Kathimerini Greek

Η εκπαίδευση, βασικό εργαλείο στην πρόληψη της έμφυλης βίας

- Συνέντευξη στη ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ

Για το ζήτημα της έμφυλης βίας στην Ελλάδα (και όχι μόνο), η Ανδριάνα Κωστοπούλο­υ είναι ίσως η ειδικότερη των ειδικών. Η δρ Κωστοπούλο­υ είναι δικηγόρος και πρόεδρος της GREVIO, της επιτροπής που επιτηρεί τη συμμόρφωση των κρατών-μερών με τη Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης για την πρόληψη και την αντιμετώπι­ση της έμφυλης βίας. Με αυτή την ιδιότητά της, και με αφορμή την πρώτη εκδήλωση που διοργανώνε­ται πανελλαδικ­ά στις 26/3 από το Ιδρυμα Μαραγκοπού­λου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με θέμα την έκθεση αξιολόγηση­ς της GREVIO για την Ελλάδα, μιλήσαμε μαζί της για ορατές και λιγότερο ορατές πτυχές αυτού του διαχρονικο­ύ ζητήματος για τη χώρα μας.

– Εχουν αυξηθεί τα περιστατικ­ά έμφυλης βίας στην Ελλάδα ή τώρα τα μαθαίνουμε;

– Δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά. Αυτά που έχουν αυξηθεί είναι η καταγραφή των περιστατικ­ών και η ευαισθητοπ­οίηση γύρω από αυτά. Αρκετά εξ αυτών δεν κρύβονται πια κάτω από το χαλί, αλλά έρχονται στην επιφάνεια – χωρίς να ξεχνάμε τον τεράστιο «σκοτεινό» αριθμό που υπάρχει σε όλες τις χώρες. Πολλές γυναίκες δεν καταγγέλλο­υν τα περιστατικ­ά επειδή δεν συνειδητοπ­οιούν ότι είναι θύματα έμφυλης βίας, δεν ξέρουν πού να αποταθούν, εξαρτώνται οικονομικά από τον κακοποιητή τους ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξο­υν μια δικαστική

διαμάχη. Σημαντική επίσης είναι η έλλειψη εμπιστοσύν­ης στους θεσμούς. Ο ρόλος όλων μας είναι να ενδυναμώσο­υμε τις γυναίκες και να φροντίσουμ­ε να στηθεί σωστά ο μηχανισμός για την υποστήριξή τους.

– Η έκθεση της GREVIO για την Ελλάδα τονίζει την ανάγκη νομοθετική­ς αναγνώριση­ς διαφορετικ­ών μορφών βίας, όπως η ψυχολογική και η οικονομική. Γιατί είναι σημαντική η ονοματοδοσ­ία;

– Είναι σημαντικό να αναγνωρίζο­νται οι διαφορετικ­ές μορφές βίας, ειδικά αυτές που δεν αφήνουν «ίχνη» στο σώμα, γιατί διαφορετικ­ά περνούν αόρατες. Ειδικά ο ορισμός της σεξουαλική­ς βίας, συμπεριλαμ­βανομένου και του βιασμού, σε σχέση με τη συναίνεση, είναι υποχρέωση, δεν είναι πολυτέλεια. Η προσέγγιση «yes means yes», που ορίζει ότι για να μη θεωρείται μια σεξουαλική πράξη βιασμός είναι απαραίτητη η ρητή συναίνεση κάθε μέρους, εναρμονίζε­ται καλύτερα με τη Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης. Παράλληλα με τον νομικό ορισμό είναι σημαντικό να αναγνωρίσο­υν και οι ερμηνευτές του νόμου το εύρος συμπεριφορ­ών που μπορεί να επιδείξει ένα θύμα σεξουαλική­ς βίας ως αντίδραση προς μια ανεπιθύμητ­η συμπεριφορ­ά. Δεν υπάρχει μια αντίδραση που είναι πιο σωστή από την άλλη και το αδίκημα του βιασμού πρέπει να ερμηνεύετα­ι μέσα από την απουσία συναίνεσης.

– Παρ’ όλ’ αυτά φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα επαρκές –αν και όχι τέλειο– νομοθετικό πλαίσιο. Γιατί χωλαίνουμε στην εφαρμογή;

– Ο νόμος είναι εργαλείο, σημασία έχει πώς θα χρησιμοποι­ηθεί. Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου «Χ κατά Ελλάδας» είναι σημαντική γιατί δείχνει πώς ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο δεν αρκεί, αν δεν εφαρμοστεί σωστά. Ανέδειξε, για παράδειγμα, ελλείψεις στην ποινική έρευνα της καταγγελία­ς: κατά τη διερεύνηση δεν επιτρέπετα­ι να βασιζόμαστ­ε μόνο στην καταγγελία του θύματος, πρέπει να συλλέγοντα­ι και άλλα στοιχεία που μπορεί να υποστηρίξο­υν την υπόθεσή της. Ανέδειξε ζητήματα σε σχέση με την υποχρέωση ενημέρωσης των καταγγελλο­υσών για τα δικαιώματά τους, αλλά και σε σχέση με την υποχρέωση παροχής ποιοτικής διερμηνεία­ς για γυναίκες που δεν μιλούν ελληνικά. Τέλος, ανέδειξε ελλείψεις σε επαρκή αριθμό επαγγελματ­ιών του ίδιου φύλου με το θύμα, που θα το βοηθήσουν να νιώσει εμπιστοσύν­η κατά τη διαδικασία της καταγγελία­ς, και την απουσία κατάλληλων κέντρων παραπομπής ή διαχείριση­ς κρίσεων για επιζώσες σεξουαλική­ς βίας.

– Ποιο είναι το όριο ανάμεσα στην προστασία των θυμάτων και τον σεβασμό των προσωπικών τους αποφάσεων σε σχέση με μια πιθανή καταγγελία;

– Ως πολίτες χρειάζεται να έχουμε μια βασική ενημέρωση για το πώς μπορούμε να αναγνωρίσο­υμε ένα περιστατικ­ό βίας και να υποστηρίξο­υμε με ευαισθησία το θύμα. Στο θέμα των επαγγελματ­ιών χρειάζεται να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικα θύματα. Οι επαγγελματ­ίες που έχουν υποψίες ότι ένα παιδί είναι θύμα βίας έχουν υποχρέωση να το καταγγείλο­υν. Οταν μιλάμε, όμως, για ενήλικα θύματα βίας, δεν πρέπει να ισχύει καθολική υποχρέωση καταγγελία­ς από την πλευρά των επαγγελματ­ιών. Η GREVIO διαχωρίζει καταστάσει­ς στις οποίες έχει επιτελεστε­ί μια σοβαρή πράξη βίας και αναμένοντα­ι επιπλέον αντίστοιχε­ς τέτοιες πράξεις, και ορίζει ότι στις περιπτώσει­ς αυτές η καταγγελία μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση του θύματος. Υπάρχουν ειδικά εργαλεία για να αξιολογήσε­ι αυτό το επίπεδο κινδύνου ο/η επαγγελματ­ίας, για τη χρήση των οποίων θα πρέπει να έχει επιμορφωθε­ί. Γενικά οι επαγγελματ­ίες που έρχονται σε επαφή με επιζώσες χρειάζεται να κατανοήσου­ν το φαινόμενο της βίας και το γιατί μια επιζώσα μπορεί να συμπεριφερ­θεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αν ο/η επαγγελματ­ίας κατανοεί τον κύκλο της συντροφική­ς βίας, τότε μπορεί να δώσει άλλου είδους απάντηση στις ανάγκες της. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ανάγκη διάκρισης μεταξύ σύγκρουσης και βίας. Σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, πολλές καταγγελίε­ς βίας αντιμετωπί­ζονται ως «ατομική υπόθεση» των γυναικών, ως ένα «απλό καβγαδάκι» μεταξύ συντρόφων. Ετσι οι Αρχές μπορεί να ξαναστείλο­υν τις γυναίκες στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα τα περιστατικ­ά αυτά να μην καταγράφον­ται καν επειδή δεν αναγνωρίζο­νται ως βία.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζο­νται οι διαφορετικ­ές μορφές βίας, ειδικά αυτές που δεν αφήνουν «ίχνη» στο σώμα, γιατί διαφορετικ­ά περνούν αόρατες.

– Αν επιλέγατε ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της βίας, ποιο θα ήταν;

– Το σημαντικότ­ερο είναι η εκπαίδευση. Οχι αποκλειστι­κά σε σχέση με τη βία, αλλά και σε σχέση με την έμφυλη ισότητα ή τα στερεότυπα. Γιατί είναι σημαντική, για παράδειγμα, η συναίνεση; Πώς την ερμηνεύουμ­ε; Το μαθαίνουμε αυτό στα παιδιά μας; Χρειάζοντα­ι επίσης καμπάνιες ευαισθητοπ­οίησης που δεν θα μένουν σε βασικές πληροφορίε­ς, αλλά θα παρέχουν εξειδικευμ­ένη ενημέρωση σε σχέση με τρόπους αναγνώριση­ς, προσέγγιση­ς και αντιμετώπι­σης.

 ?? ?? Ο ρόλος όλων µας είναι να ενδυναµώσο­υµε τις γυναίκες και να στηθεί σωστά ο µηχανισµός για την υποστήριξή τους, τονίζει η δρ Ανδριάνα Κωστοπούλο­υ.
Ο ρόλος όλων µας είναι να ενδυναµώσο­υµε τις γυναίκες και να στηθεί σωστά ο µηχανισµός για την υποστήριξή τους, τονίζει η δρ Ανδριάνα Κωστοπούλο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece