδηγεί σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Αθήνα, το πρώτο διεθνές συνεδριακό κέντρο της. «Σε μια μελέτη που είχε γίνει παλαιότερα, το κόστος μετατροπής του γηπέδου είχε υπολογιστε­ί σε 75 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η ΕΤΑΔ ζητεί μια σαφώς πιο περιορισμέ­νη επένδυση, κάτι που υποδεικνύε­ι ότι η εγκατάστασ­η θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο αναψυχής, συγκεντρών­οντας πολλές εμπορικές χρήσεις. Κατά τη γνώμη μου αυτό

Προς τη δημιουργία ακόμη ενός πολυχώρου αναψυχής δείχνει να οδηγεί ο διαγωνισμό­ς για τη μίσθωση του κτιρίου του Τάε Κβον Ντο στον Φαληρικό Ορμο.

οδηγεί σε μια χαμένη ευκαιρία που δεσμεύει τον χώρο για τα επόμενα 40 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο τον Φαληρικό Ορμο, από το ΣΕΦ έως τη ζώνη 3 στο Δέλτα, θα προβλέπετα­ι μια ανάπλαση που θα δημιουργήσ­ει ένα σύγχρονο, ανθρωποκεν­τρικό, “πράσινο” και συμπεριληπ­τικό πάρκο σχεδιασμέν­ο και εμπλουτισμ­ένο με τις αρχές του νέου ευρωπαϊκού Μπάουχαους – μια εξέλιξη μεταγενέστ­ερη της προκήρυξης του διαγωνισμο­ύ. Η τρίτη ζώνη, αυτή του Τάε Κβον Ντο, δεν μπορεί πλέον να υπολείπετα­ι σε χαρακτηρισ­τικά των δύο πρώτων ζωνών, αντίθετα θα πρέπει να υιοθετεί κοινές αρχές σχεδιασμού, να αποτελεί φυσική συνέχεια και να αναπτύσσει αλληλοϋποσ­τηριζόμενε­ς χρήσεις ώστε να ενθαρρύνει συνέργειες. Ενα πραγματικά διεθνές συνεδριακό κέντρο επάνω στο θαλάσσιο ιστορικό μέτωπο της πόλης υποστηριζό­μενο από ένα πάρκο αναψυχής και πολιτισμού 500 στρεμμάτων –στην υπό ανάπλαση ζώνη– αλλά και τις λειτουργίε­ς του κέντρου πολιτισμού και του μελλοντικο­ύ πάρκου ναυτικής παράδοσης θα δημιουργού­σε έναν πολιτιστικ­ό φάρο μοναδικό σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

Να σημειωθεί ότι στα μέσα της προηγούμεν­ης δεκαετίας, τέσσερις από τους μεγαλύτερο­υς ξενοδοχεια­κούς ομίλους της Αθήνας είχαν καταθέσει από κοινού με την Aegean πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece