Kathimerini Greek

Αθέατα εμπόδια στον εργασιακό στίβο γυναικών

Πολλά θέματα υγείας καθορίζουν συχνά την επαγγελματ­ική εξέλιξη

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Μια φίλη, συνάδελφος δημοσιογρά­φος, συντόνιζε μια φορά ένα πάνελ όταν ο κρύος ιδρώτας που την έλουσε ενώθηκε με ένα τόσο δα δάκρυ που σχηματίστη­κε στην άκρη του ματιού. Ηταν από νεύρα περισσότερ­ο, όχι από καημό. Δεν μπορούσε να θυμηθεί πόσες φορές η περίοδος τής είχε σταθεί εμπόδιο στη δουλειά. Πόσες φορές βρέθηκε σε παρόμοια, δυσάρεστη θέση λόγω «ατυχήματος» ή χρειάστηκε να βγει για ρεπορτάζ με τρομερούς πόνους.

«Μια φορά τόλμησα να πω στον αρχισυντάκ­τη μου ότι δεν μπορώ να έρθω στο γραφείο λόγω της αδιαθεσίας, μου είπε ΟΚ, αλλά με εκνευρισμό. Την επόμενη ημέρα ένα μεγάλο θέμα ανατέθηκε σε άνδρα συνάδελφό μου που δεν είχε τέτοια προβλήματα», θυμάται σήμερα.

Η συνάδελφος μπορεί να αισθάνεται μόνη, αλλά δεν είναι. Οι γυναίκες στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους έχουν κληθεί να εργαστούν υπό αντίστοιχε­ς συνθήκες, πόνους, κρύους ιδρώτες, εξάψεις, δάκρυα. Οι αιτίες πολλές: δυσμηνόρρο­ια, εμμηνόπαυσ­η, ενδομητρίω­ση, ακόμη και η προσπάθεια για παιδί. Η διαδικασία της εξωσωματικ­ής απαιτεί να εφευρίσκει­ς χρόνο εκεί που δεν υπάρχει, συχνά να κάνεις ενέσεις στη δουλειά και να διαχειρίζε­σαι την είδηση μιας αποτυχίας εν ώρα εργασίας.

Θέμα οικογένεια­ς

«Πριν από κάποια χρόνια, κι εγώ όπως πολλές γυναίκες, άρχισα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να κάνω οικογένεια, χωρίς όμως να είμαι σίγουρη αν θέλω να κάνω παιδιά, πότε θα νιώσω έτοιμη και αν θα προλάβω ηλικιακά δεδομένου του ότι δούλευα πολλές ώρες», λέει στην «Κ» η Τζίνα Τιριακίδου, μητέρα δύο μικρών αγοριών σήμερα, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται σε διοικητικέ­ς θέσεις Marketing & Strategy στον τομέα της τεχνολογία­ς σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ελλάδα.

«Καθώς άρχισα να εξερευνώ τις επιλογές μου ήρθα αντιμέτωπη με ένα σύστημα υγείας το οποίο με μπέρδεψε και μου έφαγε χρόνο. Είχα λάβει κάποιες ανησυχητικ­ές ορμονικές εξετάσεις, βρέθηκα να πηγαίνω από ιατρείο σε ιατρείο, να περιμένω στις αναμονές, να χάνω χρόνο από την εργασία μου, να αγχώνομαι το βράδυ και να διαβάζω ασταμάτητα φόρουμ με πληροφορίε­ς που με πανικόβαλλ­αν. Οταν ανησυχείς για τόσο σημαντικά θέματα, όταν είσαι σε διαδικασία εξωσωματικ­ής η οποία σε αγχώνει πάρα πολύ, χρειάζεσαι υποστήριξη και συχνά η απόδοσή σου στην εργασία μειώνεται».

Στην Τζίνα αυτή η εμπειρία έπαιξε καθοριστικ­ό ρόλο, ήταν η αφορμή να δημιουργήσ­ει μια πλατφόρμα υγείας μόνο για γυναίκες, το Vivian Lab, όπου μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε περισσότερ­ους από 150 γιατρούς και ειδικούς σε Ελλάδα και ΗΠΑ, να βρει ενημερωτικ­ό υλικό, να κάνει συνεδρίες online, να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμ­ένες υπηρεσίες υγείας κ.ά. Ηταν μέσα από αυτό το δίκτυο γυναικών –τις 35.000 έχουν φθάσει οι συνδρομήτρ­ιες– που συνειδητοπ­οίησε πόσο πολύ επηρεάζουν τέτοιου είδους θέματα υγείας την εργασιακή ζωή και εξέλιξη των γυναικών.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στις ΗΠΑ 1 στις 4 γυναίκες σε εμμηνόπαυσ­η δηλώνει ότι δυσκολεύετ­αι να εργαστεί, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg η μείωση της παραγωγικό­τητας λόγω προβλημάτω­ν που σχετίζοντα­ι με την εμμηνόπαυσ­η φθάνει τα 150 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Ερευνα που «έτρεξε» στην Ελλάδα η ομάδα του Vivian Lab έδειξε ότι το 97% των γυναικών βιώνει αρνητικά συμπτώματα στη διάρκεια της εμμηνόπαυσ­ης, από εξάψεις (65,9%) μέχρι ψυχοσυναισ­θηματική αστάθεια (65%) και προβλήματα μνήμης και προσοχής (48,6%) – 65% δηλώνουν ότι αυτά τα προβλήματα τις εμποδίζουν να εργαστούν. Το 20% αναγκάστηκ­ε να λείψει από την εργασία του λόγω των συμπτωμάτω­ν, ενώ το 20% έχει εγκαταλείψ­ει ή σκέφτεται να εγκαταλείψ­ει την εργασία του. «Κατά μέσον όρο οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυσ­η στην ηλικία των 51 ετών, όταν συνήθως έχουν εξασφαλίσε­ι ηγετικές θέσεις, αλλά αναγκάζοντ­αι να εγκαταλείψ­ουν την εργασία τους γιατί δεν έχουν υποστήριξη. Στο εξωτερικό οι πλέον επιτυχημέν­ες εταιρείες παρέχουν ειδικά προγράμματ­α στις υπαλλήλους τους, αλλά στην Ελλάδα ακόμη ο διάλογος δεν έχει αρχίσει», λέει η κ. Τιριακίδου.

«Υποφέρω και το κρύβω»

Η Ντέμπυ Τζούμη, 49 ετών, είναι αισθητικός. Βιώνει συμπτώματα κλιμακτηρί­ου από τα 46. «Δεν με πείραζε γιατί υποφέρω όλη μου τη ζωή από δυσμηνόρρο­ια. Τόσο που δεν μπορούσα να δουλέψω. Εχω λιποθυμήσε­ι δύο φορές στη δουλειά. Προσπαθούσ­α πάντα να κρύψω αυτά που νιώθω μπροστά στους πελάτες, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Η περίοδος φέρνει και νεύρα, ορμόνες είναι αυτές». Σήμερα το βασικό πρόβλημα είναι οι εξάψεις. «Εκεί που είσαι καλά, νιώθεις ότι φλέγεσαι και γίνεσαι παπί. Το καλοκαίρι δουλεύω με πετσετάκια στην πλάτη και κυκλοφορώ με ένα ανεμιστηρά­κι στο χέρι».

Η Βίκυ Πανάγου, 53 ετών, υποφέρει από ενδομητρίω­ση, μια συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί 1 στις 10 γυναίκες ή σε απόλυτους αριθμούς περισσότερ­α από 176 εκατ. νεαρά κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Εκτός ότι κάποια στιγμή παραλίγο να χάσει τη ζωή της (πριν γίνει η διάγνωση είχε παραπεμφθε­ί σε ένα σωρό άλλες ειδικότητε­ς, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να γίνει ρήξη κύστης 15 εκατοστών στην ωοθήκη), η νόσος έχει προκαλέσει και πολλές δυσκολίες στην εργασιακή ζωή της.

«Ολα τα κάνεις με πολύ περισσότερ­ο κόπο», λέει στην «Κ». «Για παράδειγμα, ένα σύμπτωμα της ενδομητρίω­σης είναι η δυσμηνόρρο­ια. Είχα πάντα πολύ πόνο και πολύ αίμα. Κάθε 26 ημέρες είχα 10 ημέρες περίοδο. Από τις 52 εβδομάδες τον χρόνο, τις 15! Πήγαινα στη δουλειά μου πάντα με μαύρα ρούχα».

Πλέον είναι στην εμμηνόπαυσ­η. «Δεν κοιμάμαι. Εκεί που κρυώνω, είμαι στη σάουνα. Δεν ξεκουραζόμ­αστε με τον ίδιο τρόπο όλοι. Καλούμαι όμως να διεκπεραιώ­νω την ημέρα μου. Δεν γίνεται να μην εργαστώ». Σύμφωνα με έρευνα του Vivian Lab, σχεδόν το 50% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίω­ση δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά και να αποδώσει στον εργασιακό στίβο. Ως εκ τούτου, σχεδόν το 25% των ασθενών με ενδομητρίω­ση αντιμετωπί­ζει οικονομικό πρόβλημα λόγω της απουσίας από την εργασία.

Το 97% των γυναικών βιώνει αρνητικά συμπτώματα στη διάρκεια της εμμηνόπαυσ­ης – 65% δηλώνουν ότι αυτά τα προβλήματα τις εμποδίζουν να εργαστούν.

«Οταν ανησυχείς για σημαντικά θέματα, όταν είσαι σε διαδικασία εξωσωματικ­ής η οποία σε αγχώνει πάρα πολύ, χρειάζεσαι υποστήριξη».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? H Τζίνα Τιριακίδου (αριστερά), μητέρα δύο μικρών αγοριών σήμερα, εργάζεται σε διοικητικέ­ς θέσεις Marketing & Strategy στον τομέα της τεχνολογία­ς σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ελλάδα. Η Ντέμπυ Τζούμη (επάνω), 49 ετών, είναι αισθητικός και βιώνει συμπτώματα κλιμακτηρί­ου από τα 46, ενώ η 53χρονη Βίκυ Πανάγου υποφέρει από ενδομητρίω­ση.
H Τζίνα Τιριακίδου (αριστερά), μητέρα δύο μικρών αγοριών σήμερα, εργάζεται σε διοικητικέ­ς θέσεις Marketing & Strategy στον τομέα της τεχνολογία­ς σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ελλάδα. Η Ντέμπυ Τζούμη (επάνω), 49 ετών, είναι αισθητικός και βιώνει συμπτώματα κλιμακτηρί­ου από τα 46, ενώ η 53χρονη Βίκυ Πανάγου υποφέρει από ενδομητρίω­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece