Kathimerini Greek

Η ατζέντα του Τούρκου ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ

Συνομιλίες Φιντάν - Μπλίνκεν για F-16, κυρώσεις σε Ρωσία, Συρία, Ουκρανία

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, ενώ στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα έχει μεταβεί και ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, για συνομιλίες με τον διευθυντή της CIA. Ενα από τα θέματα στην ατζέντα είναι και η διαδικασία προμήθειας από την Τουρκία 40 νέων F-16 Block-70 και εκσυγχρονι­σμού 79 υφιστάμενω­ν F-16 του τουρκικού στόλου, καθώς αυτή εισέρχεται στη φάση των διαπραγματ­εύσεων, μετά την αποστολή από την αμερικανικ­ή πλευρά των σχεδίων των επιστολών προσφοράς και αποδοχής. Η Τουρκία επιθυμεί μέρος της παραγωγής και του εκσυγχρονι­σμού να γίνει από την εγχώρια βιομηχανία. Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του τουρκικού φιλοκυβερν­ητικού Τύπου για σημαντικό βήμα στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, ο Φιντάν προσήλθε στην Ουάσιγκτον με κύριο αίτημα τη διακοπή της αμερικανικ­ής βοήθειας προς τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές του YPG στη βόρεια Συρία.

Διμερείς σχέσεις

Σε δημοσίευμά της, η τουρκική «Σαμπάχ» αποφεύγει να αναφερθεί εκτενώς στο αγκάθι αυτό των τουρκοαμερ­ικανικών σχέσεων, όπως και στις τριβές που δημιουργεί με τις ΗΠΑ η στενή σχέση Αγκυρας - Μόσχας, αρκούμενη να κάνει λόγο για «συζήτηση γύρω από θέματα όπως οι εξελίξεις στη Συρία, ο πόλεμος στην Ουκρανία (χθες η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοπο­ιήσει

Κύριο αίτημα της Αγκυρας η διακοπή της αμερικανικ­ής βοήθειας προς τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές του YPG στη βόρεια Συρία.

επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα), η αμυντική συνεργασία, η ενέργεια, η πάταξη της τρομοκρατί­ας και η διένεξη Παλαιστίνη­ς - Ισραήλ».

Οι χθεσινές συζητήσεις του Φιντάν με Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους επρόκειτο να ολοκληρωθο­ύν σήμερα με τη συνάντησή του με τον Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ. Οι σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον αντιμετωπί­ζουν κρίση μετά την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλ­ικού συστήματος S-400 από την Τουρκία το 2019, πυροδοτώντ­ας αμερικανικ­ές κυρώσεις κατά της Αγκυρας και οδηγώντας στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού νέας γενιάς F-35. Την ίδια ώρα, η Τουρκία παραμένει «ιδιαίτερα προβληματι­σμένη», σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», από την αμερικανικ­ή στήριξη προς τις κουρδικές ένοπλες οργανώσεις στη βόρεια Συρία, τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί παραφυάδες του ΡΚΚ.

Ενοχλημένε­ς εμφανίσθηκ­αν επίσης οι ΗΠΑ από την καθυστέρησ­η 20 μηνών της Τουρκίας στην έγκριση της υποψηφιότη­τας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία χορηγήθηκε εντέλει τον Ιανουάριο. Χθες, η χώρα έγινε επισήμως το 32ο μέλος της Συμμαχίας, αφότου συμπλήρωσε τη διαδικασία ένταξης στην Ουάσιγκτον. «Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα είναι ο φάρος της Σουηδίας», διεκήρυξε ο πρωθυπουργ­ός Ουλφ Κρίστερσον, ενώ ο Μπλίνκεν υπογράμμισ­ε ότι ανταμείβον­ται όσοι μπορούν να περιμένουν.

Μετά την άρση του τουρκικού βέτο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, κόστους 20 δισ. δολαρίων, δημιουργών­τας προοπτική για αναθέρμανσ­η των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. «Οι συζητήσεις αυτές, γνωστές και ως στρατηγικό­ς μηχανισμός, θα είναι οι πιο ουσιαστικέ­ς και θετικές των τελευταίων ετών», έλεγε χθες Αμερικανός κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος στο πρακτορείο Reuters.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικ­οί γερουσιαστ­ές Τζιν Σαχίν και Κρις Μέρφι επισκέφθηκ­αν την Τουρκία και συναντήθηκ­αν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μέρφι είχε πει τότε ότι οι διμερείς σχέσεις είχαν αποκτήσει «σημαντική ορμή», ενώ η Σαχίν είχε περιγράψει την επίσκεψή της στην Αγκυρα ως «θετική σε ό,τι αφορά την προοπτική επανέναρξη­ς των σχέσεων ΗΠΑ Τουρκίας».

Η διήμερη επίσκεψη Φιντάν στην Ουάσιγκτον δεν αναμένεται, ωστόσο, να επιλύσει τις χρόνιες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Η Συρία και οι οικονομικέ­ς σχέσεις που συνεχίζει να διατηρεί η Τουρκία με τη Ρωσία θεωρούνται τα δύο πιο ευαίσθητα θέματα των συνομιλιών. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζε­ι ότι η Τουρκία βοηθάει το Κρεμλίνο να παρακάμπτε­ι ορισμένες από τις αμερικανικ­ές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Φιντάν επρόκειτο να υπογραμμίσ­ει σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του την ανάγκη άρσης κάθε εμποδίου στην πώληση όπλων μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως αποφασίσθη­κε στη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023. «Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ», ανέφερε στην τουρκική «Χουριέτ» Τούρκος κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος.

 ?? ?? Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν (δεξιά) κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα τον Ιανουάριο. Οι ΗΠΑ ήταν ενοχλημένε­ς μεταξύ άλλων και για την καθυστέρησ­η της Αγκυρας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Φιντάν, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επρόκειτο να υπογραμμίσ­ει σήμερα στον Μπλίνκεν την ανάγκη άρσης κάθε εμποδίου στην πώληση όπλων μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν (δεξιά) κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα τον Ιανουάριο. Οι ΗΠΑ ήταν ενοχλημένε­ς μεταξύ άλλων και για την καθυστέρησ­η της Αγκυρας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Φιντάν, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επρόκειτο να υπογραμμίσ­ει σήμερα στον Μπλίνκεν την ανάγκη άρσης κάθε εμποδίου στην πώληση όπλων μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece