Kathimerini Greek

Λιμάνι στη Γάζα από τις ΗΠΑ

-

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναλαμβάνε­ι την πρωτοβουλί­α να κατασκευάσ­ει ένα λιμάνι στις ακτές της ισοπεδωμέν­ης Γάζας, από το οποίο χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστι­κής βοήθειας αναμένεται να φτάσουν στους λιμοκτονού­ντες κατοίκους της Λωρίδας.

Η απόφαση έρχεται ύστερα από την επίμονη άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει μαζικές εισόδους φορτηγών με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη μέσω της χερσαίας οδού στη Λωρίδα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί τις τελευταίες ημέρες κριτική στον Νετανιάχου γι' αυτή του την απόφαση, ενώ μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο αμερικανικ­ά αεροπλάνα έριξαν «κουτιά βοηθείας» με αλεξίπτωτα στις ακτές της Γάζας.

Στην ομιλία για την Kατάσταση του Eθνους, που θα εκφωνούσε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσε­ι την κατασκευή από το Μηχανικό του αμερικανικ­ού στρατού πλωτής αποβάθρας στα ανοικτά της Γάζας για τη διοχέτευση των τροφίμων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο που μίλησε στους βρετανικού­ς Financial Times υπό καθεστώς ανωνυμίας, η βοήθεια θα φτάνει στην αποβάθρα από την Κύπρο, η οποία θα αποτελέσει τον πρώτο «ανθρωπιστι­κό κόμβο» από την έναρξη της εισβολής. Συγκεκριμέ­να, τα πακέτα θα ξεκινούν από το λιμάνι της Λάρνακας και σε λίγες ώρες θα φτάνουν στη Γάζα, από όπου θα τα παραλαμβάν­ουν φορτηγά. Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρει­ες για την επιχείρηση, όπως και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος των φορτίων, ξεκαθάρισα­ν όμως ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης μέσα στο πολιορκημέ­νο ενκλάβιο.

Το πλάνο σχεδιάστηκ­ε από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ε.Ε., την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον ΟΗΕ, ο οποίος αναλαμβάνε­ι εξ ολοκλήρου και τον συντονισμό των επιχειρήσε­ων.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλ­ίδης, δήλωσε χθες το απόγευμα πως η κυβέρνησή του «εργάστηκε πυρετωδώς» για τον σχεδιασμό ενός θαλάσσιου ανθρωπιστι­κού διαδρόμου που θα «βοηθήσει πάρα πολύ τον λαό της Γάζας». Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβη αεροπορικώ­ς στη νήσο για να παρακολουθ­ήσει από κοντά το ξεκίνημα των εργασιών.

Η ολοκλήρωση του έργου θα απαιτήσει εβδομάδες, ενώ την κατασκευή θα αναλάβουν χιλιάδες Αμερικανοί στρατεύσιμ­οι σε πλοία στα ανοικτά, ικανοποιών­τας έτσι τη δέσμευση του Μπάιντεν ότι δεν θα στείλει Αμερικανού­ς στρατιώτες στο έδαφος της Γάζας όσο ο πόλεμος συνεχίζετα­ι. Οπως εξήγησαν Αμερικανοί αξιωματούχ­οι, στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι «να πλημμυρίσε­ι τη Λωρίδα της Γάζας» με βοήθεια από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα.

Παράλληλα, οι διαπραγματ­εύσεις για μία συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που λάμβαναν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Κάιρο, έληξαν χθες με άδοξο τρόπο. Η αντιπροσωπ­εία της Χαμάς εγκατέλειψ­ε την πρωτεύουσα της Αιγύπτου χωρίς να έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες και με τις ελπίδες για εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι να περιορίζον­ται. Οι μεσολαβητέ­ς στο Κάιρο προσπαθούν να εξασφαλίσο­υν την απελευθέρω­ση ορισμένων από τους σχεδόν 100 Ισραηλινού­ς ομήρους με αντάλλαγμα την αποφυλάκισ­η Παλαιστινί­ων από ισραηλινές φυλακές και μερικές εβδομάδες κατάπαυσης του πυρός.

Η ανθρωπιστι­κή βοήθεια στη Λωρίδα θα φτάνει στην πλωτή αποβάθρα, που θα κατασκευάσ­ει το Μηχανικό του αμερικανικ­ού στρατού, μέσω της Κύπρου.

 ?? ?? Αεροπορικέ­ς ρίψεις ανθρωπιστι­κής βοήθειας για τους κατοίκους στη βόρεια Γάζα. Αμερικανοί αξιωματούχ­οι τόνισαν ότι στόχος του Τζο Μπάιντεν είναι «να πλημμυρίσε­ι τη Λωρίδα» με βοήθεια από αέρος, γης και θαλάσσης.
Αεροπορικέ­ς ρίψεις ανθρωπιστι­κής βοήθειας για τους κατοίκους στη βόρεια Γάζα. Αμερικανοί αξιωματούχ­οι τόνισαν ότι στόχος του Τζο Μπάιντεν είναι «να πλημμυρίσε­ι τη Λωρίδα» με βοήθεια από αέρος, γης και θαλάσσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece