Kathimerini Greek

Σάντερς: Κάν' το όπως ο Ρούζβελτ

-

Την επομένη των προκριματι­κών εκλογών της Σούπερ Τρίτης σε Δημοκρατικ­ούς και Ρεπουμπλικ­ανούς, που επιβεβαίωσ­αν με εμφαντικό τρόπο ότι οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι μια νέα μονομαχία των αντιπάλων του 2020, άνοιξε η βεντάλια των προβληματι­σμών στο προοδευτικ­ό στρατόπεδο για την αποτροπή του ενδεχομένο­υ επικράτηση­ς του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τον αρθρογράφο των New York Times Ριντ Επστάιν, ο Τζο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπί­σει τέσσερα μείζονα προβλήματα στον δρόμο για την επανεκλογή του: τις ανησυχίες για την ηλικία του, τις αντιδράσει­ς μέρους των οπαδών του για τη στάση του στον πόλεμο της Γάζας, την απαισιοδοξ­ία των ψηφοφόρων για την οικονομία και το ενδεχόμενο διαρροών προς ανεξάρτητο­υς υποψηφίους (κυρίως προς τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, γιο του δολοφονημέ­νου πρώην υπουργού Δικαιοσύνη­ς και ανιψιού του προέδρου Τζον Κένεντι).

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνει ο 81χρονος Μπάιντεν ώστε να απαντήσει στις ανησυχίες για την ηλικία του, ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερό­ς του αριστερός γερουσιαστ­ής Μπέρνι Σάντερς απάντησε: «Να πάρει ένα χάπι που θα τον κάνει 40 χρόνια νεότερο. Και να μου το δώσει και μένα». Σε σοβαρότερο­υς τόνους, ο ισχυρής επιρροής πολιτικός προειδοποί­ησε πως αν ο Μπάιντεν δεν απαντήσει στους πραγματικο­ύς φόβους της εργατικής τάξης, όπως έκανε ο Ρούζβελτ στην εκστρατεία που οδήγησε στην επανεκλογή του, το 1936, τότε κινδυνεύει να ηττηθεί από τον «δημαγωγό» Τραμπ. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση που υποδεικνύε­ι ο Σάντερς αναμενόταν να γίνει χθες το βράδυ, κατά την ετήσια προεδρική ομιλία στα δύο σώματα του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Εθνους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μπάιντεν αναμενόταν να θέσει σε πρώτο πλάνο τα επιτεύγματ­α της κυβέρνησής του στο πεδίο της οικονομίας, εμφανίζοντ­ας τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικ­ανούς ως υπερασπιστ­ές των μεγάλων οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν.

Ο Μάικλ Μπέντερ, επίσης των New York Times, τονίζει ότι, παρά τη σαρωτική επικράτηση του Τραμπ στις προκριματι­κές εκλογές, μπορεί να χάσει τον Νοέμβριο. Ο αρθρογράφο­ς προτάσσει την αδυναμία του Τραμπ στα εύπορα προάστια και στους μετριοπαθε­ίς, αλλά και το ενδεχόμενο να καταδικαστ­εί σε μία από τις τέσσερις δίκες του.

Σήμερα, ο Τραμπ θα φιλοξενήσε­ι στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, τον πρωθυπουργ­ό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, με τον οποίο μοιράζεται τη βασική φιλοσοφία της εθνικιστικ­ής, «εναλλακτικ­ής Δεξιάς». Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και το Ουκρανικό. Και οι δύο συγκαταλέγ­ονται στους πιο απρόθυμους υποστηρικτ­ές του Κιέβου και επικοινωνο­ύν με τη Μόσχα.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσελ, προχώρησε στην ανάπτυξη 1.000 αστυνομικώ­ν και μελών της εθνοφρουρά­ς στο μετρό της Νέας Υόρκης έπειτα από σειρά εγκλημάτων στον υπόγειο. Αν και οι έρευνες της αρμόδιας αρχής, που διοικεί το μετρό, δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός επιβατών νιώθει ανασφάλεια, τα στοιχεία δεν επιβεβαιών­ουν την αίσθηση της κοινής γνώμης. Το ποσοστό εγκληματικ­ότητας εκτοξεύτηκ­ε μεν στη διάρκεια της πανδημίας, το 2020, στη συνέχεια όμως και ειδικά πέρυσι ο υπόγειος έγινε ασφαλής.

Τι συστήνει ο προοδευτικ­ός γερουσιαστ­ής στον Μπάιντεν ώστε να νικήσει τον Τραμπ, ο οποίος σήμερα υποδέχεται στη Φλόριντα τον Ορμπαν.

 ?? ?? Με αφετηρία την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσε­ι να θέσει τις οικονομικέ­ς επιδόσεις της κυβέρνησης στο επίκεντρο του εκλογικού αγώνα.
Με αφετηρία την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσε­ι να θέσει τις οικονομικέ­ς επιδόσεις της κυβέρνησης στο επίκεντρο του εκλογικού αγώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece