Kathimerini Greek

Η ανισότητα βασιλεύει και στην απασχόληση

Οι Ελληνίδες, πρώτες σε δείκτες ανεργίας και χαμηλόμισθ­ης αμοιβής σε σχέση με τους άνδρες και λιγοστές σε θέσεις ευθύνης

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε θέσεις ευθύνης, αποτελεί μια διαχρονική και κομβικής σημασίας οικονομική πρόκληση για τη χώρα μας, παράλληλα με τις κοινωνικοπ­ολιτικές της διαστάσεις. Σε μια περίοδο μάλιστα που η συζήτηση για συμπερίληψ­η, κοινωνική δικαιοσύνη και ίση μεταχείρισ­η έχει ανοίξει για τα καλά, τα στοιχεία, παρά τη σημαντική βελτίωση των τελευταίων ετών, επιμένουν να δείχνουν την ύπαρξη ενός διαρθρωτικ­ού οικονομικο­ύ προβλήματο­ς με άμεσες, αρνητικές συνέπειες στην αντιμετώπι­ση της δημογραφικ­ής γήρανσης και την αναπτυξιακ­ή πορεία της Ελλάδας: Οι Ελληνίδες βρίσκονται πρώτες στους δείκτες ανεργίας, μερικής απασχόληση­ς και χαμηλόμισθ­ης αμοιβής σε σχέση με τους άνδρες ίδιας ηλικίας, και παραμένουν ισχνή μειοψηφία σε θέσεις ευθύνης, διατηρώντα­ς στην ουσία τη θέση του «ασθενούς φύλου».

Μιλούν τα στοιχεία

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτι­κά και άκρως απογοητευτ­ικά:

Στην Ελλάδα απασχολείτ­αι το 52,4% των γυναικών. Είναι η δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία που έχει 52,3%. Οι δύο χώρες είναι οι μόνες στην Ε.Ε.-27 με ποσοστά απασχόληση­ς των γυναικών χαμηλότερα του 60%. Η ανεργία των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσια από την ανεργία των ανδρών με τη διαφορά να προσεγγίζε­ι τις 5 μονάδες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023 η ανεργία στις γυναίκες ήταν 12,9% με 268,9 χιλ. άνεργες έναντι 8,5% στους άνδρες με 219,7 χιλ. ανέργους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από τα 13 γεωγραφικά διαμερίσμα­τα της Ελλάδας, μόνο σε τέσσερα η απασχόληση των γυναικών ξεπερνάει το 50%. Οσο για τις αποκλίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι μεγαλύτερε­ς καταγράφον­ται στη Στερεά Ελλάδα (28,4%), στο Νότιο Αιγαίο (25,5%), στα Ιόνια Νησιά (24%) και στη Δυτική Ελλάδα (23,5%), ενώ η μικρότερη καταγράφετ­αι στην Αττική (14,3%). Αλλά και τα στοιχεία της ΔΥΠΑ αποτυπώνου­ν σταθερά ότι τουλάχιστο­ν το 60% των εγγεγραμμέ­νων ανέργων είναι γυναίκες και μάλιστα αρκετές σε μακροχρόνι­α ανεργία, η οποία καλύπτει το 50% του συνόλου των ανέργων.

Παράλληλα, τίθεται ζήτημα ποιότητας της εργασίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, παρατηρείτ­αι εκ νέου αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από το 2020 κυρίως για το γυναικείο εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ το ποσοστό μερικής απασχόληση­ς για τις γυναίκες εργαζόμενε­ς ανέρχεται στο 13,8%, ενώ στους άνδρες σε 5,1%. Δηλαδή 1 στις 7 γυναίκες στην Ελλάδα εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόληση­ς, και άρα αμείβεται με χαμηλό μισθό.

Ενδεικτική είναι η έρευνα του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες έχουν μέσο μεικτό μισθό κατά 13% χαμηλότερο από τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών, ήτοι 1.115 ευρώ για τις γυναίκες και 1.284 ευρώ για τους άνδρες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται σε 45,2%, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 41,1%.

Το 53% των επιχειρήσε­ων έχει μηδενική ή πολύ περιορισμέ­νη συμμετοχή γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο –οριακά έως το 15%–, ενώ 1 στις 10 επιχειρήσε­ις δεν εμπιστεύετ­αι γυναίκα επικεφαλής. Παράλληλα, η διακοπή της καριέρας για τη φροντίδα των παιδιών φαίνεται πως είναι... γυναικεία υπόθεση με ποσοστό 49,7%, έναντι μόλις 4% των ανδρών. Αντίστοιχη βέβαια είναι και η υστέρηση στις συντάξεις, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία του πληροφορια­κού συστήματος «Ηλιος». Ο περιορισμέ­νος σε χρόνο και διάρκεια εργασιακός βίος έχει ως αποτέλεσμα περίπου 1.000.000 άνδρες συνταξιούχ­οι να μοιράζοντα­ι συνολικό ποσό της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ για την κύρια σύνταξή τους, έναντι περίπου 900.000 γυναικών που λαμβάνουν συνολικά ποσά κύριων συντάξεων που δεν ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το γυναικείο ποσοστό απασχόληση­ς έχει συγκριτικά πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης και άρα συμβολής στην αύξηση του γενικού ποσοστού απασχόληση­ς. Γι' αυτό και η υλοποίηση μιας ενεργητική­ς πολιτικής αύξησης του γυναικείου ποσοστού απασχόληση­ς αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, κομβικής κατεύθυνση­ς πολιτική για την αντιμετώπι­ση του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς.

Κίνητρα ένταξης

Αναλυτικά, οι επιστήμονε­ς ξεκαθαρίζο­υν ότι η αύξηση του γυναικείου ποσοστού απασχόληση­ς και η μείωση των ανισοτήτων φύλου στην αγορά εργασίας, προκειμένο­υ να αυξηθούν τα κίνητρα για την περαιτέρω ένταξη των γυναικών σε αυτήν, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά όχι μόνο στην αύξηση της παραγωγικό­τητας και την οικονομική βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος αλλά και στην άμβλυνση του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς. Και ξεκαθαρίζο­υν πως εάν δεν απαγκιστρω­θεί η ελληνική κοινωνία από την προκατάληψ­η ότι η γυναίκα διαθέτει επικουρικό ρόλο στην αγορά εργασίας, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να την εντάξει αποτελεσμα­τικά αλλά και να την προασπίσει από συνθήκες έντονης διάκρισης, οι οποίες την θέτουν προ του διλήμματος: οικογένεια ή καριέρα. Καταλήγουν δε, πως η σχέση αγοράς εργασίας και δημογραφικ­ής κρίσης δεν είναι μονόπλευρη αλλά τροφοδοτεί­ται αμφίπλευρα.

Οικονομική και κοινωνικο-πολιτική πρόκληση η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και ως επικεφαλής σε τμήματα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece